Nagrody i podwyżki

Bieżące informacje, aktualności leśne, zmiany w LP/Ministerstwach...

Moderator: Moderatorzy

tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Re: Nagrody i podwyżki

Post autor: tumanleśny »

A prąd to miejscami za darmo rozdają....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

Nie dalej, jak wczoraj przytargałem do domu dwie siatki prądu ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: Wiesław »

Capricorn pisze: czwartek 09 kwie 2026, 09:05 można zanabyć łopatkę wieprzową po 7,99zł/kg
w Kauflandzie nawet 6,99... w innych Lidlach i Biedronkach 7,99...
Ale tło tej taniości wcale nie jest takie optymistyczne.

Moja siostra cioteczna właśnie pod przymusem profilaktycznie zlikwidowała fermę świń, za bezcen wyprzedając wszystko...
Problem nazywa się ASF... wiąże się z likwidacją hodowli...

W perspektywie będzie import (z państw Mercosur, z Ukrainy), który może już nie być taki tani...
Załączniki
ASF.jpg
Awatar użytkownika
sromotnik bezwstydny
początkujący
początkujący

Post autor: sromotnik bezwstydny »

Capricorn pisze: czwartek 09 kwie 2026, 09:05 A wiesz, że dzisiaj już prawie dekada kwietnia minęła, a dla naprzykładu w okolicy Wiesława nadal można zanabyć łopatkę wieprzową po 7,99zł/kg, natomiast cycki kurzęce po 15zł/kg?
Jak rzyć prezesie, jak rzyć... :roll:
l_1961718f28fa420FB_IMG_1654275494785.jpg
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Capricorn pisze: czwartek 09 kwie 2026, 09:05 cycki kurzęce po 15zł/kg
Z hodowlą drobiu nie mam ostatnio styczności, ale czytam coś takiego:
https://agroprofil.pl/wiadomosci/nowe-o ... da-w-pien/
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Wiesław pisze: czwartek 09 kwie 2026, 10:33
Capricorn pisze: czwartek 09 kwie 2026, 09:05 można zanabyć łopatkę wieprzową po 7,99zł/kg
w Kauflandzie nawet 6,99... w innych Lidlach i Biedronkach 7,99...
Ale tło tej taniości wcale nie jest takie optymistyczne.

Moja siostra cioteczna właśnie pod przymusem profilaktycznie zlikwidowała fermę świń, za bezcen wyprzedając wszystko...
Problem nazywa się ASF... wiąże się z likwidacją hodowli...

W perspektywie będzie import (z państw Mercosur, z Ukrainy), który może już nie być taki tani...
Może i tak, ale gdyby padlina kosztowała po 50 zł/kg to ani by ASF nie odpłynął, ani świnie za granicą by nie zostały. Mamy niskie ceny i tylko się z tego cieszyć. Jakiś czas temu też nas straszono cukrem w cenie złota, bo padały cukrownie. Czemuś cukier też nie podrożał. Tak więc co będzie w przyszłości to jest niewiadoma. Na razie czarnkowa drożyzna w rzeczywistości jest fikcją, a przynajmniej w temacie żywności.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Wiesław
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Capricorn pisze: czwartek 09 kwie 2026, 11:07 Na razie czarnkowa drożyzna w rzeczywistości jest fikcją
Nie wiem co gada Czarnek o drożyźnie... nie śledzę wypowiedzi tego typa...
W każdym razie gdy przymierzaliśmy się do przebudowy chałupy u córki:
- jeden bloczek z gazobetonu kosztował 5 zł, a dziś kosztuje 13 zł;
- jeden kubik tarcicy "calówki" kosztował 600 zł, a dziś kosztuje 1300 zł;
- godzina pracy przeciętnego budowlańca kosztowała 30 zł, a dziś 70 zł;...

Łopatki wieprzowej, czy piersi z kurczaka nie jestem w stanie zjeść więcej niż kilogram dziennie, więc nie cieszy mnie zbytnio, że przejściowo zaoszczędzę na żarciu 20 zł...
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Dla odmiany ja w życiu nie kupiłem bloczku z gazobetonu. Szwagier bywał majstrem (teraz buduje u siebie) na budowach jeszcze z dziesięć lat temu i gadał, że poniżej stówki to on nie rozmawiał. Pomagier do machania łopatą też poniżej pięciu dych nie śpiewał... Wszystko jest kwestią czasu, miejsca i... inflacji, która mała też nie była, a zazwyczaj jest tak, że jeśli kiedyś w czasie wysokiej inflacji ceny drastycznie rosły, to po latach, gdy inflacja maleje, ceny rosną wolniej i raczej nigdy nie spadają. Dlatego ja nie jojczę o drożyznach, nie jojczę, że jest tragedia i metr mułu. Patrzę ile mnie bieżące życie kosztuje względem bieżących dochodów.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Panie Dyrektorze!
Nie pękaj Pan!
To nic, że wszyscy podwyżki dostali....
Leśnicy twierdzą, że mają więcej niż mieli.....
Chwilowe szaleństwa przekładają na dobrobyt.....
Tak jakby o tanich lokomotywach nie pamiętali.
Zwiększ Pan zyski firmy zmniejszając zyski pracowników.
A co!
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Post autor: góral bagienny »

tumanleśny pisze: czwartek 09 kwie 2026, 14:50
Tak jakby o tanich lokomotywach nie pamiętali.
Z tamtej jakże ważnej dla polskiej historii podwyżko/obniżki bardziej od lokomotyw zapamiętałem taniejącą papkę asfaltową.
Dzisiaj za pakę asfaltową masło robi, a tym jeszcze źle!
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Źle?
Przecież wspaniale jest.
Masło za grosze, cukier za grosze, coś tam jeszcze za grosze, a zakupy mieszczące się w reklamówce i to nie za wielkiej bidne pincet kosztują......
Taka zagadka: ile mleka trzeba na kostkę masła?
I druga zagadka: ..........
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Nie jest wspaniale. Jest jak jest i o podwyżki należy walczyć, ale czemuś strasznie mnie denerwuje, gdy czytam o drastycznie rosnących kosztach życia w ciągu ostatnich dwóch lat. Tak, jak by drastycznie wcześniej nie rosły. Koszty rosną od dawna. A dlaczego to piszę? Ano dlatego, że druga strona zwyczajnie weźmie statystyki do ręki i pokaże, że akurat w ciągu dwóch lat wiele nie urosło i tak po prawdzie to biorąc pod uwagę wyłącznie ten czas można ewentualnie dorzucić grosz po drobnemu i będzie cacy...
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Jakoś dawniej taki tolerancyjny nie byłeś o ile mnie pamięć nie myli.
To raz.
A dwa, to to, że chociażby w stosunku do najniższej krajowej zarobki leśników jakby mocno zmalały.
Widać to gołym okiem.
Tak jak i zawartość reklamówki po wyjściu ze sklepu.
Przykładowy koszyk Lidla.....
Ile kosztował kiedyś?
Poza tym: nie samym chlebem człowiek żyje...
I co z tego, że nie jest aż tak źle?
Ja tam nie wiem gdzie Wiesław mieszka to i po tanie masło nie pojadę.

Ale...
Jest wspaniałe!
Albo jeszcze wspanialej!
A będzie jeszcze wspanialej!
Jeszcze kilka pożyczek i będzie eldorado....
Tylko....
Dla kogo?
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

... a dla kogo ten wywiad?
... (VIA/RT) nie oznacza moich poglądów ani poparcia dla cytowanych treści...
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
bynajmniej
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: bynajmniej »

- jeden bloczek z gazobetonu kosztował 5 zł, a dziś kosztuje 13 zł;
- jeden kubik tarcicy "calówki" kosztował 600 zł, a dziś kosztuje 1300 zł;
- godzina pracy przeciętnego budowlańca kosztowała 30 zł, a dziś 70 zł;...
Ceny oczywiście poszły w górę, ale zacytowane są z”kosmosu”. Bloczki betonowe w zależności od wymiarów 5-12 zł, calówka jest po 900zł a jak się poszuka to i taniej.
A dobrzy fachowcy nie pracują za stawki godzinowe.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

tumanleśny pisze: czwartek 09 kwie 2026, 16:02 Jakoś dawniej taki tolerancyjny nie byłeś o ile mnie pamięć nie myli.
To raz.
A dwa, to to, że chociażby w stosunku do najniższej krajowej zarobki leśników jakby mocno zmalały.
Widać to gołym okiem.
A co ma tolerancja do sprawy? Jeśli dzisiaj pójdziesz do generała i powiesz, że jest masakra, to wyciągnie papiery i udowodni, że nie jest tak, jak mówisz. Co wówczas? Należy brać pod uwagę cały okres, gdy ceny rosły, a podwyżek nie było. Ot i tyle. Porównanie do wzrostu dochodów innych grup zawodowych jest ok. Zwłaszcza, że w dłuższym rozliczeniu innym rosło nam nie. Opowiadanie o galopującej drożyźnie jest bez sensu.
Awatar użytkownika
sromotnik bezwstydny
początkujący
początkujący

Post autor: sromotnik bezwstydny »

Capricorn pisze: czwartek 09 kwie 2026, 15:45 Nie jest wspaniale. Jest jak jest i o podwyżki należy walczyć, ale czemuś strasznie mnie denerwuje, gdy czytam o drastycznie rosnących kosztach życia w ciągu ostatnich dwóch lat. Tak, jak by drastycznie wcześniej nie rosły. Koszty rosną od dawna. A dlaczego to piszę? Ano dlatego, że druga strona zwyczajnie weźmie statystyki do ręki i pokaże, że akurat w ciągu dwóch lat wiele nie urosło i tak po prawdzie to biorąc pod uwagę wyłącznie ten czas można ewentualnie dorzucić grosz po drobnemu i będzie cacy...
Racja, pochopnie napisałem że chodzi o okres ostatnich dwóch lat. Problemy wysokich cen i niskich płac dotyczą oczywiście szerszego zakresu. Po pandemii ceny jak nabrały rozpędu, to do dzisiaj widać tego skutki, a porównując skumulowaną inflację z wzrostem wynagrodzeń różnica jest kolosalna.
No i gdzieś te pieniądze poszły...
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

... ciekawe, że dzieje się tak od kilkudziesięciu lat... rolnicy narzekają na pogodęi zbiory, górnicy na pensje, kupujący na ceny, leśnicy na... nie narzekają
... (VIA/RT) nie oznacza moich poglądów ani poparcia dla cytowanych treści...
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
Pracownik LP
początkujący
początkujący

Post autor: Pracownik LP »

Nie podnoscić wynagrodzeń. Etaty zwolnią się naturalnie, nie będzie potrzeby nikogo zwlaniac bo pracownicy sami będą to robić składając wypowiedzenia pracodawcy. Braki kadry wykwalifikowanej i doswiadczonej wypełni się młodymi z wiedzą teoretyczną. Niszczyć niszczyć niszczyć
marla95
początkujący
początkujący

Post autor: marla95 »

Czy szykuje się jakaś kwartalna ktoś coś wie? :)
ODPOWIEDZ