Wiaty, miejsca odpoczynku i inne urządzenia turystyczne nadleśnictw.

Piękno lasu, czyste powietrze, zbiorniki wodne...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Wiaty, miejsca odpoczynku i inne urządzenia turystyczne nadleśnictw.

Post autor: góral bagienny »

W pierwszym roku wolności emeryckiej oprócz wypraw wędkarsko-kajakowych, mam zamiar puścić się na skuterku wzdłuż "ściany wschodniej" od Bieszczadów po Suwalszczyznę, może też i pod północną granicą po Elbląg... Samotnie, z namiocikiem, absolutnymi pobokami i leśnymi drogami, maksymalnie wykorzystując do noclegów nadające się do tego wiatki lub rozbijając namiocik w miejscach ku temu zdatnych, bezpiecznych lub przy siedliskach Dobrych Ludzi. Oczywiście, gdy pogoda lub inne okoliczności mnie do tego zmuszą to nie zawaham się skorzystać z booking.com :P
Może nawet pierwszy taki kilkunastodniowy wyjazd uskutecznię pomiędzy turami wyborów?

Zakładam ten wątek z myślą, że uzyskam w nim pomoc od leśnych i okołoleśnych ludków w lokalizacji i opisie takich miejsc ku temu sposobnych, dostanę szereg rad i zachęt, a może ktoś się odważy zaprosić mnie do jednonocnych, niezobowiązujących odwiedzin?

Liczę na informacje (chętnie poparte dokładną lokalizacją, może zdjęciem?) w tym wątku albo na pw.

Planu dokładnego nie mam i mieć nie będę, gdzie zajadę to zajadę, co zobaczę to zobaczę... Nasze dziecko Agnieszka, zapytana jaki ma plan, gdy po roku tam pobytu zapraszała nas do wizyty w Gruzji, odpowiedziała, że najlepszy plan na Gruzję to brak planu. I to była cudowna wyprawa! :roll:
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Re: Wiaty, miejsca odpoczynku i inne urządzenia turystyczne nadleśnictw.

Post autor: Blues Brothers »

Warto byś określił, kiedy ruszasz i jaki dystans dzienny chcesz pokonać. Na leśników uważaj, bo nie dość, że z lasu pogonią to jeszcze mandat dowalą za wjazd.
W regulaminie pewnego PN, był zapis wstęp darmowy dla SL. Gdy tak wlazłem, chcieli mi karę dowalić, bo niby ja byłem z obcej SL🫤bez ulgi.
Pierwszy nocleg proponuje w domu pielgrzyma w Kalwarii Pacławskiej😉
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Blues Brothers pisze: poniedziałek 14 kwie 2025, 22:24 Warto byś określił, kiedy ruszasz i jaki dystans dzienny chcesz pokonać.
Może kiedy ruszam to określę, ale dystansu to na pewno nie. Dlatego będę jechał sam.
W Kalwarii Pacławskiej jednośladowo to byłem dokładnie rok temu. Nie w Domu Pielgrzyma ale obok.
Pewnie pościągam sobie z interesujących mnie miejsc wykazy dróg leśnych udostępnionych do ruchu publicznego.
Awatar użytkownika
buba
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru

Post autor: buba »

Znasz tą stronkę?
https://wiating.eu
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Wielkie dzięki! Pomimo że w tytule jest "chatki w górach" to są zaznaczone w całym kraju, a mimo że to strona FB a ja nie fejsiasty, to mapka mi się otwiera. Rewelacja!
Na jabolowych stronach też będę szperał, to chyba "najbogatsza oferta" wiat i schronów, chociaż zdaję sobie sprawę że jak wybiorę się na drugą stronę Wisły to będę miał jeszcze większy zbiór interesujących mnie obiektów! :)
:prosze:
:serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
buba
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru

Post autor: buba »

Pomimo że w tytule jest "chatki w górach" to są zaznaczone w całym kraju
Tak się zaczynało, ze "chatki w gorach", jak jeszcze nie było tej stronki tylko grupa na fejsbuku, ale z czasem nie tylko w gorach i nie tylko w Polsce.
a mimo że to strona FB a ja nie fejsiasty, to mapka mi się otwiera. Rewelacja!
Ta stronka z mapą otwiera się niezależnie od fejsbuka. Wiem ze używa jej sporo osob nie mających z fejsbukiem nic wspolnego.
Na jabolowych stronach też będę szperał, to chyba "najbogatsza oferta" wiat i schronów, chociaż zdaję sobie sprawę że jak wybiorę się na drugą stronę Wisły to będę miał jeszcze większy zbiór interesujących mnie obiektów! :)
Tam na tym wiatingu tez masz szanse znalezc duzo moich miejscowek :) Kiedys duzo tam wrzucalam.
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

🤗
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

Zajrzyj też na stronę : czas w las ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Mam już bardzo fajne wykazy interesujących mnie wiat i miejsc biwakowych, mam z grubsza wyznaczony kierunek wyprawy, a teraz znalazłem sprawozdania z takich właśnie wypraw jaką zamierzam uskutecznić. I o ile Buba i jej relacje są moją inspiracją wypraw pieszych, autopieszych i rodzinnych, jak też kopalnią nostalgicznych wspomnień, to Gregor jest jakby prekursorem, doradcą i mentorem samotnych wypraw motocyklowych po Polsce. Serdecznie polecam jego filmy nie tylko motocyklistom!

https://www.youtube.com/channel/UCNScPA ... HFc39ZCF0A
ODPOWIEDZ