Kącik piwny
Moderator: Moderatorzy
- góral bagienny
- wiceminister
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny
Re: Kącik piwny
Panu już dziękujemy 
- góral bagienny
- wiceminister
Zimno... Ale się odpowiednio przygotowałem i spałem jak niuniuś. Zapomniałem tylko pieluszkę sobie założyć, no to spory dyskomfort.
Ale tak jak teraz, po zabiegu, to super!
Ale tak jak teraz, po zabiegu, to super!
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 

Tylko się nie przezięb na stare lata ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
- góral bagienny
- wiceminister
Trzeba było sobie ją włożyć tu i òwdzie ... 

"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Browar Stu Mostów - X Annivesary 6/10 Quadrupel BBA - Browar Stu Mostów Sp. z o.o. Wrocław. Kod kreskowy: 5907614684365
Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane. Dojrzewające przez 18 miesięcy w beczkach po Jack Daniels. Uwarzone na X lecie Browaru.
Zawiera: słód jęczmienny, orzechy laskowe, orzechy pekan, migdały.
Zawartość alkoholu: 10% obj. Warka do: 10.01.2027.
Barwa ciemnobrunatna i nieco rubinowa.
Piana beżowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła do opaski. Minimalną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach waniliowy i mocno orzechowy. Suszone owoce, kokos i beczkowe taniny. słody, skórka chleba i odrobina sosu sojowego. W tle aromat whiskey.
Smak delikatnie kwaskowy, zarówno od ciemnych słodów, jak i śliwki. Całkiem sporo orzechów i wyraźny kokos oraz wanilia. Sporo dębowych tanin i nieco gryzący w przełyku alkohol, acz przyznać trzeba, że wilce szlachetny. Goryczka średnia, nieco palona, tłumiona słodyczą. Piwo typowo degustacyjne, do powolnego sączenia. W sam raz na wiosenny, chłodny wieczór. 9 punktów.
Piwo do testu dostarczyli Żmija i Jacek. Wielkie Wam dzięki
Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane. Dojrzewające przez 18 miesięcy w beczkach po Jack Daniels. Uwarzone na X lecie Browaru.
Zawiera: słód jęczmienny, orzechy laskowe, orzechy pekan, migdały.
Zawartość alkoholu: 10% obj. Warka do: 10.01.2027.
Barwa ciemnobrunatna i nieco rubinowa.
Piana beżowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła do opaski. Minimalną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach waniliowy i mocno orzechowy. Suszone owoce, kokos i beczkowe taniny. słody, skórka chleba i odrobina sosu sojowego. W tle aromat whiskey.
Smak delikatnie kwaskowy, zarówno od ciemnych słodów, jak i śliwki. Całkiem sporo orzechów i wyraźny kokos oraz wanilia. Sporo dębowych tanin i nieco gryzący w przełyku alkohol, acz przyznać trzeba, że wilce szlachetny. Goryczka średnia, nieco palona, tłumiona słodyczą. Piwo typowo degustacyjne, do powolnego sączenia. W sam raz na wiosenny, chłodny wieczór. 9 punktów.
Piwo do testu dostarczyli Żmija i Jacek. Wielkie Wam dzięki

Piwo już testowane:
https://www.beer-o-pedia.lasypolskie.pl ... ski_porter
Nieco zmieniona szata graficzna.
Kod kreskowy, skład i parametry bez zmian.
Warka do: 25.11.2025.
Barwa czarna z rubinowymi refleksami przy dnie szklanki.
Piana ciemnobeżowa, dość obfita o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Drobniutką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach ciemnych słodów, suszonej śliwki, kawy i czekolady oraz małe co nieco palonki.
Smak na początku kwaskowy od ciemnych słodów, kawy i śliwki. Odrobina czekolady i karmelu. Pojawia się też skórka razowca. Goryczka niczego sobie z wyraźną palonką. Alkohol ukryty, acz rozgrzewający. W moim przekonaniu piwo jest zdecydowanie lepsze od tego, które testowałem 10 lat temu, choć szału nie ma. Tym razem dam 7 punktów.
Nieco zmieniona szata graficzna.
Kod kreskowy, skład i parametry bez zmian.
Warka do: 25.11.2025.
Barwa czarna z rubinowymi refleksami przy dnie szklanki.
Piana ciemnobeżowa, dość obfita o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Drobniutką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach ciemnych słodów, suszonej śliwki, kawy i czekolady oraz małe co nieco palonki.
Smak na początku kwaskowy od ciemnych słodów, kawy i śliwki. Odrobina czekolady i karmelu. Pojawia się też skórka razowca. Goryczka niczego sobie z wyraźną palonką. Alkohol ukryty, acz rozgrzewający. W moim przekonaniu piwo jest zdecydowanie lepsze od tego, które testowałem 10 lat temu, choć szału nie ma. Tym razem dam 7 punktów.
Tak mi się zdaje, że dwa ostatnie piwa z tego opisu:
należałoby przerzucić tu:
https://www.beer-o-pedia.lasypolskie.pl ... kie_porter

- góral bagienny
- wiceminister
Wiecie co, porterowcy?
Jadąc tutaj kupiłem po drodze w ostatnim sklepie dwa portery: żywiecki i okocimski. Obydwa już spożyłem. Bardziej porterowaty był żywiecki, bo okocimski był jakby smacznym, z lekka kwaskowatym, ciemnym piwem z dobrze ukrytym alkoholem.
Dziś dziecko przyjedzie po pracy na inspekcję więc poprosiłem ją żeby przywiozła mi ze dwa portery. Okocimskie!
Jadąc tutaj kupiłem po drodze w ostatnim sklepie dwa portery: żywiecki i okocimski. Obydwa już spożyłem. Bardziej porterowaty był żywiecki, bo okocimski był jakby smacznym, z lekka kwaskowatym, ciemnym piwem z dobrze ukrytym alkoholem.
Dziś dziecko przyjedzie po pracy na inspekcję więc poprosiłem ją żeby przywiozła mi ze dwa portery. Okocimskie!
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 

Żywieckiego portera testowałem 14 lat temu ... Trzeba by powtórzyć ...
Okocimski lat temu 9, też do powtórzenia ...
Okocimski lat temu 9, też do powtórzenia ...
Kormoran - Radler Ciemny Cytrynowy - Browar Kormoran Sp. z o.o. Olsztyn. Kod kreskowy: 5902528238253
Bezalkoholowy napój piwny, pasteryzowany, niefiltrowany.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, płatki pełnoziarniste owsiane i żytnie, słód pszeniczny, zagęszczony sok cytrynowy 0,4%, mieszanka ziół Trojanka Litewska, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu do 0,5% obj. Warka do: 04.05.2025.
Barwa brunatno - rubinowa, bez mała klarowna.
Piana beżowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do grubego kożucha zwieńczonego mini grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach zdominowany przez przyprawy, a tych jest całkiem sporo. Ciemne słody, subtelna palonka i nutka cytrusów.
Smak kwaskowy, cytrynowy i w mniejszym stopniu od ciemnych słodów. Małe co nieco palonki i zbożowej kawy. Niewielka słodycz jasnego słodu i solidna dawka przypraw z pieprzem, papryką, goździkami i diabli wiedzą jakich jeszcze.
Co by nie mówić, fantastyczny ten napój. 8 punktów.
Bezalkoholowy napój piwny, pasteryzowany, niefiltrowany.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, płatki pełnoziarniste owsiane i żytnie, słód pszeniczny, zagęszczony sok cytrynowy 0,4%, mieszanka ziół Trojanka Litewska, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu do 0,5% obj. Warka do: 04.05.2025.
Barwa brunatno - rubinowa, bez mała klarowna.
Piana beżowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do grubego kożucha zwieńczonego mini grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach zdominowany przez przyprawy, a tych jest całkiem sporo. Ciemne słody, subtelna palonka i nutka cytrusów.
Smak kwaskowy, cytrynowy i w mniejszym stopniu od ciemnych słodów. Małe co nieco palonki i zbożowej kawy. Niewielka słodycz jasnego słodu i solidna dawka przypraw z pieprzem, papryką, goździkami i diabli wiedzą jakich jeszcze.
Co by nie mówić, fantastyczny ten napój. 8 punktów.
Oczywiście masz rację, poprawioneSten pisze: ↑poniedziałek 12 maja 2025, 15:28 Tak mi się zdaje, że dwa ostatnie piwa z tego opisu:
![]()

"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
The last digit of your barcode number is incorrect
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Ano niestety ... o jedno zero za dużo ...
Tak powinno być: 5902528238253

Tak powinno być: 5902528238253
Dzięki już poprawiam 

Ja również Panu dziękuję 
Tak na marginesie, to ów Kormoran już był wcześniej testowany przez Kocura. Trzeba by je połączyć, jak mi się zdaje

Tak na marginesie, to ów Kormoran już był wcześniej testowany przez Kocura. Trzeba by je połączyć, jak mi się zdaje

Zmyliłeś mnie nazwą. Ten Kocura był bezalko...
Sam się zmyliłem, ale coś mnie tknęło i dokładniej sprawdziłem ...
I bardzo dobrze, bo ja niemal mechanicznie klepałem. Zmęczenie podróżą wyłazi.