Skreślone z listy ptaków łownych
Moderator: Moderatorzy
Skreślone z listy ptaków łownych
jarząbek (Tetrastes bonasia)
słonka (Scolopax rusticola)
głowienka (Aythya ferina)
czernica (Aythya fuligula)
łyska (Fulica atra)
.. oj, będą pomyłki głowienki z krzyżówką... do słonki nigdy nie strzelałem, bo po co ? Chociaż wiele razy przelatywała nad głową ...
słonka (Scolopax rusticola)
głowienka (Aythya ferina)
czernica (Aythya fuligula)
łyska (Fulica atra)
.. oj, będą pomyłki głowienki z krzyżówką... do słonki nigdy nie strzelałem, bo po co ? Chociaż wiele razy przelatywała nad głową ...
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Re: Skreślone z listy ptaków łownych
Nie są łowne, ale też nie są chronione.....
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Czyli co?
Można je będzie utłuc bez odstrzału.....
Można je będzie utłuc bez odstrzału.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Wujek google ...... wszystkie dzikie ptaki występujące naturalnie w Polsce są objęte ochroną gatunkową na mocy prawa krajowego i unijnego, co oznacza zakaz ich płoszenia, chwytania, zabijania, niszczenia gniazd i siedlisk, z wyjątkiem nielicznych gatunków łownych (np. niektóre mewy, kormorany, gęsi) lub gatunków z częściową ochroną. Ochrona obejmuje zarówno gatunki rzadkie, jak i te pospolite w miastach (np. wróble, jerzyki, kawki), wymagając zezwoleń RDOŚ na działania mogące na nie wpłynąć, zwłaszcza w okresie lęgowym (marzec-sierpień)...
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Szukaj dalej 
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Dlaczego wobec tego jest lista ?
No i co z inwazyjnymi? Mandarynka, aleksandretta, kazarka?
Wujek a ustawa.....
No i co z inwazyjnymi? Mandarynka, aleksandretta, kazarka?
Wujek a ustawa.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Zaliczenie do zwierząt/ptaków łownych zakłada możliwość ich odstrzału. Wyjątek stanowi moratorium - łosie/wilki/... Moratorium może zostać zniesione/zawieszone bez zmiany statusu zwierzyny
Jedno nie przeczy drugiemu. Gatunki inwazyjne są wyłączone z przepisów o ochronie ptaków. Tak samo jak gatunki zaliczone do ptaków łownych. Gatunki zaliczone do łownych mogą mieć różny okres ochrony a w niektórych regionach może być całoroczny. Niezależnie od tego, regionalne władze PZŁ mogą wstrzymywać okreowo odstrzał.
pomyłki głowienki z krzyżówką? jeśli ktoś się aż tak nie zna na ptakach, to jego miejsce nie jest na polowaniuNaj pisze: poniedziałek 05 sty 2026, 22:04 .. oj, będą pomyłki głowienki z krzyżówką... do słonki nigdy nie strzelałem, bo po co ? Chociaż wiele razy przelatywała nad głową ...
przecież wiele innych kaczek do tej pory chronionych jest o wiele bardziej podobne do krzyżówki, choćby krakwa i płaskonos
są chronione. rozporządzenie o ochronie gatunkowej mówi, że chronione są "Pozostałe gatunki ptaków (inne niż: gatunki łowne, gatunki objęte ochroną częściową oraz wymienione w lp. 52-478 gatunki objęte ochroną ścisłą) występujące naturalnie na terytorium państw Unii Europejskiej, przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej"
Teoretycznie tak, ale...vixen pisze: środa 07 sty 2026, 16:40 są chronione. rozporządzenie o ochronie gatunkowej mówi, że chronione są "Pozostałe gatunki ptaków
w samym rozporządzeniu § 8. 1. bardzo ogranicza zakres "chronienia" niewymienionych z gatunku ptaków i przykładowo nie zabrania ich świadomie płoszyć na żerowiskach (czyli poza miejscem noclegu)... A to co jest wyszczególnione w zakazach, ma zawsze dodane że "zabronione jest świadome" robienie tego czy tamtego... A świadome działanie trzeba udowodnić (ja nie wiedziałem, że tam mają gniazdo)...
To mechanizm podobny jak z ochroną człowieka w konstytucji - niby konstytucja chroni, ale daje furtki - zgody na odstępstwo w oddzielnych ustawach (do których nie trzeba większości w referendum).