Dostęp do drogi gminnej przez własny "las"

Kto nie chciałby być właścicielem lasu, ale to nie jest takie proste...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MonikaM
początkujący
początkujący

Dostęp do drogi gminnej przez własny "las"

Post autor: MonikaM »

W 2008 kupiliśmy działkę, gdzie 0,28 ha to pastwisko V kl, 0,01 ha grunty orne V kl i 0,01 ha las V. Działka ma nietypowy kształt, dojazd z drogi gminnej jest wąskim pasem szerokości ok. 3,5 m, właśnie przez tę część leśną, ale ani wtedy, ani teraz nie był porośnięty drzewami. Teraz wystąpiliśmy o warunki zabudowy (nie ma MPZP, plan ogólny dopiero ma zostać stworzony) i gmina uważa, że dostępu do drogi publicznej nie ma, a właściwie to ma, ale nieuregulowany. Pyta nas też, czy została wydana zgoda na zmianę przeznaczenia na cele nieleśne. Pani z RDLP z kolei twierdzi, że zgodę wydaje wojewoda w oparciu o wydane WZ i na wniosek wójta. Koło się zamyka, dlatego prośba o wskazówki, jak z tego sensownie wybrnąć. Przejazd tym wąskim pasem jest wolny od drzew. Dodatkowa kwestia jest taka, że na pastwisku wyrosły samosiejki, a od listopada 2024 ten teren należy do obszaru chronionego i gmina wymaga inwentaryzacji przyrodniczej ze wskazaniem na mapie, opisem i pomiarami WSZYSTKICH drzew na terenie działki. Zastanawiam się, czy na etapie złożonego wniosku o WZ mogę przywrócić grunt do produkcji rolnej, pozbywając się tych cieńszych samosiejek (drzew, których obwód pnia na wys.130 cm przekracza 30 cm i tak nie wolno ruszyć ze względu na obszar chroniony). Mogłabym odpuścić te warunki zabudowy, o ile jest opcja, że na swoim gruncie rolnym będę mogła wybudować bodaj domek na zgłoszenie do 35 m kw,, ale boję się, że tu znowu kwestia dojazdu przez las nam to uniemożliwi..Doradźcie coś, proszę. Załączam zdjęcie mapy (dz.185/6)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Re: Dostęp do drogi gminnej przez własny "las"

Post autor: tumanleśny »

Ja na początek proponuję z gadania przejść na słowo pisane. Dopóki jest załatwiane na gębę, każdy odsuwa problem od siebie. Jeśli to samo będzie musiał napisać może okazać się, że sprawa ruszy z miejsca.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
MonikaM
początkujący
początkujący

Wszystkie uwagi od gminy dotyczące uzupełnienia wniosku o warunki zabudowy mam na piśmie 🙂na piśmie mam, ze wymagają inwentaryzacji przyrodniczej ze spisem wszystkich drzew. Na piśmie mam, ze jest to obszar chroniony. I pytanie, czy jest zgoda na zmianę przeznaczenia lasu też wystosowali na piśmie. Jedyne co było na gębę to zdanie pani z lasów, ale ona też powoływała się na ustawę i do niej mnie odsyłała. I faktycznie stoi tam jak wół, ze taką zgodę wydaje wojewoda na wniosek wójta w oparciu o wydane WZ. A ja nadal jestem w kropce…
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

Jak piszesz: Pani z RDLP z kolei twierdzi, że zgodę wydaje wojewoda w oparciu o wydane WZ i na wniosek wójta.
Więc wygląda na to, że trzeba zrobić tą inwentaryzację co chyba nie jest takie trudne.
Przywrócenie gruntu rolnego według mnie jest zgodne z prawem. Niektórzy mogą robić problemy z okresem lęgowym (tak naprawdę nie jest to termin sprecyzowany w ustawie, choć tu akurat mogę się mylić), jednakże nawet w tym przypadku powinno wystarczyć zrobienie przeglądu pod kątem gniazdowania ptaków i sporządzeniu protokółu/ notatki z przeglądu.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
MonikaM
początkujący
początkujący

Inwentaryzacja przyrodnicza to jeden wymagany punkt (ma dotyczyć całej działki), bo teren jest na obszarze chronionym, a zgoda na przeznaczenie na cele nieleśne to drugi odrębny punkt-ten, który mówi, że nie mamy uregulowanego dostępu do drogi publicznej. Obawiam się więc, że samo zrobienie spisu wszystkich drzew z ich opisem tego dostępu nam nie zapewni. Pytanie, jak ugryźć tę zgodę?
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin

Post autor: j24 »

1. Zgodę wydaje marszałek województwa (dla gruntów prywatnych). Na wniosek gminy. Na potrzeby sporządzania planu miejscowego.

2. Nie ma znaczenia, co tam rośnie. Jeśli w ewidencji jest Ls, to jest to grunt leśny. Czyli dostępu do drogi gminnej brak.
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
mirek107
początkujący
początkujący

Post autor: mirek107 »

A jakie są zapisy w Uproszczonym Planie Urządzenia Lasu lub Inwentaryzacji Stanu Lasu?
Jaka jest sumaryczna powierzchnia użytku Ls - w sensie na Twojej działce i na działkach sąsiednich?
Darz Bór !
MonikaM
początkujący
początkujący

Dzwoniłam dziś do gminy i poradzono mi kontakt z geodetą klasyfikatorem gruntów. Procedura trwa około roku, ale w gminie mieli już kilka pozytywnie rozpatrzonych wniosków o zmianę klasyfikacji z Lasu tak, żeby można było uzyskać WZ. Inwentaryzację przyrodniczą mogę zrobić samodzielnie, pomierzyć obwody drzew i nanieść na mapę. Przynajmniej tyle dobrego, bo koszt inwentaryzacji przez specjalistę to kilka tysięcy złotych...
ODPOWIEDZ