Płonie puszcza Solska w rejonie wsi Kozaki-Osuchy. Pożar ma charakter wierzchołkowy. W tej chwili w akcji gaszenia bierze udział ok 60 zastępów straży pożarnej i dwa śmigłowce.
Mnie osobiście bardzo to niepokoi gdyż centrum pożaru znajduje się tylko kilka kilometrów od Górecka Kościelnego, gdzie często odwiedzam moich przyjaciół. https://www.lublin112.pl/ogromny-pozar- ... w-w-akcji/
Złe wieści z Roztocza.
Brak opadów, silny wiatr, pożar wierzchołkowy, a teraz jeszcze przywiało ministrę P H-K...
Jak to trzeba być zdesperowanym aby ocieplać swój wizerunek przy okazji pożaru...
góral bagienny pisze: środa 06 maja 2026, 10:53
Złe wieści z Roztocza.
Brak opadów, silny wiatr, pożar wierzchołkowy, a teraz jeszcze przywiało ministrę P H-K...
Jak to trzeba być zdesperowanym aby ocieplać swój wizerunek przy okazji pożaru...
Ale przecież to nic nowego...
Zawsze przecież ............. pojawiali się i pojawiają przy okazji jakiejkolwiek klęski.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Andy64 pisze: środa 06 maja 2026, 11:04
Podobno pożar rozpoczął się na terenie lasów prywatnych
Podobno. Ja zaś twierdzę iż od odwłoku świetlika-skurczybyka. Józek, ten co w zwierzynieckiej knajpie bryluje, opowiada że nad podwórkiem przeleciał mu czerwony dron z sierpem i młotem na tylnym stateczniku.
Komisja rozstrzygnie autorytatywnie.
Ale jakie to ma znaczenie, jak się zaczęło?
Jak patrzę na te pobierające wodę helikoptery to myśl taka mi do łba przychodzi że jak już to ugaszą i dogaszą to na grzyby chodzić się tam długo nie będzie, ale aby nazbierać rybek grillowanych to może i tak.
Gwoli ścisłości: Puszcza Solska to nie Roztocze. Wg najnowszych szacunków dokonanych z wykorzystaniem zdjęć satelitarnych całkowity obszar pożaru to 1100 ha, z czego 750 ha lasów SP w zarządzie LP (leśnictwa Fryszarka i Dębowiec). Pożar został zatrzymany w bliskiej odległości od Józefowa. Ok. 10 padał deszcz w tamtym rejonie.