niedźwiedzi kłopot

Zagadnienia z szeroko pojętej ekologii, przyrody, środowiska i biologii...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Re: niedźwiedzi kłopot

Post autor: góral bagienny »

Niegdyś w PpB Wiesiek Dymny perorował:
POLSKA MA Z TRZECH STRON PRZYJACIÓŁ A TYLKO Z JEDNEJ MORZE...
To, z ilu stron dzisiaj Polska ma przyjaciół tego nie wiadomo, bo te dane są nie dość że wrażliwe, to jeszcze i zmienne, zależne od tego, którą nogą oceniający z łóżka wstanie. Niektórzy twierdzą, że zewsząd wróg na nas czyha i atakowani z każdej strony sami bronimy cnót europejskiego chrześcijaństwa. Nie będę z takimi stwierdzeniami polemizował, chociaż warto by było, gdyż każdego dnia nasi sąsiedzi czynią ku nam przyjazne gesty. A jak wiadomo powszechnie, przyjaciół poznaje się w biedzie!
I teraz właśnie jeden z naszych niedocenianych sąsiadów, Słowacja, ratuje nam dupy, a mnie to już na pewno, otwierając drugi front walki z ekooszołomstwem. Dzięki ich godnej wdzięczności postawie w zaniedźwiedziowaniu Podkarpacia i Małopolski nastąpił bardzo wyraźny, odczuwalny regres! Co za ulga, niedźwiedzie wycofały się w swoje tradycyjne rejony i coraz mniej słychać meldunków o ataku na grzybiarza czy żerowaniu w śmietnikach. Dlaczego? A bo populacja tego pięknego niewątpliwie, zwierzaka zaczęła wracać do akceptowalnej i przez niego i przeze mnie normy. Niedźwiedzie, które nie są zwierzętami stadnymi a wręcz przeciwnie, przestały, a na pewno zminimalizowały, kontakty z ludźmi, bo mają mniejszą presję wśród pobratymców na szukanie nowych miejsc do życia. W ich tradycyjnych kniejach zrobiło się trochę luźniej i to widać, słychać i czuć!
Właśnie późna jesień i wczesna wiosna to czas gdy kolizji na linii ursus-human było najwięcej. A teraz spoko, luzik, a w każdym razie chwila wytchnienia dla obu stron.
Zielonypic wyje, że Słowacy zamordowali już dużo więcej niedźwiedzi niż liczy populacja żyjąca w Polsce! Bzdura to totalna, bo o ile w to, że Bracia Słowacy odstrzelili już połowę z objętej programem deursusyzacji kraju liczby 350 sztuk mogę uwierzyć, to mamienie publiki, że u nas jest ich 130 osobników to pusty śmiech na pustej sali.
Brawo, Bracia Słowacy! Niech teraz ekodebile jadą przyklejać się pod obiekty rządowe w Bratysławie, bo chciałbym zobaczyć z jaką empatią potraktuje ich słowacka policja.
Jeszcze raz dziękując Słowakom wzniosę toast za ich dalsze sukcesy łowieckie resztką borowiczki, a jutro wybiorę się do TESCO Medilaborce po zapas Złotego Bażanta i Sarisa do dalszych toastów!!!

https://www.greenpeace.org/poland/aktua ... opejskiej/
:D :D :D
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Jakoś wczoraj słyszałem, że Bracia Słowacy w osobie jakiegoś urzędasa powiedzieli grinpicom z Lechistanu, że oni chętnie te wszystkie misie odłowią, przywiozą do Lechistanu i wypuszczą ku chwali grinpicu z Lechistanu w Lechistanie. No i Góralowi przypadnie kilkanaście misiek ze Słowacji na jedną werandę, że o siekierze i garnku z barszczem nie wspomnę.
Ja bym tam był ostrożny. Mimo wszystko... ;)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

I już jest! Dochodzą mnie wieści że pierwszy zrzuciarz leży w na chirurgii w Lesku po ataku niedźwiedzia w okolicy Kalnicy. Nie wiem tylko o którą Kalnicę chodzi - ciśniańską czy komaniecką.
Sezon zrzutowy ogłaszam za otwarty!
Naj
wiceminister
wiceminister

Post autor: Naj »

góral bagienny pisze: piątek 07 lis 2025, 21:58 .. jutro wybiorę się do TESCO Medilaborce po zapas Złotego Bażanta i Sarisa do dalszych toastów!!!
Chyba do apteki... :wink:
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

góral bagienny pisze: niedziela 08 mar 2026, 14:56 I już jest! Dochodzą mnie wieści że pierwszy zrzuciarz leży w na chirurgii w Lesku po ataku niedźwiedzia w okolicy Kalnicy. Nie wiem tylko o którą Kalnicę chodzi - ciśniańską czy komaniecką.
Sezon zrzutowy ogłaszam za otwarty!
To ta Kalnica ciśniańska ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

Post autor: j24 »

Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

MzL - :spoko:
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: tumanleśny »

Powtórzyć operację Wisła!
Wywieźć wszelkich przybłędów z naturalnego siedliska niedźwiedzi.
Czy to takie trudne?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Widać i owszem, skoro do tej pory nikt na to nie wpadł ...
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Czy już ich całkiem popierdoliło?

Zbiórka karmy dla niedźwiedzi na Podkarpaciu. Nietypowa akcja ekologicznych aktywistów • Wiadomości • Polskie Radio Rzeszów https://share.google/sNmyAc42ZDD5NPL5A

Chyba że to z pierwszego kwietnia... No to dlaczego tydzień później nadal wisi na stronie?
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: Blues Brothers »

To może by tak zbiórkę na stałe karmiska. Ławy, stoły, legowiska, no i toalety. Co by misie nie srały gdzie popadnie.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

I dałeś się podejść, jakbyś Edzia nie znał ... :lol:
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Ależ skąd, ja całkiem poważnie. Chętnie konto udostępnię, zanim mnie grinpisie ubiegną.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Do Górala to było ...
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

To trza go wywołać nickiem😜
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

oj tam, oj tam ...
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

sylvan2
początkujący
początkujący

Post autor: sylvan2 »

Ostatnio, kiedy 14 mln zaszeleściło w powietrzu do wydania (wzięcia), ujawniło się wielu specjalistów od niedźwiedzi..
Andy64
leśniczy
leśniczy

Post autor: Andy64 »

🤣🤣🤣
Andy64
leśniczy
leśniczy

Post autor: Andy64 »

I nie tylko od niedźwiedzia specjaliści