Co to...
Moderator: Moderatorzy
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Re: Co to...
A co sobie będę żałował....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
tylko wyląduj bezpiecznie ... choćby na tym słupku ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Dzięki.
Postaram się.
Inaczej żona by mnie zabiła...
Postaram się.
Inaczej żona by mnie zabiła...
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Z dwojga złego może lepiej czerep o ów słupek rozwalić ...? 
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Znalazłem i ja, numer pod krzyżem to chyba rocznik. Zastanawiają mmie jeszcze te rozmiary, daleko im do wartości, ktore wcześniej podawaliście, jest to delikatnie mówiąc kolos.
To mi bardziej wygląda na jakiś kamień graniczny (niekoniecznie z granicy państw).
Dawna polsko-niemiecka granica miała takich wiele. Główne kamienie graniczne, tak zwane „wersalskie”, sytuowano na załamaniach linii granicznej. Miały kolejną numerację i miały też przy linii ziemi napis: Versailles 28.6.1919 (miejsce i data podpisania traktatu pokojowego po I WŚ). To były największe kamienie graniczne - ponad grunt wystawało około 70 centymetrów. Boki miały szerokość 40 x 40 centymetrów.
Pomiędzy kamieniami wersalskimi, były mniejsze kamienie o wysokości około 50 centymetrów i z bokami o szerokości 25 x 25 centymetrów, z wykutymi na przeciwległych bokach literami P i D.
I takimi kamieniami czasami wzorowali się posiadacze ziemscy, oznaczając swoje granice i dając swoje napisy.
Dawna polsko-niemiecka granica miała takich wiele. Główne kamienie graniczne, tak zwane „wersalskie”, sytuowano na załamaniach linii granicznej. Miały kolejną numerację i miały też przy linii ziemi napis: Versailles 28.6.1919 (miejsce i data podpisania traktatu pokojowego po I WŚ). To były największe kamienie graniczne - ponad grunt wystawało około 70 centymetrów. Boki miały szerokość 40 x 40 centymetrów.
Pomiędzy kamieniami wersalskimi, były mniejsze kamienie o wysokości około 50 centymetrów i z bokami o szerokości 25 x 25 centymetrów, z wykutymi na przeciwległych bokach literami P i D.
I takimi kamieniami czasami wzorowali się posiadacze ziemscy, oznaczając swoje granice i dając swoje napisy.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Potwierdzam zdjęcie zrobiłem własnie w Górach Sowich.Capricorn pisze: czwartek 01 sty 2026, 11:37 Poczytaj
https://tajemniceiiirzeszy.blogspot.com ... mnice.html
To jeszcze mam, sądze również ciekawy kamień graniczny z drogowskazem. Miejsce to lasy Kaszubskie.
Podobne słupki widziałem w okolicach Ełku ...