Niedawno skończyłem studia i planuje wybrać się na staż, myślałemeby złożyć papiery w RDLP w Krośnie ale cały czas się zastanawiam. Względem przyszłej pracy, potencjalnych miejsc pracy polecacie albo odradzacie jakieś RDLP?
Niedawno skończyłem studia i planuje wybrać się na staż, myślałemeby złożyć papiery w RDLP w Krośnie ale cały czas się zastanawiam. Względem przyszłej pracy, potencjalnych miejsc pracy polecacie albo odradzacie jakieś RDLP?
Pod względem późniejszego zatrudnienia Krosno nie jest raczej dobrym wyborem. Bidny region. także na miejsce w nadleśnictwie czyha wiele osób. Zielona Góra, Szczecin, Szczecinek: tam aktualnie pojawia się najwięcej naborów,.
Trzeba się popytać w RDLP czy nie powiedzą ilu pracowników w najbliższym czasie nabywa prawa emerytalne. Mają takie dane, bo potrzebne były m.in dla ekipy od zarządzenia 118. Tylko czy będą chcieli udostępnić...
Blues Brothers pisze: ↑środa 09 lip 2025, 23:07
To nie jest żadna tajemnica, pewnie tu na forum się nawet znajdzie. Z tym, że przynajmniej oficjalnie zatrudnienia są wstrzymane.
Nie wiem w której dyrekcji. Owszem przy odejściach na emeryturę trzeba dokonać analizy zatrudniania na to miejsce nowego pracownika, ale myślę, że to kwestia indywidualna każdej jednostki. Nie da się obcinać etatów i wszystkie obowiązki przesuwać na pozostałych pracowników. Np. leśniczy idzie na emeryturę, przesuną na to miejsce podleśniczego i może obsada 1-osobowa w leśnictwie o średnim poziomie pracy wystarczy, ale nie wszędzie. A np. za szkółkarza (pod warunkiem dalszego funkcjonowania szkółki), marketingowca, hodowcę, czy specjalistę od ochrony przyrody zawsze będzie ktoś potrzebny (w tym ostatnim przypadku to teraz nawet ma coraz więcej roboty). A jeśli się ma etat to stażystę można zatrudnić bez postępowania konkursowego.