MOTORY
Moderator: Moderatorzy
Re: MOTORY
Żeby tylko gumę ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

- góral bagienny
- wiceminister

Wczoraj odbyłem trzystukilometrową wycieczkę. Patrząc na pogodę i jej dalsze zapowiedzi było to zapewne zakończenie sezonu.
Motocyklistów na trasie Cisna-Gorlice spotkałem tyłu, że aż ręka mnie boli od LWG! W tym kilka kilkudziesięciomaszynowych grup najwyraźniej zorganizowanych.
Motocyklistów na trasie Cisna-Gorlice spotkałem tyłu, że aż ręka mnie boli od LWG! W tym kilka kilkudziesięciomaszynowych grup najwyraźniej zorganizowanych.
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Przecież skuterowcy się nie pozdrawiają
Góral do tej pory o tym nie wiedział ... 
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
- góral bagienny
- wiceminister

Tłumy harlejowców, ścigaczowców, trójkołowców, itd, itp, też tego nie wiedziały i mnie wczoraj pozdrawiały, więc miałbym nie odzdrawiać?
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Po ostatniej podróży skuterowej, też o tym się przekonałem. Machali jak głupi, no to kulturalnie odpowiadałem. Ale żeby pierwszy ... Nigdy
Prędzej dla mnie ... Na balkonie mógłbym trzymać ... 
-
Driada
- leśniczy

Nowe przepisy 2026:
Od 2026 roku za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h poza terenem zabudowanym na drogach jednojezdniowych dwukierunkowych, kierowcy (w tym motocykliści) grozi
trzymiesięczne zatrzymanie prawa jazdy, podobnie jak w terenie zabudowanym, z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy przy recydywie. Te przepisy, wprowadzone nowelizacją, mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, rozszerzając surowe kary za "szarżowanie" na drogi poza miastem, a złamanie zakazu prowadzenia skutkuje stałym cofnięciem uprawnień.
Kluczowe zmiany od 2026 roku:
Zatrzymanie prawa jazdy: Kara 3 miesięcy za przekroczenie limitu o ponad 50 km/h również na drogach poza obszarem zabudowanym (jednojezdniowe, dwukierunkowe).
Recydywa: Drugie takie wykroczenie w ciągu roku skutkuje zatrzymaniem prawa jazdy na 6 miesięcy.
Permanentne cofnięcie: Jazda mimo zakazu prowadzenia skutkuje odebraniem uprawnień na 5 lat.
Cel: Rozszerzenie kar za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h, które wcześniej dotyczyły głównie terenów zabudowanych, na kluczowe drogi poza miastem (np. 90 km/h).
Co to oznacza dla motocyklistów?
Jazda z prędkością 140 km/h lub więcej na drodze z limitem 90 km/h będzie prowadzić do zatrzymania prawa jazdy na 3 miesiące (i wyższych kar przy recydywie), podobnie jak przekroczenie 50 km/h w terenie zabudowanym.
Policja zapowiada wzmożone kontrole.
Zatem uważajta!
Od 2026 roku za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h poza terenem zabudowanym na drogach jednojezdniowych dwukierunkowych, kierowcy (w tym motocykliści) grozi
trzymiesięczne zatrzymanie prawa jazdy, podobnie jak w terenie zabudowanym, z możliwością przedłużenia do 6 miesięcy przy recydywie. Te przepisy, wprowadzone nowelizacją, mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, rozszerzając surowe kary za "szarżowanie" na drogi poza miastem, a złamanie zakazu prowadzenia skutkuje stałym cofnięciem uprawnień.
Kluczowe zmiany od 2026 roku:
Zatrzymanie prawa jazdy: Kara 3 miesięcy za przekroczenie limitu o ponad 50 km/h również na drogach poza obszarem zabudowanym (jednojezdniowe, dwukierunkowe).
Recydywa: Drugie takie wykroczenie w ciągu roku skutkuje zatrzymaniem prawa jazdy na 6 miesięcy.
Permanentne cofnięcie: Jazda mimo zakazu prowadzenia skutkuje odebraniem uprawnień na 5 lat.
Cel: Rozszerzenie kar za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h, które wcześniej dotyczyły głównie terenów zabudowanych, na kluczowe drogi poza miastem (np. 90 km/h).
Co to oznacza dla motocyklistów?
Jazda z prędkością 140 km/h lub więcej na drodze z limitem 90 km/h będzie prowadzić do zatrzymania prawa jazdy na 3 miesiące (i wyższych kar przy recydywie), podobnie jak przekroczenie 50 km/h w terenie zabudowanym.
Policja zapowiada wzmożone kontrole.
Zatem uważajta!
- Co ci się stało?! - zawołał z przestrachem Puchatek, patrząc na zesztywniałego Kłapouchego.
- Ciii... - szepnął Kłapouchy -
zachciało mi się skakać. Czekam aż mi przejdzie...
- Ciii... - szepnął Kłapouchy -
zachciało mi się skakać. Czekam aż mi przejdzie...
https://wbieszczady.pl/aktualnosci/bies ... WCNmodJGU2W środku bieszczadzkiej zimy, w surowej scenerii gór i lasów, ponownie spotkają się miłośnicy motocykli z całej Polski. Przed nami VII Bieszczadzki Zimowy Zlot Motocyklowy „Tylko dla Orłów”.
- góral bagienny
- wiceminister

Sezon motocyklowy rozpoczęty... Ledwo nadążałem patrzeć w lusterka. Plus, że większość jednośladów poruszała się dość dostojnie ...
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Strach przed najnowszym taryfikatorem ? To minie, gdy się przekonają, że policjantów nie przybyło. 
Myślę, że przyzwyczają się do sezonu po zimie ...