Ujednolicenie pojazdów.
Moderator: Moderatorzy
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Re: Ujednolicenie pojazdów.
Nie przenosić...
Jest we właściwym wątku......
Jest we właściwym wątku......
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Ten wątek dotyczy StL ..
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Ale link jest uzupełnieniem wypowiedzi w temacie, że w każdych okolicznościach można być profesjonalistą....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Aby poruszać się po wodzie łodzią w trakcie pracy czyli służbowo, trzeba posiadać uprawnienia zawodowe tj. młodszego stermotorzystę lub stermotorzystę. Inne uprawnienia to uprawnienia rekreacyjne. Jeżeli wyspy nie są użytkowane i stają się rezerwatami to Straż Leśna ma w obowiązkach i uprawnieniach egzekwować przepisy ustanowione w art. 127 U.o.o.p czyli np. żeglarzy, którzy syfią i palą ogniska w rezerwatach, duży problem mają z tym chłopaki na mazurach, gdzie żeglarze na dziko koczują na wyspach rezerwatowych, palą ogniska, wycinają drzewa na te ogniska i zostawiają kupę śmieci.Blues Brothers pisze: wtorek 05 maja 2026, 18:23 Aby poruszać się po wodzie, uprawnienia nie są niezbędne. Wystarczy słabszy silnik.Potencjalni przestępcy i tak będą mieli sprzęt dużo mocniejszy. Jednak by go zlokalizować wystarczy przeciętny dron.
![]()
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Poproszę o podstawę prawną , szczególnie mając na uwadze statki o długości poniżej 7,5 m, i mocy silnika nie przekraczającej 10kW.
Ustawa o żegludze śródlądowej, a jak masz wątpliwości i nie wierzysz w to co piszę to zadzwoń do urzędu żeglugi śródlądowej i się zapytaj jakie uprawnienia musisz posiadać żeby pływać służbową łodzią w pracy. Policja, SG, Straż Pożarna (PSP i OSP), MOPR, WOPR, Straż Rybacka, Inspekcja ochrony środowiska, każdy kto prowadzi łódź motorową, czyli wykonując pracę musi posiadać uprawnienia co najmniej młodszego stermotorzysty lub stermotorzysty. uprawnienia sternika motorowodnego służą tylko i wyłącznie do pływania rekreacyjnego.Blues Brothers pisze: środa 06 maja 2026, 15:40 Poproszę o podstawę prawną , szczególnie mając na uwadze statki o długości poniżej 7,5 m, i mocy silnika nie przekraczającej 10kW.
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Nie no...
Nie pisz, że ktoś zrobił szkolenie dla celów prywatnych....
I, że ktoś latami coś robił bez wymaganych uprawnień...
I to w państwowej firmie.....
Nie pisz, że ktoś zrobił szkolenie dla celów prywatnych....
I, że ktoś latami coś robił bez wymaganych uprawnień...
I to w państwowej firmie.....
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Z ustawy :
z tym że do statków wykorzystywanych do celów niezwiązanych z uprawianiem sportu lub rekreacji lub przewozem osób, o długości kadłuba nieprzekraczającej 7,5 m, jeżeli nie są wyposażone w napęd mechaniczny o mocy silnika przekraczającej 10 kW, kierowanych przez osoby, które ukończyły 18 lat, stosuje się wyłącznie przepisy dotyczące bezpieczeństwa ruchu, wyposażenia, sygnalizacji i łączności.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... a-16890286
z tym że do statków wykorzystywanych do celów niezwiązanych z uprawianiem sportu lub rekreacji lub przewozem osób, o długości kadłuba nieprzekraczającej 7,5 m, jeżeli nie są wyposażone w napęd mechaniczny o mocy silnika przekraczającej 10 kW, kierowanych przez osoby, które ukończyły 18 lat, stosuje się wyłącznie przepisy dotyczące bezpieczeństwa ruchu, wyposażenia, sygnalizacji i łączności.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... a-16890286
I znalazłem ...Sosnowisko pisze: wtorek 05 maja 2026, 07:45https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/ ... e=6A20FA21Sten pisze: poniedziałek 04 maja 2026, 18:46Zdaje się, że nawet masz stosowną naszywkę z tego wydarzenia ...Sosnowisko pisze: poniedziałek 04 maja 2026, 15:14
Było jeszcze wcześniej szkolenie w warunkach wodnych, w ramach którego można było zdobyć Patent Sternika Motorowodnego.![]()
Mi gdzieś wcięło tę ze zgrupowania górskiego ...
https://scontent.fwaw3-2.fna.fbcdn.net/ ... e=6A20EAD2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."