Wysokość drzewostanu

Geodezja, teledetekcja, inwentaryzacja, plan urządzenia lasu...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cudowna2025
początkujący
początkujący

Wysokość drzewostanu

Post autor: cudowna2025 »

Witam.
Jestem tu nowa na forum, ale potrzebuję pomocy.
Jak się liczy wysokość przeciętną, górną i średnią drzewostanu? Czy wysokość Loreya to jeszcze coś innego? Potrzebuję do szkoły. Mam zadanie obliczyć te trzy wysokości i podane w tabelce 15 drzew, ich pierśnice i wysokości.
Drugie pytanie, w zadaniu o relaskopie Bitterlicha mam podaną szczerbinkę ale nie mam podanej długości listewki. Czy to znaczy że przyjmuje się z góry jakąś standardową? Jeśli tak to jaką?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi:) Darz bór!
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Re: Wysokość drzewostanu

Post autor: Wiesław »

Wysokość górna – średnia wysokość najwyższych drzew w drzewostanie, określana jako średnia wysokość 100 najgrubszych drzew na powierzchni 1 ha. Więc jeśli dane obejmują 15 drzew, to prawdopodobnie określają wysokość górną na 15 arach. Chyba, że w danych zawarto „haczyk” i podano też pierśnice cienkich drzew, nie będących najgrubszymi w drzewostanie…

Średnia wysokość drzewostanu to średnia arytmetyczna wysokości drzew o pierśnicy zbliżonej do przeciętnej. I nie odnosi się ona do powierzchni drzewostanu.

Przeciętna wysokość drzewostanu (nazywana również wysokością Loreya) to średnia wysokość w danym drzewostanie drzew o pierśnicy zbliżonej do przeciętnej, ważona ich pierśnicową powierzchnią przekroju (stąd dane o pierśnicach).

Relaskop Bitterlicha to nie to samo, co listewka Bitterlicha. W relaskopie (jako w praktycznym udoskonaleniu listewki) niepotrzebna wiedza o wymiarach narzędzia – po prostu liczy się drzewa, które są wizualnie grubsze od metalowej płytki na końcu relaskopu (czyli wizualnie nie mieszczą się w „szczerbince”). Tylko dziwi mnie, że jeszcze gdzieś uczą o relaskopie…
Oryginalna listewka Bitterlicha miała: szerokość szczerbinki: 2 cm; długość listewki: 50 cm
Relaskopy miały różne wymiary, ale utrzymywały zasadę ze wzoru:
pierśnicowe pole (PPPD) = A * K * N
a — szerokość szczerbinki,
b — długość listewki,
A — powierzchnia d-stanu,
N — liczba drzew nie mieszczących się w szczerbince (mierzonych na wys. 1.3 m nad ziemią),
K — współczynnik będący wielkością stałą dla danej listewki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

I jeszcze jedno: ja się o tym uczyłem kilkadziesiąt lat temu. Relaskopu od dawna się nie stosuje w LP, podaję z pamięci, z powodu sklerozy mogłem coś pomylić - trzeba to sprawdzić
Askaro
początkujący
początkujący

Post autor: Askaro »

Wszędzie na świecie (np. Turcja, Niemcy,Szwajcaria,Francja,Austria, Czechy, Finlandia, Szwecja,Kanada,Japonia,Australia, USA i mnóstwo innych krajów)
pomiary relaskopem są podstawowym i pierwszym sposobem na obliczenia dot. d-stanów: powierzchni przekroju, masy grubizny, szacunków brakarskich itd., itp.
Nie wiedzieć czemu w PRL-u nie uczono starannie od lat tego , co wszędzie na świecie jest fundamentem wiedzy urządzeniowej i leśnej.
Jeżeli uczą w Polsce używać relaskopu teraz - to czas najwyższy, BRAWO. Abyśmy nadgonili te zagadnienia w stosunku do światłych leśników z całego świata, używali
dobrych i sprawdzonych metod. Nawet rolnik, szacując kiedyś ciężar świnki hodowanej w swoim chlewiku umiał ją "zważyć", bez wsadzania jej na wagę.
Każdy leśnik powinien umieć prosto i szybko oszacować zasobność d-stanu.
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Askaro pisze: wtorek 17 cze 2025, 18:49 pomiary relaskopem są podstawowym i pierwszym sposobem na obliczenia dot. d-stanów
Zaraz napiszesz, że znajomość budowy gaźnika jest podstawową i pierwszą wiedzą każdego początkującego kierowcy... A potem kierowca ów do końca życia nie zobaczy nawet gaźnika, bo wszędzie stosuje się wtrysk... 8)

Współcześnie podobnie jest z relaskopem:
https://firmylesne.pl/zmierz-drzewa-smartfonem/
Askaro
początkujący
początkujący

Jeszcze nikomu znajomość zasady działania gaźnika nie zaszkodziła (przynajmniej ja nie znam takich).
Podobnie jest z relaskopem: jak ktoś zrozumie zasadę działania relaskopu, to na pewno będzie
lepszym fachowcem od lasu niż apka za 13 zł w smartfonie ...
A przy okazji : uczyć się to nie znaczy jeszcze : nauczyć się.
Najgorsze jest pierwsze 30 lat praktyki (po studiach), potem już jest się fachowcem .
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Askaro pisze: środa 18 cze 2025, 07:15 Jeszcze nikomu znajomość zasady działania gaźnika nie zaszkodziła (przynajmniej ja nie znam takich).
Podobnie jest z relaskopem
Jeżeli uczą w Polsce używać relaskopu teraz - to czas najwyższy, BRAWO.

I napisz też:
Jeżeli na kursie na prawo jazdy uczą w Polsce o gaźniku teraz - to czas najwyższy, BRAWO.
To ważniejsze niż umiejętność zmiany koła, albo wymiany żarówki?

Wracając do relaskopu w edukacji: na koniec tak chwalonej edukacji młody człowiek nie wie co to jest pierśnicowe pole przekroju drzewostanu (pppd), ale ćwiczył jego obliczanie metodą relaskopową, nie widząc nawet relaskopu... Mam powiedzieć BRAWO?.
Askaro
początkujący
początkujący

Młody człowiek po skończeniu szkół niewiele wie. Ale powinien wiedzieć czego chce poszukać, jak będzie Mu potrzebne,
gdzie to znaleźć. W ogóle szkoły powinny uczyć jak rozwiązywać problemy. Jeżeli tego się nauczymy na studiach
to spełniły swoje zadanie.
Myślę, że dalsza dyskusja o wyższości gaźników nad relaskopami nie wniesi nic nowego. Ale było miło porozmawiać.
Pozdrawiam
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

Bardzo rzeczowa dyskusja.
Naprawdę.
Coś rzadko spotykane na tym forum.
Ale nie znalazłem w niej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
A mianowicie: Do czego to jest potrzebne leśniczemu lub podleśniczemu? A nawet nadleśniczemu czy dyrektorowi RDLP?
Urządzeniowcom zapewne bardziej...
Ale zasadniczo to chyba tylko teoretykom.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Askaro
początkujący
początkujący

Metodę Bitterlicha wykorzystywałem do:
- sprawdzania trafności szacunków brakarskich, w tym do : określania prawidłowości powierzchni zrębu, procentu
klas lepszych (A+B) w drewnie tartacznym, prawidłowości określenia pow. przekroju d-stanu, sprawdzenia wysokości,
określenia masy dolnego piętra na szacowanym zrębie, obliczenia ilości drewna liściastego i iglastego (proporcje wzajemne),
określenia udziału procentowego klas grubości w szacowanej masie, określenie masy w d-stanach nietypowych (spałowanych
i odroślowych);
- sprawdzenia trafności określenia masy przez urządzanie lasu przy sporządzaniu nowego operatu;
Powyższe ćwiczyłem przez 30 lat na stanowiskach inżyniera nadzoru i zastępcy nadleśniczego. I działało ...
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

A po co ?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Askaro
początkujący
początkujący

A po co pracujemy w lesie ? Przecież sam rośnie ...
Chyba, że jak powiedział pewien lesniczy "przecież ktoś musi brać tą pensję".
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Ale czemu to tak?
Jest podobno SILP czy jak to się tam u Was nazywa.
Tam podobno są mapy wprowadzone szczegółowo.
I podobno istnieje GPS.
Mapa+GPS+farba. Co więcej trzeba aby granicę wyznaczyć?
A reszta?
Czyż mogą być dokładniejsze dane niż te z odbiórek drewna?
Kontrola szacunków jest zbędna jeżeli plany zrobi się z danych wieloletnich.
Jeden jedyny warunek: te dane muszą być prawdziwe.
Tak więc wychodzi na to, że tylko do kontroli urządzenia może być przydatne. Ale i tu nie do końca. Bo jeśli sprawdzać wszystkie powierzchnie to po co całe to urządzanie, a jeśli wyrywkowo to nie ma gwarancji, że nie trafiło się na właściwe powierzchnie.
Weryfikacja urządzania też przecież możliwa jest na bieżąco z SILPu. I oczywiście przez "teren". Po wykryciu nieścisłości można przecież je skorygować.... No chyba, że nie.
Ale wtedy można ewidencjonować rozbieżności...... I pewnie coś tam jeszcze.
I dalej jak ten tuman będę się upierał, że to przeciętnemu leśniczemu do niczego potrzebne nie jest.
Z drugiej strony: jak to jest, że leśniczy ma przy pomocy taśmy i ewentualnie GPSa z rejestratora uzyskać pomiary zgodne z urządzeniami całkiem innej klasy?
Bardzo starzy leśnicy opowiadali, że kiedyś działki zrębowe były wyznaczane przez urządzeniowców.....
Ale to chyba im się coś z pamięcią stało.
Wiadomo. Czasy młodości. I wszystko wtedy lepsze było
Askaro
początkujący
początkujący

Nie ma nic pewniejszego niz własne pomiary. SILP, mapy, urządzanie,dane z odbiórek drewna itd. są tak dobre, jak "dobrze" pracują
ludzie , którzy to robią. W dodatku często przez ostatnie sto lat - więc błędów może być dużo.
Nie trzeba wszystkiego sprawdzać, ale dobrze jest mieć pewność o czym się mówi. Jeden trafny pomiar (jest bardzo krótki przy
metodzie Bitterlicha) wiele mówi o jakości pracy urządzania lasu, czy poprzedników na stanowisku leśniczego.
Na przykład było wiele sytuacji, gdzie z dobrze zrobionych szacunków przez leśniczego i pomiaru Bitterlichem tej samej działki
można było wysnuć prawdziwe wnioski o powierzchni zrębu; który to został źle zmierzony (całe wydzielenie) przez urządzanie lasu.
Wiele daje pomiar spałowanych drzew, czy d-stanów odroslowych olchy, gdzie podobno nie da się zrobić dobrze szacunków.
I w ogóle: co ja będę tumanił , tą blaszką Bitterlicha. Trzeba samemu się przyłożyć, przemierzyć kilkanaście zrębów, porównać wyniki
po ich zrobieniu i nabrać szacunku do wiedzy leśnej.
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Bo dzielenie włosa na czworo jest naszą narodową specjalnością.
I to nie jest od PRLu, to było wcześniej...
Wańkowicz opisywał w swoich wspomnieniach jak po ewakuacji z Dunkierki do Anglii wojacy zostali tymczasowo umieszczeni na stadionie sportowym. Brytole przywieźli ciężarówką bochenki chleba dla głodnej ferajny i "wykiprowali" je na plandekę na stadionie. Natychmiast gorliwy polski sierżant zaczął liczyć bochenki i robić obliczenia jaki będzie przydział na osobę... Zdziwiony Brytol zapytał:
- po co to? Przecież zawsze może się zdarzyć, że ktoś w swoim chlebie znajdzie pleśń i zażąda nowego bochenka, a tu wszystko obliczone i rezerwy nie ma... Dlatego gdy zabraknie chleba - przywieziemy drugą ciężarówkę... i całe liczenie jest stratą czasu...

Tak samo z szacunkami brakarskimi. Jak zabraknie sortymentu dla odbiorcy - wykona się kolejną trzebież, albo zrąb... Tylko w 10-letnim rozmiarze trzeba się zmieścić. Na co dzień wystarczy zgrubny szacunek konkretnych pozycji przez doświadczonego leśnika, lub porównanie z podobną wykonaną już powierzchnią...
I tak nikt nie ma rentgena w oku, więc nie wiadomo czy wewnątrz drewna nie siedzą niespodzianki jakościowe (odłamki/zgnilizny/itd), które najdokładniej i najpracowiciej zrobione pomiary ilościowe przed pozyskaniem obrócą wniwecz. Tylko się traci czas/pieniądz na te wątpliwej przydatności działania.
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

A ja dalej pytam.
Po co to wszystko?
Po co te wszystkie szacunki brakarskie jeśli robi się dzialkę obok wcześniej zrobionej.
I co to właściwie znaczy: dobrze zrobione szacunki? Jeden z Generałów oficjalnie napisał , że nie ma odgórnie określonych parametrów zgodności szacunków z wykonaniem.
I jeśli mam być szczery , to kontrolowałbym powierzchnie gdzie wykonanie kręci się w pobliżu 100%.
A pozostałe szacunki?
Dane z SILPu, Trochę Excella i gotowe.
I tylko bieżąca kontrola wykonania w ciągu roku. Tu wstrzymać trzebież, tam uruchomić nową. W czym problem?
A niezgodności z urządzaniem?
No cóż. Jeśli urządzanie wyliczyło, że jest tysiąc m3 a leśniczy pozyska 950 lub 1050 to pytanie tylko czy uznajemy to za błąd czy nie.
Oczywiście, z czegoś takiego biorą się też rozbieżności w zapasie który powinien być a który jest i zarzuty o manko idące w miliony m3 drewna. A leśni y jak te barany. Zamiast pokazać, że żadna metoda inwentaryzacji drewna na pniu nie jest tak dokładna jak pomiar drewna pozyskanego próbują udowodnić, że nie są wielbłądami. A że przy okazji trzeba winnego znaleźć? A to już zupełnie inna sprawa.

PS. W międzyczasie Wiesław napisał to samo, tylko nieco inaczej to ujął.
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Po prostu za dużo sierżantów wańkowiczowskich jest w nadleśnictwach, którzy muszą pokazać swoją ważność...
Oficjalnie sam takim sierżantem byłem, to wiem dokładnie... :wink:
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Gdzie jest generał?
Askaro
początkujący
początkujący

Bardzo rzeczowa dyskusja.
Naprawdę.
Coś rzadko spotykanego na tym forum.
ODPOWIEDZ