https://tvn24.pl/szczecin/szczecin-pows ... -st8670232
Nowy park narodowy w Polsce. Jest decyzja Sejmu
Moderator: Moderatorzy
Nowy park narodowy w Polsce. Jest decyzja Sejmu
No i mamy to
ekolodzy świętują, ekonomiści płaczą 
Re: Nowy park narodowy w Polsce. Jest decyzja Sejmu
Czemu ekonomiści płaczą? Za parkiem były przecież wszystkie samorządy lokalne (poza tym, który się wycofał i tam parku nie ma). Dla gmin będzie duża kasa. Nie widzę jak lokalni mieszkańcy mieliby cokolwiek stracić na obecności parku, a wiadomo co mogą zyskać.
-
tumanleśny
- nadleśniczy

Czemu ekonomiści płaczą....
Czy to tak trudno zrozumieć, że pieniądze nie biorą się znikąd?!
Czy to tak trudno zrozumieć, że pieniądze nie biorą się znikąd?!
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Te 3850 ha nowego parku to śmieszna wielkość. 3 razy mniej od pobliskiego Wolińskiego PN. Tylko Ojcowski, Pieniński i Babiogórski są mniejsze. A tyle było bicia piany.
Ten park narodowy jest niedorobiony wielce i tylko poprawność polityczna nie pozwala o tym mówić. Park miał być w 4 gminach: Gryfino, Kołbaskowo, Widuchowa i Szczecin.
Ale gmina Gryfino nie zgodziła się na park, więc został park rozkawałkowany i bez otuliny naokoło, więc nie spełnia wymogów parku narodowego według wymogów Światowej Komisji Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN)... Zatuszowano to tekstem, że niby jest teraz I Etap tworzenia parku, ale wszyscy wiedzą iż II Etap jest na święty Nigdy...
Park ma w nazwie Odrę, ale samej rzeki do parku nie włączono, aby teoretycznie nie zamykać międzynarodowego szlaku wodnego Odrą. Ale i tak szlaku żeglugowego nie będzie można remontować, bez uzgodnienia z władzami parku...
Od roku 2015 ze względu na wypłycenie Odry regularna żegluga szlaku Odrzańskiej Drogi Wodnej była niemożliwa. A remont byłby sprzeczny z celem Parku, więc mamy koniec żeglugi Odrą ze Śląska (Kanał Gliwicki) i Wrocławia do Zalewu Szczecińskiego - to właśnie jest ekonomicznie katastrofa Wielokrotnie większa niż nie doprowadzenie za PiS przekopu Mierzei Wiślanej do portu w Elblągu...
https://www.gov.pl/web/klimat/dolinadolnejodry-mapa
-
tumanleśny
- nadleśniczy

To może jeszcze ktoś napisze o opłacalności dla gmin, mieszkańców i "sąsiadów"....?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Opłacalność? Cóż, może dopóki obecna władza będzie to i jakieś rekompensaty się pojawią. Później płacz i zgrzytanie zębów jedynie zostanie...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
I wtedy pojawią się głosy aktywistów, że trzeba zamknąć autostradę A6, bo kto to widział, żeby autostrada przecinała park narodowy i zagrażała przyrodzie...
I to przykryje ludzkie żale, bo w mediach będzie tylko o A6...
Tak, ten park ma same zalety...
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Czy nie trzeba szukać związku powołania nowego parku z wygaszaniem elektrowni..?
https://www.gkpge.pl/grupa-pge/dla-medi ... ch-etapach
https://www.gkpge.pl/grupa-pge/dla-medi ... ch-etapach
-
tumanleśny
- nadleśniczy

Urlop energetyczny....
Hmmm......
Hmmm......
"Lepiej palić fajkę niż czarownice" ks. Adam Boniecki
Podtrzymuje pytanie kolegi. Czy ktoś ma takie informacje ile realnie gmina i jej mieszkańcy na tym skorzystają?tumanleśny pisze: wtorek 14 paź 2025, 06:41 To może jeszcze ktoś napisze o opłacalności dla gmin, mieszkańców i "sąsiadów"....?
Bo w drugą stronę to podejrzewam jak bedzię: gdy pojawi się inwestor i zechce coś zbudować to będzie "nie bo park, krajobraz, ptaki", mieszkaniec gminy zechce coś zbudować w sąsiedztwie- zgody, papiery i papierologia ale najlepiej nie bo park, gmina zechce zbudować- most, oczyszczalnie ścieków, kanalizację, wodociąg i tysiące innych inwestycji dla mieszkańców - będzie ciężko bo park. Ja widzę taki zysk dla gmin i mieszkańców. I jeszcze zysk dla PL - gdy tylko ktoś wpadł na pomysł żeglugi, żeby pływać jak "sąsiedzi" to My sobie dajemy park wcisnąć, oczywiście dzisiaj on nie ogranicza żeglugi, ale jak już powstanie to "ze względu na park nie będzie można zwiększać żeglowności" albo pojawią się badania, oponia, że jeżeli będzie więcej barek pływało to wpłynie to niekorzystnie na park i polaczki nie popływają jak ich kochani sąsiedzi. Dzisiaj dasz palca, a jutro odrąbią Ci rękę przy samych 4 literach.
To samo było w mojej okolicy. Pojawił się pomysł rezerwatu na mniejszej rzece, wkręcili w to wędkarzy, którzy łykneli przynętę jak pelikan. Zrobili rezerwat, zakazali wędkować i Ci co tak gorliwie to poparli zostali z ręką w nocniku. I tak jest zawsze.
-
tumanleśny
- nadleśniczy

Dzisiaj rano w radiu słyszałem, że gdzieś tam wpłynęła petycja aby na terytorium Polski wprowadzić zakaz używania fajerwerków.
Myślę, że ci co chcą więcej wiedzieć w temacie bez problemu znajdą więcej szczegółów.....
Myślę, że ci co chcą więcej wiedzieć w temacie bez problemu znajdą więcej szczegółów.....
I po raz kolejny gratuluję panu prezydentowi podjęcia mądrej decyzji... https://next.gazeta.pl/next/7,172392,32 ... &s=BoxOpMT
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Ja to bym chciał wiedzieć jak wielki pozytywny wpływ na rozwój regionu ma zakaz cięć w nadleśnictwach białowieszczańskich. Czy ściana północno wschodnia stała się krainą miodem i mlekiem płynącą?
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Chyba bimbrem
przestali robić CP i nikt nie przeszkadza lokalnym producentom .
Chyba czas się udać z wizytą do koleżeństwa 
Dzisiaj w radiu słyszałem, że ten park, którego póki co nie ma, ma zostać powołany rozporządzeniem, jako filia Parku Wolińskiego ... 
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa