Nowe Warunki techniczne

Drewno, klasyfikacja, pomiar, obrót, sprzedaż drewna...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Re: Nowe Warunki techniczne

Post autor: Sten »

I pewnie dlatego zapierdzielela w piątek, świątek i w niedzielę ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
KUNA TUMAK LEŚNY
początkujący
początkujący

Post autor: KUNA TUMAK LEŚNY »

Dzisiaj mierzyłem długości, ale staram się poprawić pisownię bo co niektórych na tym forum to strasznie obraża. Jutro będę wprowadzał zmiany w długości drewna ciekawi mnie jak zachowa się rejstrator z zaokrągleniami, a w opcjach ma być włączona kontrola klasyfikacji czy nie. Co do wpisu że wszystko mam tam w.............. to jakaś dziwna czyjaś wymyślona teoria, ja piszę o sobie byłem słabszy z polskiego, ale bardzo dobry np w ścince drzew, strzelaniu do rzutków, dlatego byłem w składzie szkoły na konkursach i zawodowych i czytelnictwa.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Starasz sie, więc pomogę. Po pierwsze trzeba zaktualizować Leśnika do najnowszej wersji. Spowoduje to po pierwsze zaczytanie nowych WT, po drugie z założenia wyłączy np. odejmowanie nadmiaru na wysokości stosów. W drewnie długim sam odliczy ile trzeba po podaniu wymiarów. Najlepiej włączyć automatyczne potrącanie na korę i podawać wartości. Ot I cała filozofia.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: Blues Brothers »

Radzę się jednak wstrzymać, pod koniec tygodnia wersja ostateczna zmieniła się 3x. Zobaczymy co poniedziałek przyniesie.
Kuna, a tak prywatnie . Nie szanujesz siebie, inni też nie będą Cię szanować.
KUNA TUMAK LEŚNY
początkujący
początkujący

Ja nie szanuję siebie dziwne, to że mierzę to do nowych warunków i w Nowy Rok i 3-4 stycznia i 6 stycznia i dzisiaj nie wynika że przez kogoś nie będę szanowany, mam świadomość ze jutro czy przez najbliższe 2 dni przyjdzie email o treści do dnia 00 stycznia godziny 14.50 mają być wprowadzone zmiany w drewnie z 2025 r. Po tym terminie jak zejdzie śnieg czyli wg prognoz ok. początek lutego zjadą się to sprawdzać zatem wolę robić to w czasie wolnym niż pisać wyjaśnienia w stylu że sztuka o długości 12,85 m ma mieć 12.87m w wyniku pomiarów nastąpiła pomyłka przy sporządzaniu ROD, i tak dalej. Najgorzej będzie s S2A i S2AP trzeba będzie sztucznie powiększyć masę drewna jak to wydać nie wiem.
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

Post autor: j24 »

KUNA TUMAK LEŚNY pisze: niedziela 11 sty 2026, 19:56 Ja nie szanuję siebie dziwne, to że mierzę to do nowych warunków i w Nowy Rok i 3-4 stycznia i 6 stycznia i dzisiaj nie wynika że przez kogoś nie będę szanowany, mam świadomość ze jutro czy przez najbliższe 2 dni przyjdzie email o treści do dnia 00 stycznia godziny 14.50 mają być wprowadzone zmiany w drewnie z 2025 r. Po tym terminie jak zejdzie śnieg czyli wg prognoz ok. początek lutego zjadą się to sprawdzać zatem wolę robić to w czasie wolnym niż pisać wyjaśnienia w stylu że sztuka o długości 12,85 m ma mieć 12.87m w wyniku pomiarów nastąpiła pomyłka przy sporządzaniu ROD, i tak dalej. Najgorzej będzie s S2A i S2AP trzeba będzie sztucznie powiększyć masę drewna jak to wydać nie wiem.
Toć w piśmie z DGLP wyraźnie było napisane, że dla sortymentów stosowych nie trzeba robić SM... :shock:
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

j24 pisze: niedziela 11 sty 2026, 19:59 Toć w piśmie z DGLP wyraźnie było napisane, że dla sortymentów stosowych nie trzeba robić SM... :shock:
A to już widzisz nie wszędzie chyba dotarło. My dostaliśmy polecenie wykonania SM...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
KUNA TUMAK LEŚNY
początkujący
początkujący

Trzeba napisać do Głosu Lasu niech ktoś poruszy ten problem bo nie wiadomo co robić i jak robić.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Nadleśnictwem zarządza jednoosobowo nadleśniczy, więc żadna genialna nie będzie mówiła jakie działania ma podejmować w swoim nadleśnictwie.
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

... myślę, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł i... oczywiście sraczce
... (VIA/RT) nie oznacza moich poglądów ani poparcia dla cytowanych treści...
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

KUNA TUMAK LEŚNY pisze: niedziela 11 sty 2026, 19:56 Ja nie szanuję siebie dziwne, to że mierzę to do nowych warunków i w Nowy Rok i 3-4 stycznia i 6 stycznia i dzisiaj nie wynika że przez kogoś nie będę szanowany, mam świadomość ze ....
Przy najbliższej kontroli inspektor zaciągnie raport o sporządzonych dokumentach w dni wolne.... Oj, się będzie działo.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

KUNA TUMAK LEŚNY pisze: niedziela 11 sty 2026, 20:23 Trzeba napisać do Głosu Lasu niech ktoś poruszy ten problem bo nie wiadomo co robić i jak robić.
I pojawi się to na łamach tego poczytnego periodyku w kwietniu ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: tumanleśny »

A co i jak pisać?
Jak na razie wiadomo, że niezupełnie wiadomo.
Każdy inaczej, a pozostali jeszcze inaczej....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

KUNA TUMAK LEŚNY pisze: niedziela 11 sty 2026, 20:23 Trzeba napisać do Głosu Lasu niech ktoś poruszy ten problem bo nie wiadomo co robić i jak robić.
Wiadomo... Pismo Zn. spr.: ZM.802.2.2025, z 07 listopada 2025 r. , przesłane z DGLP, wyjaśnia co i jak... 8)
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: tumanleśny »

No to skąd to zamieszanie,?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
KUNA TUMAK LEŚNY
początkujący
początkujący

Nie sporządzam dokumentów w dni wolne od pracy wiem o tym raporcie i pilnuję tego wszystkie pomiary robię sobie na ROD książkowy taki zielony z Bedonia a wprowadzam w dni robocze, nawet jak odbieram w sobotę czy święto to zawsze na ROD książkowy a wprowadzam w dzień roboczy.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Jaki to ma sens, że się tak tylko dopytam ...?
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Sensu nabierze, gdy przydarzy się wypadek w pracy.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Nie do wszystkich to dociera, choć pewnie nie byłby to wypadek przy pracy, skoro polazł w Nowy Rok, czy też w niedzielę ...
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

Niby jedna firma, ale niektóre regionalne to istny stan umysłu...
ODPOWIEDZ