https://www.salon24.pl/newsroom/1486380 ... yczna-karaMinisterstwo Klimatu i Środowiska przekazało, że Polska planuje wykonać wyrok TSUE poprzez nowelizację ustawy o lasach
Ja się na tym nie znam, ale wydaje mi się, że TSUE przekracza swoje uprawnienia. Przed wejściem w życie unijnego Traktatu Lizbońskiego dwa państwa (Wielka Brytania i Polska) wynegocjowały odstępstwa od tego traktatu, zawarte w dokumencie, który obiegowo nazywa się "Protokół brytyjski".
Wielka Brytania jest już poza UE, ale ustalenia powinny być respektowane wobec Polski... A w "Protokole brytyjskim" jest zapis:
Karta nie rozszerza zdolności Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej ani żadnego sądu lub trybunału Polski lub Zjednoczonego Królestwa do uznania, że przepisy ustawowe, wykonawcze lub administracyjne, praktyki lub działania administracyjne Polski lub Zjednoczonego Królestwa są niezgodne z podstawowymi prawami, wolnościami i zasadami, które są w niej potwierdzone.
W szczególności i w celu uniknięcia wszelkich wątpliwości nic, co zawarte jest w tytule IV Karty nie tworzy praw, które mogą być dochodzone na drodze sądowej, mających zastosowanie do Polski lub Zjednoczonego Królestwa, z wyjątkiem przypadków gdy Polska lub Zjednoczone Królestwo przewidziały takie prawa w swoim prawie krajowym.
Jeżeli dane postanowienie Karty odnosi się do ustawodawstw i praktyk krajowych, ma ono zastosowanie do Polski lub Zjednoczonego Królestwa wyłącznie w zakresie, w jakim prawa i zasady zawarte w tym postanowieniu są uznane przez ustawodawstwo lub praktyki Polski lub Zjednoczonego Królestwa.
... a nie słyszałem żeby nasz rząd (czyli Polska) sam siebie (Polskę) skarżył do TSUE...