Leśnicy mówią "stop". "Zagrażają bezpieczeństwu"

Ochrona mienia w Lasach Państwowych...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Leśnicy mówią "stop". "Zagrażają bezpieczeństwu"

Post autor: Sten »

Straż Leśna Nadleśnictwa Lubartów wraz ze służbą terenową mówi "stop nielegalnym rajdom w lasach". W związku z tym podjęto stanowcze działania wobec kierowców quadów, którzy nie tylko łamią przepisy ruchu drogowego, ale także zagrażają bezpieczeństwu innych osób.
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/les ... wu/w0b0k8y
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Effi
początkujący
początkujący

Re: Leśnicy mówią "stop". "Zagrażają bezpieczeństwu"

Post autor: Effi »

Dopóty, dopóki Straż Leśna nie dostanie skuteczniejszych narzędzi do zatrzymywania off roadowców, to tego zjawiska nie uda się w większym stopniu ograniczyć. Takie artykuły niestety będą jedynie elementem propagandy, które na niewiele się zdadzą.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Jakie narzędzia masz na myśli ...?
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Effi
początkujący
początkujący

Sten pisze: sobota 13 wrz 2025, 21:09 Jakie narzędzia masz na myśli ...?
Mam tutaj na myśli uregulowanie kwestii prowadzenia pościgów, wprowadzenie samochodu służbowego Straży Leśnej na listę śpb i uprzywilejowanie tych pojazdów.
Dodatkowo doposażenie Posterunków w pojazdy typu ATV / Enduro, bo obecnie wiele posterunków dysponując jedynie samochodem terenowym ma w dużej mierze ograniczone możliwości pod względem mobilności co przekłada się na znaczną przewagę nielegalnych użytkowników lasu.
Do tego wszystkiego można byłoby wprowadzić na listę śpb dostępnych dla Strażników kolczatki drogowe do zatrzymywania pojazdów. Oczywiście mam tutaj na myśli wykorzystanie jej wobec uciekającego czterokołowca, bo wobec jednośladu jest to niedozwolone.
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: tumanleśny »

Wystarczą stare sprawdzone RPG-7....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Effi
początkujący
początkujący

tumanleśny pisze: niedziela 14 wrz 2025, 08:35 Wystarczą stare sprawdzone RPG-7....
Fakt, czasem przydałby się jakiś sprawdzony rodzaj głośnika bluetooth w robocie 😁
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Mam tutaj na myśli uregulowanie kwestii prowadzenia pościgów, wprowadzenie samochodu służbowego Straży Leśnej na listę śpb i uprzywilejowanie tych pojazdów.
Zgłaszajcie potrzeby nowemu GISL-owi ...
Effi
początkujący
początkujący

Sten pisze: niedziela 14 wrz 2025, 12:41
Zgłaszajcie potrzeby nowemu GISL-owi ...
Nowy GISL póki co olewa całą formację. Nie raczył nawet spotkać się z inspektorami regionalnymi.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Niebawem się spotka ...
Effi
początkujący
początkujący

Sten pisze: niedziela 14 wrz 2025, 14:55 Niebawem się spotka ...
Łaskawca, po kilku miesiącach urzędowania. :)
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Większość zna powód zwłoki ...
Effi
początkujący
początkujący

Sten pisze: niedziela 14 wrz 2025, 17:41 Większość zna powód zwłoki ...
Naprawdę? A jaki jest wyznacznik tej większości?
Bo wielu moich kolegów i znajomych z różnych dyrekcji o żadnym takim powodzie nie słyszała.
Ot, drugi Pasternak ciśnie się na usta.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Błądzisz ...
Effi
początkujący
początkujący

Sten pisze: niedziela 14 wrz 2025, 20:49Błądzisz ...
Skoro ja błądzę, to Ty ględzisz.
Odpowiadasz bez krzty sensu, jakiegokolwiek konkretu. Mówisz, że powód jest znany, ale chyba tylko Tobie.
Awatar użytkownika
malkontent2
leśniczy
leśniczy

Post autor: malkontent2 »

Ja z innej bańki, Jakiś miesiąc temu zatrzymałem w lesie trzy pojazdy Buggy POLARIS na drodze leśnej, uczestniczyli w dużej imprezie z przejazdem na trasie Śląsk - Bałtyk (Kołobrzeg). Jechali według GPS po trasie dostarczonej przez organizatora :) Zastanawia mnie, czy na taki proceder jest jakiś paragraf :)
Effi
początkujący
początkujący

malkontent2 pisze: niedziela 26 paź 2025, 06:53 Ja z innej bańki, Jakiś miesiąc temu zatrzymałem w lesie trzy pojazdy Buggy POLARIS na drodze leśnej, uczestniczyli w dużej imprezie z przejazdem na trasie Śląsk - Bałtyk (Kołobrzeg). Jechali według GPS po trasie dostarczonej przez organizatora :) Zastanawia mnie, czy na taki proceder jest jakiś paragraf :)
Jeśli faktycznie jest to impreza, w której organizator bez uzyskania odpowiednich zgód zorganizował taki rajd, a w dodatku z trasą, która wiąże się z nielegalnym off roadem, to może odpowiadać z art. 58 ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych.
Ewentualnie można tutaj pochylić się nad aspektem podżegania tudzież pomocnictwa w popełnieniu wykroczenia.
Wszystko jest jedynie kwestią zebrania materiału dowodowego i oceny sądu.
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

Post autor: j24 »

Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
MDMA66
początkujący
początkujący

Post autor: MDMA66 »

Tak dogłebnie analizując ten temat, bez emocji, rozbijając go na drobne czynniki, np dzika zwierzyna.
Organizując takie rajdy przez naturalne (jeszcze) siedliska dzikiej zwierzyny, to proponuje specjalną polise dla takich uczestniczących aut, obejmującą wysoką składkę, na poczet organu plnującego porządku (straż leśna), potencjalne odszkodowania dla kół łowieckich, szkody wypłoszonej zwierzyny, stan dróg leśnych po rajdzie.
Oczywiście już słyszę nie zadowolone głosy fanów motoryzacji off road, i obawiam się że resorr zepchnie całą odpoqiedzialność na LP, za przysłowiową pietruszkę.
ODPOWIEDZ