Poruszające się po pniu urządzenie do cięcia gałęzi

Maszyny, urządzenia, narzędzia leśne...

Moderator: Moderatorzy

mondzik
początkujący
początkujący

Poruszające się po pniu urządzenie do cięcia gałęzi

Post autor: mondzik »

Wiele lat temu widziałem filmik ze Szwecji o takim urządzeniu.
Poruszające się po pniu urządzenie do cięcia gałęzi. Robiło dobrą i szybką robotę na dużych wysokościach.
Proszę o jakiekolwiek informacje o takim urządzeniu.
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Re: Poruszające się po pniu urządzenie do cięcia gałęzi

Post autor: Wiesław »

Mówisz o urządzeniu, które okrzesuje stojące drzewo z gałęzi, ale drzewa nie ścina?
Można sobie wyobrazić że ktoś takie urządzenie zrobił, ale jakie jest tego praktyczne zastosowanie? Po co zostawiać stojący pień po okrzesaniu drzewa z gałęzi?
Dlatego dziś w praktyce są tylko urządzenia wielooperacyjne, które między innymi okrzesują z gałęzi, ale też ścinają - czyli służą do pozyskiwania drewna. Tymi urządzeniami są harwestery - a konkretnie do okrzesywania i ścinki służą głowice harwesterowe, które mogą być zespolone z różnymi pojazdami roboczymi (także z traktorami czy koparkami).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: tumanleśny »

Niby racja.
Ale jednak takie urządzenia były.
Wjeżdżając do góry odcinało gałęzie.
Zjeżdżając korowało.
I drewno sezonowało się na pniu...
Miało to nazwę Serias2, Serias3. (Chyba).
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

Krótką wzmiankę można przeczytać w encyklopedii leśnej, tej na stronie LP ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

tumanleśny pisze: piątek 02 sty 2026, 06:49 I drewno sezonowało się na pniu...
:lol:
... po czym w całości służyło do celów opałowych, bo wewnątrz było "ślicznie" zasinione i różnorodnie zabarwione oraz spękane z powodu naprzemiennej ingerencji słońca i deszczu...
Z jakiegoś powodu tartaki niechętnie kupują drewno posuszowe...
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Nie ma się z czego śmiać...., tak ktoś kombinował....
Poza tym, kiedyś do przerobu szło wszystko czego liny nie przecięły podczas załadunku.
No chyba, że po zrzuceniu na legary w tartaku rozpadło się na kawałeczki....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Sten pisze: piątek 02 sty 2026, 08:08 Krótką wzmiankę można przeczytać w encyklopedii leśnej, tej na stronie LP ...
A konkretnie?
Bo straciłem ciut czasu bez efektu...
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

tumanleśny pisze: piątek 02 sty 2026, 09:58 kiedyś do przerobu szło wszystko czego liny nie przecięły podczas załadunku.
Do przerobu tak... do wykorzystania przemysłowego nie...
W czasach PRL mieszkałem w miejscowości, w której był największy ówcześnie polski tartak. Połowa mieszkańców kupowała z tartaku takie właśnie przetarte sine i spękane drewno na opał po cenie takiej samej jak było drewno opałowe w nadleśnictwach, a transport z tartaku był bliższy. Hałda tego drewna leżała przy ulicy (rzucona bezładnie, bez legarów i przekładek), a wozili to do domów furmankami ci sami wozacy, którzy wozili węgiel (dużo droższy i trudniejszy do "zdobycia")...
Tartak chwalił się ile to on rocznie kubików przerabia... Nie chwalił się ile z tego szło na opał...
https://encyklopedialesna.com/hasla/?t2 ... &w2f=hasla
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Dziękuję.
Ale to nie to.
Tamto było przenośne ( choć ciężkie) i autonomiczne....
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Widziałem niegdyś toto na filmie. Miało kształt pierścienia zapinanego na drzewo. Pierścień wspinał się ku szczytowi okrzesujac konary do zadanej wysokości/średnicy, po czym zsuwał sie na dół. Nie pamiętam, czy była opcja odcinania wierzchołka. Nazwy również nie pamiętam niestety.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Capricorn pisze: piątek 02 sty 2026, 13:05 Widziałem niegdyś toto na filmie. Miało kształt pierścienia zapinanego na drzewo. Pierścień wspinał się ku szczytowi okrzesujac konary do zadanej wysokości/średnicy, po czym zsuwał sie na dół. Nie pamiętam, czy była opcja odcinania wierzchołka. Nazwy również nie pamiętam niestety.
No i czemu służy takie urządzenie, oprócz wykazania, że przyjęta technologia działa?

Równie dobrze można wykombinować urządzenie w formie pierścienia zapinanego na człowieka na poziomie jego stóp, które będzie się wspinać do góry i ciąć na kawałki ubranie, pozostawiając człowieka nagim. A potem urządzenie zsunie się na dół. I to będzie działało. Ale czemu to ma służyć?
Jeśli to przy okazji człowieka nie umyje , albo nie założy mu innego ubrania - to jest nieprzydatne w praktyce, więc seryjnej produkcji tego nie będzie...
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Wiesław pisze: piątek 02 sty 2026, 14:36 No i czemu służy takie urządzenie, oprócz wykazania, że przyjęta technologia działa?
Chyba chodziło o pracę tam, gdzie nie dojadą inne maszyny. Po okrzesaniu i podpięciu stojącego drzewa do kolejki linowej, wystarczyło je ściąć na dole i drewno bezpiecznie zjeżdżało na dół bez zagrożenia niekontrolowanym zsunięciem.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Wiesław - a do kogo i po co te pytania?
Uważasz, że takie coś, to coś nikomu niepotrzebne. I to jest Twoje prawo.
Ale nie oznacza to, że czegoś takiego nie było/ nie ma.

PS. Rozejrzyj się po garażu.
Czy same potrzebne rzeczy tam masz?
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

tumanleśny pisze: piątek 02 sty 2026, 15:43 Rozejrzyj się po garażu.
Czy same potrzebne rzeczy tam masz?
Owszem, w garażu mam same potrzebne rzeczy, z wyjątkiem plamy wody pośniegowej przy drzwiach.
W wielu kulturach wyprzedaże garażowe i wystawki są powszechne... po latach zbierania praktycznych doświadczeń nie gromadzi się rzeczy zbędnych (wyjątkiem kolekcje, muzea i naukowe archiwa).
A wpis rozpoczynający wątek dotyczy przedsięwzięcia sprzed lat, które poszło w niepamięć..., czegoś w rodzaju:
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Ano....
Co racja to racja....
Też mam same potrzebne rzeczy....
Jak każdy....
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

Post autor: j24 »

Capricorn pisze: piątek 02 sty 2026, 13:05 Widziałem niegdyś toto na filmie. Miało kształt pierścienia zapinanego na drzewo. Pierścień wspinał się ku szczytowi okrzesujac konary do zadanej wysokości/średnicy, po czym zsuwał sie na dół. Nie pamiętam, czy była opcja odcinania wierzchołka. Nazwy również nie pamiętam niestety.
Na studiach będąc lata temu na którymś z wykładów o tym słyszałem. Służyło toto do okrzesywania / podkrzesywania drzew stojących. I profesor nazywał te urządzenia "małpy drzewne". Ale - z tego co pamiętam - mówił, że to jest w fazie prototypu, czy testowania.
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Effi
początkujący
początkujący

Post autor: Effi »

Tak jak j24 wskazuje, to urządzenie potocznie nazywa się "małpą". Opracowane zostało przez niemiecką firmę Advalingo GmbH, a pełna nazwa maszyny to advalingo PATAS. Podstawowe zadanie tej maszyny to podkrzesywanie w celu zwiększenia wartości surowca, a także jako alternatywa dla harwesterów, gdy przedsiębiorcy nie stać na tego rodzaju maszynę, a chciałby sobie ułatwić robotę przy pracy pilarką. Ot okrzesuje drzewo stojące i nie musi już tego robić ręcznie na ziemi.
Obrazek
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Podobnych maszyn było/ jest jak widać trochę. Różne firmy, różne możliwości i parametry. Ale jakoś trudno znaleźć dowody,że są faktycznie wykorzystywane do normalnej roboty a nie tylko eksperymentalnie.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

Rodzi mi się pytanie po ilu tysiącach m3 owe urządzenie by się zwróciło finansowo ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Effi
początkujący
początkujący

Post autor: Effi »

Sten pisze: piątek 09 sty 2026, 10:18 Rodzi mi się pytanie po ilu tysiącach m3 owe urządzenie by się zwróciło finansowo ...
Trudno tutaj o twarde liczby. Może urządzenie zakłada w pierwszej kolejności nie aspekt ekonomiczny, a zdrowotny? W końcu automatyczne okrzesywanie to mniej pracy pilarza przy tym, a tym samym mniejsze obciążenie organizmu. :roll:
ODPOWIEDZ