Przyszłość w lasach
Moderator: Moderatorzy
Przyszłość w lasach
Witam wszystkich miłośników lasu i przyrody!
Jestem ósmoklasistą i przede mną wybór dalszej ścieżki kształcenia.
Od zawsze lubiłem naturę, las, a gdy dowiedziałem się o zawodzie leśnika, to już cały czas chodziła mi po głowie myśl: czy nie zostać by nim w przyszłości? Jako, że muszę podjąć ważną decyzję mam kilka pytań do obeznanych w temacie. Jak obecnie wygląda sytuacja na rynku pracy w LP? Czy trudno tam o pracę? Czy musiałbym skończyć TL by mieć realną szansę dostania pracy, czy same studia wystarczą?
Pytam, bo chcę dobrze wybrać i nie skończyć w przyszłości na kasie.
Jestem ósmoklasistą i przede mną wybór dalszej ścieżki kształcenia.
Od zawsze lubiłem naturę, las, a gdy dowiedziałem się o zawodzie leśnika, to już cały czas chodziła mi po głowie myśl: czy nie zostać by nim w przyszłości? Jako, że muszę podjąć ważną decyzję mam kilka pytań do obeznanych w temacie. Jak obecnie wygląda sytuacja na rynku pracy w LP? Czy trudno tam o pracę? Czy musiałbym skończyć TL by mieć realną szansę dostania pracy, czy same studia wystarczą?
Pytam, bo chcę dobrze wybrać i nie skończyć w przyszłości na kasie.
Re: Przyszłość w lasach
Na Twoim miejscu poważnie bym się zastanowił nad podjęciem decyzji. Prześledź wątki na tym forum ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Bardzo trudno odpowiedzieć na te pytania. PGL LP obecnie jest w stanie restrukturyzacji i jak ona się skończy trudno powiedzieć. Na pewno nie nastąpi boom w zakresie miejsc pracy, a wręcz przeciwnie - szykują się redukcje zatrudnienia.
Teoretycznie do podjęcia pracy wystarczy dyplom technika, lecz obecnie standardem jest ukończenie studiów. Najlepiej w Krakowie, Poznaniu lub Warszawie (kolejność alfabetyczna miast). Oczywiście studia bez dyplomu technika też jak najbardziej wystarczą, jednak technikum dają nieco inną wiedzę, więc warto i o tej szkole pomyslec. Tak, czy inaczej warto mieć marzenia i je powoli realizować
Teoretycznie do podjęcia pracy wystarczy dyplom technika, lecz obecnie standardem jest ukończenie studiów. Najlepiej w Krakowie, Poznaniu lub Warszawie (kolejność alfabetyczna miast). Oczywiście studia bez dyplomu technika też jak najbardziej wystarczą, jednak technikum dają nieco inną wiedzę, więc warto i o tej szkole pomyslec. Tak, czy inaczej warto mieć marzenia i je powoli realizować
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego

Same szkoły są fajne , technika mają naprawdę dużo do pokazania . A co do pracy jeszcze kilka razy w życiu będziesz myślał o zmianie . A dla mnie najlepsze TL to te w Tucholi po prostu sentyment do mojej uczelni .
Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że może się wydawać, że przede mną jeszcze dużo czasu i wszystko może się zmienić. Chciałem tylko wiedzieć jak to wygląda "na końcu". Sam jestem jeszcze nie zdecydowany. Z jednej strony myślałem o technikum leśnym (najbliżej mam do tego w Brynku) i gdyby było bliżej, to może bym się już na nie zdecydował, a z drugiej strony boję się, że zamkną bym już sobie inne opcje na przyszłość.
Technikum to dobry wybór. Nauczysz się paru praktycznych umiejęt ości. Nie zamyka to drogi na studia.
Hmmm... Na moim roku (1961 SGGW) zostało przyjętych 91 studentów. Po TL było ok.12. Najwięcej po Białowieży, chyba 3 po Krasiczynie i 1 po Brynku. Wtedy obowiązywał egzamin wstępny z matematyki i biologii i jeszcze "rozmowa kwalifikacyjna". Absolwentom TL najwięcej kłopotów sprawiała fizyka, matematyka a potem... dendrometria. Do mety dotarło - pierwszym terminie - chyba 9 z nich. Przy okazji - wśród przyjętych były ... 4 panieMelon pisze: poniedziałek 30 mar 2026, 08:19 Technikum to dobry wybór. Nauczysz się paru praktycznych umiejętności. Nie zamyka to drogi na studia.
Teraz system przyjęć jest inny - decydują punkty zdobyte na maturze.
Ogólnie mówiąc - wówczas technika gorzej przygotowywały do studiów. Pewnie teraz jest znacznie inaczej. Miałem możliwość obserwowania TL w latach 2000-ch i ich wyposażenie i poziom nauczycieli wzrósł ogromnie.
A tak trochę poza tematem. Chciałby mi ktoś polecić jakieś fajne książki, artykuły na temat zawodu leśnika/leśniczego, z których mógłbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego zawodu?
Polecam "Wielki Las" Nienackiego ... Lektura obowiązkowa ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."