Wstrzymanie procesu wegetacji drzewa
Moderator: Moderatorzy
Wstrzymanie procesu wegetacji drzewa
Witajcie
W jaki sposób skutecznie zatrzymać wegetację drzewa?
Mam drzewo, któremu obetnę gałęzie i nie chcę aby się pojawiały kolejne, ale nie chcę też usuwać drzewa z korzeniami.
Pozdrawiam
W jaki sposób skutecznie zatrzymać wegetację drzewa?
Mam drzewo, któremu obetnę gałęzie i nie chcę aby się pojawiały kolejne, ale nie chcę też usuwać drzewa z korzeniami.
Pozdrawiam
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Re: Wstrzymanie procesu wegetacji drzewa
A jak Ci się to uda to prędzej czy później /raczej prędzej/ pozostałość wywróci się i narobi szkód....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Licz się z tym, że ogłowienie drzewa powyżej 30 % korony, która rozwinęła się w całym okresie jego wzrostu to uszkodzenie drzewa, a powyżej 50% to już jego zniszczenie i za to też są przewidziane kary administracyjne. Więc jeśli próbujesz uniknąć odpowiedzialności za bezprawne wycięcie drzewa, a jednocześnie chcesz się go szybko pozbyć, to odradzam takie kombinowanie.
Pytanie jak to zrobić?tumanleśny pisze: środa 22 kwie 2026, 11:41 A jak Ci się to uda to prędzej czy później /raczej prędzej/ pozostałość wywróci się i narobi szkód....
Później będziemy się martwić, ale szkód żadnych nie narobi, bo nie ma jakich szkód narobić.
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Za mało danych: gatunek , wielkość, grubość, usytuowanie, otoczenie itp...
Po spełnieniu warunków o których Effi napisał sposobów parę jest.
Czy tu ktoś je poda?
Nie wiem.
A co do szkód: obyś się nie zdziwił.
Czy tu ktoś je poda?
Nie wiem.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Pytasz na leśnym forum jak zabić drzewo...
Zgłoś do właściwego urzędu wniosek o usunięcie drzewa.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Od razu zabić, on chce tylko wstrzymać funkcje życiowe 
To jest wierzba, wysokość około 15 m, grubość pnia na wysokości około metra to około 30-40 cm, a grubość odcinanych gałęzi to około 10 cm, drzewo znajduje się na nieużytku gdzie rosną krzaki i trawa.tumanleśny pisze: środa 22 kwie 2026, 13:55 Za mało danych: gatunek , wielkość, grubość, usytuowanie, otoczenie itp...
Czy tu ktoś je poda?
Nie wiem.
Jedyne szkody jakie mogą być to złamane parę gałęzi krzaków.
Tak wyszło, bo macie najlepszą wiedzę o drzewach, ale ta wierzba nie rośnie w lesie.Capricorn pisze: środa 22 kwie 2026, 14:08 Pytasz na leśnym forum jak zabić drzewo...
Etyka zawodowa i pewien etos nie pozwala w doradzaniu, aby uśmiercać drzewa ot tak sobie, czy one rosną w lesie czy nie. Idź do urzędu, złóż wniosek i tam przedstaw swoje racje i przejdź tę procedurę tak jak należy. Próbujesz zabić drzewo zapewne tylko po to, aby zrobić sobie wygodnie miejsce pod jakąś budowę lub coś takiego, a tutaj tej pomocy nie otrzymasz.Pioter pisze: środa 22 kwie 2026, 14:28To jest wierzba, wysokość około 15 m, grubość pnia na wysokości około metra to około 30-40 cm, a grubość odcinanych gałęzi to około 10 cm, drzewo znajduje się na nieużytku gdzie rosną krzaki i trawa.tumanleśny pisze: środa 22 kwie 2026, 13:55 Za mało danych: gatunek , wielkość, grubość, usytuowanie, otoczenie itp...
Czy tu ktoś je poda?
Nie wiem.
Jedyne szkody jakie mogą być to złamane parę gałęzi krzaków.
Tak wyszło, bo macie najlepszą wiedzę o drzewach, ale ta wierzba nie rośnie w lesie.Capricorn pisze: środa 22 kwie 2026, 14:08 Pytasz na leśnym forum jak zabić drzewo...
Do urzędu mogę iść jedynie po zgodę na wycięcie drzewa.
Nie chcę go wycinać, bo są duże koszty zamówienia na odludzie kogoś ze sprzętem do jednego drzewa.
Na rynku są preparaty, które wnikają przez miejsce po ściętej gałęzi do wnętrza drzewa aż do korzeni. Nie wiem tylko czy to faktycznie tak działa i co jest najlepsze do tego celu.
Nie chcę go wycinać, bo są duże koszty zamówienia na odludzie kogoś ze sprzętem do jednego drzewa.
Na rynku są preparaty, które wnikają przez miejsce po ściętej gałęzi do wnętrza drzewa aż do korzeni. Nie wiem tylko czy to faktycznie tak działa i co jest najlepsze do tego celu.
W jakich przepisach są podane te wartości 30% i 50%?Effi pisze: środa 22 kwie 2026, 13:32 Licz się z tym, że ogłowienie drzewa powyżej 30 % korony, która rozwinęła się w całym okresie jego wzrostu to uszkodzenie drzewa, a powyżej 50% to już jego zniszczenie i za to też są przewidziane kary administracyjne. Więc jeśli próbujesz uniknąć odpowiedzialności za bezprawne wycięcie drzewa, a jednocześnie chcesz się go szybko pozbyć, to odradzam takie kombinowanie.
Ustawa o ochronie przyrody