Las powyżej 0,1ha - co oznacza ten zapis

Geodezja, teledetekcja, inwentaryzacja, plan urządzenia lasu...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Martinho
początkujący
początkujący

Las powyżej 0,1ha - co oznacza ten zapis

Post autor: Martinho »

Witam,
Nurtuje mnie pytanie w temacie. Wg ustawy Art 3 pkt 1 lasem "jest grunt co najmniej 0 10ha".

Mam działkę 696m2, sąsiaduję po obu stronach z bardzo podobnymi działkami. W ewidencji Ls.

To moja działka jest lasem czy nie, skoro jest mniejsza niż 0.1ha? Dlaczego w ewidencji gruntów takie małe działki są oznaczane jako Ls?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Re: Las powyżej 0,1ha - co oznacza ten zapis

Post autor: tumanleśny »

Grunt o powierzchni to nie to samo co działka.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Martinho
początkujący
początkujący

Post autor: Martinho »

Pytam w związku np z tym artykułem

https://gov.legalis.pl/czy-kazdy-zadrze ... iem-lesnym
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

Las nie jest ograniczony do granic jednej działki. Inaczej mając ileś tam hektarów wystarczyłoby je podzielić na małe działki i po lesie.
Przy klasyfikacji gruntów były brane pod uwagę również zalesione działki sąsiednie.
A że zainteresowany odlesieniem interpretuje po swojemu to inna sprawa. A przecież i puszcza największa składa się z działek. Niektóre mają poniżej 10 arów. Czy ktoś będzie twierdził, że to nie las?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
vipers33
początkujący
początkujący

Post autor: vipers33 »

tumanleśny pisze: poniedziałek 18 mar 2024, 19:31 Grunt o powierzchni to nie to samo co działka.
Witam.
Wiem, że minął już rok od tego postu ale mam ten sam dylemat co kolega zakładający temat i czytając różne przepisy widzę, że każdy interpretuje tą wykładnie przepisów na swój sposób.
Jak mam rozumieć to postanowienie sądu że las nie jest lasem gdy:
Uznanie za grunt leśny działki o powierzchni mniejszej od ustawowego minimum doprowadziłoby do naruszenia przepisów ustawowych (wyr. WSA w Krakowie, II SA/Kr 320/16).
oraz
Ważne
Sąd analizując argumentację skarżących uznał, że nie ma znaczenia wpis w ewidencji gruntów, ponieważ ustawodawca uzależnia uznanie za grunt leśny od powierzchni lasu. Granicę 0,10 ha wyznaczają przepisy ustawy z 3.2.1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (t.j. Dz.U z 2015 r., poz 909 ze zm.).
Ogólnie ciekawy temat, ponieważ kupiłem działkę rolną o.30h przed podziałem miała oznaczenie RVI i RV po podziale nagle zrobiło się w tej działce 0.0021h Ls, nie wiem z jakiego powodu(będę to wyjaśniał).W lasach państwowych Ciechanów powiedzieli mi, że tam nie ma żadnego lasu i na żadnych mapach także nie widnieje, są tam samosieje sosny, w około są działki z oznaczeniem RV i RVI, moja działka styka się z jedną działką która jest Ls ale na mojej rosła kukurydza i przed podziałem w KW oraz EG widniała jako działka rolna. Ogólnie mi to nie przeszkadza ale zacząłem się zastanawiać czy nie będzie problemu z wydaniem WZ do domku letniskowego oraz podłączenia prądu, szambo itd,itp.
ses
początkujący
początkujący

Post autor: ses »

W ustawie jest inny ważny zapis "przeznaczony do produkcji leśnej". Ten wpis Ls po podziale należy zapytać się geodety co tam narobił. Można to zlikwidować poprzez odpowiednią procedurę, należy zapytać właściwy RDOŚ. Jeżeli tam są samosiejki, nie było sadzone, jest szansa, że RDOŚ wyda pozytywną opinię i będzie można przywrócić poprzedni użytek. Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych obejmuje użytek Ls, a nie całą działkę, a więc jak zamierzenie inwestycyjne obejmuje inne użytki, nie powinno być problemu.
ODPOWIEDZ