Ponieważ od 14 lat nie mam już kontaktu z zarządzeniami czy mógłbym cię prosić o zacytowanie tych fragmentów zarządzenia, na których opierasz swoje wnioski? Abym mógł je przeczytać i ocenić co tam jest napisane.haru112 pisze: sobota 17 lut 2024, 19:39a gwarantują mi to przepisy zawarte we wspomnianym zarządzeniu
JAK?? GDZIE szukać pracy w PGLLP ?????
Moderator: Moderatorzy
Re: JAK?? GDZIE szukać pracy w PGLLP ?????
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
-
lesny.sceptyk
- leśniczy

Trochę się nie rozumiemy. Chodziło mi o formę naboru w postaci kilku etapów. Czyli pierwszy - przegląd kandydatów. Drugi rozmowa z wybranymi.haru112 pisze: sobota 17 lut 2024, 19:39Hmm... dlatego, że po to istnieje konkretne zarządzenia regulujące zasady naboru żeby przestrzegane było zarówno przez jedną i drugą stronę. Do czegoś ten dokument ma służyć i zobowiązywać. Jeżeli prowadząc nabór dopuszcza się do pewnych uchybień np. poprzez wspomniane "podejmowanie działań dla swojego komfortu" np. stosując uproszczenia, a tym samym ograniczając liczbę kandydatów bądź dostęp do określonych etapów naboru to chyba coś jest nie w porządku ? Teoretycznie prowadzone nabory mają być "konkurencyjne i otwarte"lesny.sceptyk pisze: wtorek 13 lut 2024, 12:55 A dlaczego ta jednostka nie ma podejmować działań dla swojego komfortu? Prawo każdego nadleśnictwa, tak samo jak poszukiwanie określonego rodzaju pracowników. Ktoś, kto buduje zespół ma pewnie swój pomysł na to jak to ma wyglądaćBiorąc udział w tych naborach mogę powiedzieć, że takie nie są chociażby z tego powodu, że spełniając w 100% wymagania formalne zawarte w ogłoszeniu nie przechodzę do II etapu... a gwarantują mi to przepisy zawarte we wspomnianym zarządzeniu.
Podsumowując: Nie, ta jednostka nie powinna podejmować "działań dla swojego komfortu" w tym stosować uproszczeń i "dróg na skróty" podczas prowadzenia naboru. Bądź co bądź wydaje mi się, że podejście jest takie jak wspomniał kolega leśny.sceptyk...
Przypadek z naszej firmy: na etapie planowania wypadek losowy wyeliminował specjalistę z DT. Dopuszczenie do drugiego etapu tych z doświadczeniem pozwoliło uniknąć wprowadzania kogoś, uczenia SILPu od podstaw, tłumaczenia pakietowania itp. itd. To było dla komfortu pracowników i samego szefostwa, z całą pewnością. Czy było nieuczciwe? Czasami doświadczenie ma większe znaczenie niż samo wykształcenie. Może miałeś inny przypadek, ale ja odnoszę się do tego co było u nas.
Zakładam, że do pierwszego etapu i tak zgłaszają się Ci, którzy spełniają w 100% wymagania formalne więc jakaś eliminacja przed drugim etapem zapewne jest...
Rozumiemy się doskonale.... Te tajemnicze kryteria wyboru brane pod uwagę przez komisję, a nie wskazane w wymaganiach zawartych w ogłoszeniu... Fajnie byłoby zebrać materiał od przepisów po pojedyncze przypadki, przeanalizować i podyskutować na ten temat... Ehhh, te moje fantazje...lesny.sceptyk pisze: sobota 17 lut 2024, 21:32 Trochę się nie rozumiemy. Chodziło mi o formę naboru w postaci kilku etapów. Czyli pierwszy - przegląd kandydatów. Drugi rozmowa z wybranymi.
Przypadek z naszej firmy: na etapie planowania wypadek losowy wyeliminował specjalistę z DT. Dopuszczenie do drugiego etapu tych z doświadczeniem pozwoliło uniknąć wprowadzania kogoś, uczenia SILPu od podstaw, tłumaczenia pakietowania itp. itd. To było dla komfortu pracowników i samego szefostwa, z całą pewnością. Czy było nieuczciwe? Czasami doświadczenie ma większe znaczenie niż samo wykształcenie. Może miałeś inny przypadek, ale ja odnoszę się do tego co było u nas.
Zakładam, że do pierwszego etapu i tak zgłaszają się Ci, którzy spełniają w 100% wymagania formalne więc jakaś eliminacja przed drugim etapem zapewne jest...
Ktoś się pytał o powody dla których tak bardzo niektórzy chcą pracować w instytucji zwanej PGL LP... Hmm... co za tym idzie ? Trudne pytanie... Ja już chyba zapomniałem co mnie do tego skłoniło... Raczej nie pieniądze, może to, że ten surowiec zawsze był blisko mnie od ciągłego patrzenia na przerób drewna w dużym tartaku za małolata, pracy pomocnika trakowego i stolarza(przed i po maturze
), przez x innych "posadek" związanych z przerobem i wyceną drewna.
Czy do zatrudnienia w Nadleśnictwie czy to w terenie czy też w biurze jest wymagane odbycie stażu?
Jeśli nie masz na myśli pracy w księgowości czy administracji, to tak. Trzeba odbyć stażscania pisze: środa 21 lut 2024, 11:37 Czy do zatrudnienia w Nadleśnictwie czy to w terenie czy też w biurze jest wymagane odbycie stażu?
I'm going off the rails on a crazy train
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Staż warto robić, można od razu zostać dyrektorem 
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
No nie tak od razu. Musi minąć trochę czasu, aż zawieją "przychylne wiatry"...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
Chyba, że już się zostało przez "przychylne wiatry" porwanym, wtedy staż to niemal formalnośćPiotrek pisze: środa 21 lut 2024, 19:51No nie tak od razu. Musi minąć trochę czasu, aż zawieją "przychylne wiatry"...![]()
I'm going off the rails on a crazy train
A możecie podesłać rozporządzenie które mówi o tym że trzeba odbyć staż by pracować LP?
Musimy rozwiązać jedną kwestię: Czy mamy na myśli pracę ogólnie w PGL LP ? Czy na stanowiskach w Służbie Leśnej?
do SL dodatkowo trzeba mieć zdany egzamin,
do SL dodatkowo trzeba mieć zdany egzamin,
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
BNL - pod nowym kierownictwem - szuka informatyka:
https://nabory.kprm.gov.pl/mazowieckie/ ... ,139456,v7
https://nabory.kprm.gov.pl/mazowieckie/ ... ,139456,v7
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
-
szalonasarenka95
- początkujący

Wyobraźcie sobie, że człowiek poświęca 10 lat na naukę, udało się dostać pracę umowa na czas określony, ale jak się wykażesz to możliwość przedłużenia. Ryzykowanie i przeprowadzanie się daleko od domu całą rodziną bo może akurat się uda. A tu po miesiącu że koniec umowy i nara bo niby nie ma etatów , są , ale trzymane dla znajomych. I człowiek czuje rozczarowanie, ale może właśnie ściana wschodnia taka jest
... nie tylko wchodnia
... (VIA/RT) nie oznacza moich poglądów ani poparcia dla cytowanych treści...
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
-
szalonasarenka95
- początkujący

Pozostaje dzwonić i pytać
-
bynajmniej
- zastępca nadleśniczego

Radzę wizyty osobiste w tych jednostkach gdzie chciałabyś pracować. Przez telefon łatwiej pracodawcy
Odmówić. Osobista rozmowa daje lepsze efekty.
Odmówić. Osobista rozmowa daje lepsze efekty.
Nie ma obowiązku odbycia stażu, aby pracować w LP, czy to w SL czy poza. Najważniejsza jest liczba lat przepracowana w LP, wymagana na danym stanowisku, oraz zdany egzamin do SL, jeśli stanowisko, znajduje się w SL. Pozostała część to wymagania fakultatywne, które wynikają z kaprysu kierownika jednostki organizacyjnej.scania pisze: czwartek 22 lut 2024, 06:45 A możecie podesłać rozporządzenie które mówi o tym że trzeba odbyć staż by pracować LP?
-
szalonasarenka95
- początkujący

A nadleśniczowie mają wolną rękę w zatrudnieniu czy dalej góra decyduje ?