Sadzenie lasu
Moderator: Moderatorzy
Sadzenie lasu
Dzień dobry, planuje posadzenie lasu na terenie ok 1 ha. Działka rolna, położona w południowej częsci mazowsza, klasa IV i na geoportalu widnieje coś takiego: kontur glebowy zbożowo-pastewny mocny, co jak czytałam oznacza okresowe podmakanie (aczkolwiek czegoś takiego nie zaobserwowałam). Najchętniej chciałabym posadzić las liściasty, długowieczny. Nie chce na nim zarabiać, chce go posadzić, dbać o niego i się nim cieszyć. W okolicy przeważają brzozy, dęby i sosny. Rosną też pojedyncze lipy i klony. W kwestii lasu jestem laikiem, jeśli coś co napisałam wcześniej nie ma sensu to proszę o wyrozumiałość.
Bardzo proszę o poradę za jakimi gatunkami się rozejrzeć. Myślałam o dębie bezszypułkowym, chciałabym tez posadzić dzikie odmiany drzew owocowych, ale co jeszcze warto rozważyć (poza brzozą bo pewnie wysieje się sama z okolicznych drzew)? Ile sadzonek powinnam kupić na luźny 1 ha lasu i jak to podzielić gatunkowo. Działka jest prostokątem ok 70x140m, dłuższym bokiem przylega do drogi i z drugiej strony do pola uprawnego. Czy powinnam wyznaczyć strefę przejściową od tych dłuższych boków?
Bardzo proszę o poradę za jakimi gatunkami się rozejrzeć. Myślałam o dębie bezszypułkowym, chciałabym tez posadzić dzikie odmiany drzew owocowych, ale co jeszcze warto rozważyć (poza brzozą bo pewnie wysieje się sama z okolicznych drzew)? Ile sadzonek powinnam kupić na luźny 1 ha lasu i jak to podzielić gatunkowo. Działka jest prostokątem ok 70x140m, dłuższym bokiem przylega do drogi i z drugiej strony do pola uprawnego. Czy powinnam wyznaczyć strefę przejściową od tych dłuższych boków?
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Re: Sadzenie lasu
Udaj się do miejscowego leśniczego i zaproś go na wizję lokalną
Jeżeli chcesz dbać o las i cieszyć się jego widokiem, w pierwszej kolejności musisz zbadać zapędraczenie gleby oraz zaplanować jego ogrodzenie. Inaczej efekty będą mizerne.
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Ja tam laik w tych sprawach jestem, ale obowiązuje chyba ustawa o ochronie gruntów rolnych i w związku z tym najpierw trzeba by załatwić zezwolenie na zalesienie tej działki.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
- góral bagienny
- wiceminister

Czyli, jak widzisz, chętnych do rzucania Ci kłód pod nogi będzie wielu, ale jak już uda Ci się wystartować to pojawi się i satysfakcja.
Posadzić to będzie najprostsza sprawa, ale wyprowadzić do etapu młodnika może być sztuką która może Cię przerosnąć. Trzcinnik, pędraki, sarny/jelenie, susze/ulewy, a nawet taka niby normalna rzecz jak śnieg, wszystko to może Cię zniechęcać.
Ważne żeby mieć wsparcie jakiegoś fachowca, i to takiego pasjonata a nie tylko rzemieślnika. Dowiedz się jakie nadleśnictwo masz najbliżej, złap kontakt z kimś kto po usłyszeniu Twoich planów życzliwie się uśmiechnie!
Posadzić to będzie najprostsza sprawa, ale wyprowadzić do etapu młodnika może być sztuką która może Cię przerosnąć. Trzcinnik, pędraki, sarny/jelenie, susze/ulewy, a nawet taka niby normalna rzecz jak śnieg, wszystko to może Cię zniechęcać.
Ważne żeby mieć wsparcie jakiegoś fachowca, i to takiego pasjonata a nie tylko rzemieślnika. Dowiedz się jakie nadleśnictwo masz najbliżej, złap kontakt z kimś kto po usłyszeniu Twoich planów życzliwie się uśmiechnie!
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bo na pewno dały mi do myślenia (co absolutnie nie znaczy że się zniechęciłam).
Sorry pomyłka
- malkontent2
- leśniczy

Zalesianie gruntów rolnych to nie jest czynność dowolna – reguluje je ustawa z dnia 8 czerwca 2001 r. o przeznaczeniu gruntów rolnych do zalesienia (Dz.U. 2001 nr 73 poz. 764, z późn. zm.). Udaj się do Urzędu Gminy i złóż wniosek o wypis z MPZP (lub studium uwarunkowań) dla swojej działki. Zalesienie musi być dopuszczone (np. jako "tereny leśne" lub "zieleń"). Jeśli MPZP nie przewiduje zalesienia, złóż wniosek o decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (WZ). Starosta wyda decyzję administracyjną o przeznaczeniu gruntu do zalesienia po sprawdzeniu warunków. Kluczowe warunki dla klasy IV: Powierzchnia klasy IV w Twoim planie nie może przekraczać 10% łącznej powierzchni zalesianej.
1. 2 Grunt rolny będący częścią gospodarstwa rolnego lub stanowiący jego całość może być przeznaczony do zalesienia, jeżeli spełnia co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
1) jest gruntem klasy VIz, VI i V, a także klasy IV, jeżeli jego powierzchnia w łącznej powierzchni gruntu przeznaczonego do zalesienia nie przekracza 10%,
2) jest gruntem położonym na stoku o średnim nachyleniu powyżej 15%,
3) jest gruntem zdegradowanym w rozumieniu ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz. U. Nr 16, poz. 78, z późn. zm.),
i jeżeli jest przewidziany do zalesienia w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.
1. 2 Grunt rolny będący częścią gospodarstwa rolnego lub stanowiący jego całość może być przeznaczony do zalesienia, jeżeli spełnia co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
1) jest gruntem klasy VIz, VI i V, a także klasy IV, jeżeli jego powierzchnia w łącznej powierzchni gruntu przeznaczonego do zalesienia nie przekracza 10%,
2) jest gruntem położonym na stoku o średnim nachyleniu powyżej 15%,
3) jest gruntem zdegradowanym w rozumieniu ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz. U. Nr 16, poz. 78, z późn. zm.),
i jeżeli jest przewidziany do zalesienia w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.
- góral bagienny
- wiceminister

To ja bym wymiękł i założył plantację choinkową, topolową, a może i oxytree...
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! !