Nowe Warunki techniczne

Drewno, klasyfikacja, pomiar, obrót, sprzedaż drewna...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
madic
podleśniczy
podleśniczy

Re: Nowe Warunki techniczne

Post autor: madic »

Żąglowanie cyferkami bo tak jest wygodne monopoliście. I te nowe potrącenia i przeliczniki są właściwsze niż poprzednie ? To spytaj naukowców ( jeśli jeszcze żyją...) co ustalali poprzednie. I Bk ma zawsze 1 cm kory ? Ten górski 80 cm w odziomku też, hehe ? I gruby Md ma max. 5 cm kory, chyba z 1 strony, hehe ? I kłoda świerkowa mierzona grupowo, górno i dolnoreglowa ma taką sąmą zbieżystość jaką przyjęto do obliczania mięższości, hehe, a znaczna różnica objętości na pojeździe wywozowym to fatamorgana ? To tylko kilka przykładów z mojego podwórka. Dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do tego, że nowe WT są lepsze niz stare. Skok na kasę raczej.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

madic pisze: środa 04 lut 2026, 08:06 ...nowe WT są lepsze niz stare...
Nikt nie mówi, że lepsze, czy gorsze. Są inne i ich się trzymamy.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: tumanleśny »

madic pisze: środa 04 lut 2026, 08:06 Żąglowanie cyferkami bo tak jest wygodne monopoliście. I te nowe potrącenia i przeliczniki są właściwsze niż poprzednie ? To spytaj naukowców ( jeśli jeszcze żyją...) co ustalali poprzednie. I Bk ma zawsze 1 cm kory ? Ten górski 80 cm w odziomku też, hehe ? I gruby Md ma max. 5 cm kory, chyba z 1 strony, hehe ? I kłoda świerkowa mierzona grupowo, górno i dolnoreglowa ma taką sąmą zbieżystość jaką przyjęto do obliczania mięższości, hehe, a znaczna różnica objętości na pojeździe wywozowym to fatamorgana ? To tylko kilka przykładów z mojego podwórka. Dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do tego, że nowe WT są lepsze niz stare. Skok na kasę raczej.
A Ty, A czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

madic pisze: środa 04 lut 2026, 08:06 Skok na kasę raczej.
A gdy zmieniano przelicznik z 0,63/0,62 na 0,6 to kto komu i na co skoczył?
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
madic
podleśniczy
podleśniczy

Sprawdziłem. Ostatnie zmiany Warunków Technicznych miały miejsce w 2002, 2012, 2019, 2025 . Ani razu zmiana nie dotyczyła przeliczników stosowych, pozostały takie same.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Nawet na forum stosowny wątek jest w tym temacie... ;)
https://www.lasypolskie.pl/viewtopic.ph ... 1&start=20

O sensowności nadmiarow też trochę było...
viewtopic.php?t=15899
madic
podleśniczy
podleśniczy

viewtopic.php?t=15899
Ależ to fajne były czasy - rotacja drewna 2-3 tygodnie. Pomarzyć, u mnie normą się staje dla s2 liściastego rok, a S2ap św nierzadko 1/2 roku.
ODPOWIEDZ