Co to znowu za akcja???

Ochrona mienia w Lasach Państwowych...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lesnik2018
początkujący
początkujący

Co to znowu za akcja???

Post autor: lesnik2018 »

Jak w temacie co to znowu za akcja z patrolami w weekendy? Podobno wyszła z góry. Ktoś coś wie?
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Re: Co to znowu za akcja???

Post autor: Sten »

Zapewne chodzi o okres wakacyjny ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
lesnik2018
początkujący
początkujący

Sten pisze: piątek 04 lip 2025, 20:03 Zapewne chodzi o okres wakacyjny ...
Sten z całym szacunkiem do ciebie ale odpowiedź mi jeszcze na jedno. Osoby pracujące w straży mają robić 24/7 według ciebie? Może im też jakiś urlop się należy wolne weekendy i popołudnia z rodzinami.
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

Służba to służba....
Jakby niektórzy powiedzieli.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Akara
początkujący
początkujący

Post autor: Akara »

Przecież ta akcja obejmuje nie tylko strażników ale też chyba wszystkich terenowcow.
lesnik2018
początkujący
początkujący

Akara pisze: piątek 04 lip 2025, 21:08 Przecież ta akcja obejmuje nie tylko strażników ale też chyba wszystkich terenowcow.
A wiesz może co to właśnie za akcja?
Klupa123
początkujący
początkujący

Post autor: Klupa123 »

lesnik2018 pisze: piątek 04 lip 2025, 19:58 Jak w temacie co to znowu za akcja z patrolami w weekendy? Podobno wyszła z góry. Ktoś coś wie?
O, czyli to jakaś szersza akcja. Jakiś czas temu miałem informację od pałętających się praktycznie całodobowo po lesie ludzi i myśliwych, że jakieś nietutejsze zielone ludki jeździli późnym popołudniem i w sobotę po lesie. Ale z tego co mówili to nie wyglądało na patrol tylko na sprawdzanie drewna. :P Nie mam nic do tego i żadnych obaw, że sobie sprawdzają. Ale za o chciałbym się dowiedzieć coś więcej o przepisach pozwalających na kontrolę pracownika nie dość, że bez jego wiedzy to dodatkowo w czasie gdy ma wolne od pracy.
foresterman
początkujący
początkujący

Post autor: foresterman »

https://natemat.pl/614048,tusk-nagle-zw ... na-granicy

Cześć🙂 zerknjicie i dodajcie dwa do dwóch 😉
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Przerasta mnie ta matematyka....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Akara
początkujący
początkujący

Post autor: Akara »

Raczej jednoosobowymi posterunkami będzie trudno w tej matematyce
Awatar użytkownika
Dziad Borowy
początkujący
początkujący

Post autor: Dziad Borowy »

tumanleśny pisze: piątek 04 lip 2025, 21:05 Służba to służba....
Jakby niektórzy powiedzieli.....
Służba to jest w policji albo wojsku :wink:
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

A w LP to co jest?
Chyba, że ja czytać nie umiem tych napisów.
A i ustawy o lasach....
Awatar użytkownika
Dziad Borowy
początkujący
początkujący

Post autor: Dziad Borowy »

W LP? Umowa o pracę ;)
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

A nie ma podziału na Służbę Leśną i pozostałych?
To znaczy, że jak widzę na mieście kogoś z napisem : Służba Leśna to albo jest to jakiś przebieraniec albo mi się zdaje?
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... Jk-VTKtECz
honz
początkujący
początkujący

Post autor: honz »

służba zdrowia , służba pogrzebowa , służba liturgiczna, służba ochrony kolei... wszyscy służą...
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: Wiesław »

honz pisze: poniedziałek 07 lip 2025, 13:30 służba zdrowia , służba pogrzebowa , służba liturgiczna, służba ochrony kolei... wszyscy służą...
"Służby mundurowe" funkcjonują w Polsce od czasów II RP, czyli ponad 100 lat.
W PRL i w III RP wiele z nich straciło znaczenie, lub po prostu się zmieniło. Dziś Służba Leśna tylko nazwą przypomina przedwojenną, ale komu przeszkadza tradycyjna nazwa?
https://www.dystynkcje.pl/
Effi
początkujący
początkujący

Post autor: Effi »

To nie była żadna akcja, a kręcić z tego aferę, to można tylko z powodu niektórych przewrażliwionych nadleśniczych, którzy na głowie postawili całą organizację pracy i przymusili swoich pracowników do pracy w sobotę i niedzielę wymyślając przy tym dodatkowo absurdalne sposoby kontroli tychże. Oczywiście nie wszędzie to miało miejsce, ale były takie przypadki.
Fakt, że trochę późno pojawiła się ta informacja i nie wypada, aby tak robić w przyszłości, ale w ostatni piątek po 15 przyszła drogą telefoniczną z dyrekcji generalnej prośba, aby na ile to możliwe to postawić służbę leśną w stan gotowości na miniony weekend i ze względu obawy przed pożarami powstałymi na skutek akcji sabotażowych prowadzić patrole, aby ewentualnych sabotażystów wypłoszyć / ująć lub też przyśpieszyć wykrycie ewentualnego zarzewia pożaru i skutecznie je zagasić.

A strażnicy leśni, to przepraszam bardzo, ale powinni wziąć się w garść i mieć świadomość, że wykonują pracę, która wymaga pewnej gotowości i dyspozycyjności do nagłej potrzeby stawienia się w pracy i to w nietypowych porach. To nie jest stanowisko pracy, gdzie pracuje się wyłącznie pon. -pt. 7-15. A jak komuś się to nie podoba, to nikt nie zmusza, aby dalej w tej formacji pracować. Przez lata takiego niedbalstwa i jojczenia na wszystko Straż Leśna dorobiła się opinii jakiej się dorobiła i teraz z trudem się ją [pozytywną opinię] buduje od nowa, a dalej są tacy, którzy w życiu nie powinni się w jej szeregach znaleźć.
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

:ok:
ODPOWIEDZ