Co zrobić z UPUL

Kto nie chciałby być właścicielem lasu, ale to nie jest takie proste...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Parker
początkujący
początkujący

Co zrobić z UPUL

Post autor: Parker »

Drodzy

spojrzałem do UPUL i we wskazówkach gospodarczych mam MA-Porz, ODN-Hal, Piel, CW, Popr. Teraz jest oznaczony jako halizna.

Ma-Porz to porządkowanie zrębów, ODN-Hal odnowienie halizny, PIel - pielęgnowanie gleby, CW - czyszczenie wczesne, Popr - poprawki i uzupełnienia.

W kolumnie pow. gr. do zales. (ha) - 0,0000 ha.

Las został wycięty około 20 lat temu. Teraz jest oznaczony jako halizna. Dziwni mnie to ze w ewidencji gruntów i budynków obecnie Las ma powierzchnie 670 m2, a we wskazówkach gospodarczych 750 m2 jako pow (ha).

Jak myslicie, czy przy tworzeniu nowego uPUL, jest szansa żeby złożyć wniosek żeby odlesic ten teren, to znaczy żeby go nie uwzględniali w uPUL?
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Re: Co zrobić z UPUL

Post autor: Wiesław »

Przy tworzeniu nowego UPUL możesz wnioskować o wyprostowanie błędów (zła powierzchnia, niewłaściwy opis konkretnych miejsc, itp).
Twórca UPUL nie ma kompetencji do radykalnej zmiany kategorii użytkowania gruntu, musi bazować na gotowych mapach ewidencyjnych, które dostarcza mu samorząd.
Parker
początkujący
początkujący

okej, zauważyłem tez ze inne tereny są oznaczone jako "inne wylesienia" i jako wskazówkę gospodarcza maja zaznaczone BZ czyli czyli tereny rekreacyjno - wypoczynkowe. Czy są jakieś sposoby żeby pozbyć się halizny? chodzi mi o faktyczne po których klasyfikator sam z siebie zmieni oznaczenie terenu z halizny na "inne wylesienia".
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Parker pisze: piątek 20 lut 2026, 15:58 okej, zauważyłem tez ze inne tereny są oznaczone jako "inne wylesienia" i jako wskazówkę gospodarcza maja zaznaczone BZ czyli czyli tereny rekreacyjno - wypoczynkowe. Czy są jakieś sposoby żeby pozbyć się halizny? chodzi mi o faktyczne po których klasyfikator sam z siebie zmieni oznaczenie terenu z halizny na "inne wylesienia".
Trzeba być aktywnym przy tworzeniu UPUL i dopilnować wykonawcy, żeby nie przesadził. BZ (brak zabiegów) - to się da zrobić . Ale mapy ewidencyjnej on nie zmieni - o to staraj się w gminie.
Parker
początkujący
początkujący

wiem, wiem bardzo dziękuję.

A z Pana doświadczenia, czy w przypadku kiedy klasyfikator oznaczy "inne wylesienie", to czy w takim przypadku wyłączenie z produkcji leśnej jest prostsze?

Czy w przypadku "innego wylesienia" odpada obowiązek odnowienia lasu?
Parker
początkujący
początkujący

I ostatnie pytanie, co to znaczy "inne wylesienie"? co musi się znajdować zamiast lasu żeby klasyfikator wprowadził takie oznaczenie?
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Parker pisze: piątek 20 lut 2026, 19:50 I ostatnie pytanie, co to znaczy "inne wylesienie"? co musi się znajdować zamiast lasu żeby klasyfikator wprowadził takie oznaczenie?
„Inne wylesienie” (INNE WYL) to w Instrukcji Urządzania Lasu kod oznaczający trwale niezalesiony grunt leśny, na którym niemożliwe jest prowadzenie zrównoważonej gospodarki leśnej, stanowi formalną podstawę do wykazania rozbieżności w planie urządzeniu lasu, gdzie nie planuje się zabiegów gospodarczych.
Zwrot ten jest to „żargon” leśny, nie należy go mylić z ogólnym pojęciem wylesiania, opisującego szerszy (w planistyce ogólnej) proces usuwania lasu pod rolnictwo, budownictwo lub przemysł.
https://las-r.pl/aktualnosci/inne-wyles ... dzeniowej/
Nie jest rolą wykonawcy Uproszczonych planów Urządzenia Lasu określanie przyczyn ani czasu powstania rozbieżności a jedynie opisanie stanu faktycznego ujawnionego na gruncie. Fragment użytku lub całość zostaje umieszczona w wykazie rozbieżności zgodnie z RMŚ z dnia 12.11.2012 r. jako powierzchnia bez możliwości prowadzenia trwale zrównoważonej gospodarki leśnej. Tu rola wykonawcy jak i bezpośredniego nadzoru Starosty się kończy zgodnie z (Art. 5. 1 pkt1) ustawy o lasach.
ODPOWIEDZ