Mam grunt rolny, jak zarobić na drzewach?

Przetwórstwo i handel drewnem...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lampa
początkujący
początkujący

Mam grunt rolny, jak zarobić na drzewach?

Post autor: Lampa »

Witam,
Szukam pomysłu jak można zarobić na plantacji drzew. Jestem bardzo zielony w temacie ale dostałem w spadku działkę rolną około 3000 m2 i chciałbym ją jakoś zagospodarować. Najlepiej tak żeby zarobić a się nie narobić ;) nie nastawiam się na duży ani szybki zysk ale szkoda mi żeby działka zupełnie puste stała

Sprzedaż i dzierżawa odpadają, działka nie po drodze więc nie mogę poświęcić wystarczająco czasu na tradycyjne uprawy. Stąd też pomysł żeby coś z drzewami zrobić. Tylko moje pytanie, co najlepiej??

Zalesienie i otrzymanie wsparcia i premii od państwa to coś czego chciałbym uniknąć. Wolałbym mieć coś swojego co by generowało zyski przez 50 kolejnych lat zamiast jednorazowo dostać.

Drzewa tlenowe (Paulownia) są jedynym biznesem sensownie opisanym w polskim internecie, aczkolwiek jak zdążyłem wyczytać również bardzo kontrowersyjnym. Podobnie z wierzbą energetyczną

CzatGPT (wiem, wiem nie ufam mu) poleca sprzedawanie małych drzewek 2-4 lata firmom ogrodniczym czy szkółkom dokupjących materiał wyjściowy. Pytanie czy w rzeczywistości jest zapotrzebowanie na coś takiego?

Media zagraniczne z kolei śpiewają o uprawie kasztanów i orzechów bo raz że owoce można sprzedawać a dwa to drewno z niego za niebotyczne sumy ponoć chodzi.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś z większym doświadczeniem podzielił się opinią co by było najbardziej możliwe do zrealizowania a co niemożliwe ze względu na przepisy lub trudną biurokrację. Ewentualnie też jakie byłyby realne zarobki z takiego przedsięwzięcia na tak relatywnie małej skali.
Askaro
początkujący
początkujący

Re: Mam grunt rolny, jak zarobić na drzewach?

Post autor: Askaro »

Przyjmij nastawienie : jak nie stracić ; tak będzie realniej. Na wielkie zyski się nie ma co nastawiać.
Jak uczy doświadczenie, zysku należy sie spodziewać po około 40 (słownie: czterdziestu) latach.
W związku z tym radzę zalesienie z dopłatą na orkę, sadzonki i sadzenie - i to już jest zysk.
Reszta potem , bardzo potem.
Lampa
początkujący
początkujący

Post autor: Lampa »

@Askaro
Przy zalesieniu otrzymam około 3 tysiące wsparcia z czego większość pewnie pójdzie na sadzenie drzew a po tym koło 400 zł rocznie przez tylko 12 lat. To wydaje się strasznie mało. A po tych 40 latach nie wiem ile mogę zarobić

Nie znam się na szczegółach biznesu drzewnego ale bardziej już się mi opłaca rocznie 5 choinek po znajomych sprzedać...
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

Mądrze myślisz ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
ODPOWIEDZ