Studia a nagroda jubileuszowa

Pieniądze nie tylko w lasach są ważne...

Moderator: Moderatorzy

kefiros
początkujący
początkujący

Re: Studia a nagroda jubileuszowa

Post autor: kefiros »

Może mi ktoś powiedzieć jak to w końcu jest z tą nagrodą jubileuszową . Zacząłem prace 1.10.2000r. i w tym samym dniu rozpocząłem studia zaoczne na wydz. leśnym, zakończyłem staż 30.09.2001r., kontynuowałem studia zaoczne a od 1.10.2001 zacząłem prace w lokalnym ZUL, po pół roku pracy w ZUL tj. 1.04.2002r. dostałem pracę w LP gdzie pracuję do dziś. Wg. mnie skoro studia się zalicza to powinienem dostać pierwszą jubilatkę 1.10.2015 i kolejne co 5 lat, jednak kadry twierdzą że okres studiów nie może pokrywać się z okresem zatrudnienia w związku z czym pierwszą nagrodę dostałem 1.04.2016. Wiem że to niby tylko pół roku później ale tak dla reguły jak to jest bo znajomy ma taką samą sytuację jak ja i wliczony ma okres studiów zaocznych (ponoć nie wolno tylko sumować pracy w LP i studiów a u innych pracodawców już można)
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

Niestety tak jest. Studia zaoczne pokrywające się z okresem zatrudnienia wliczane nie są.
Czemu wliczane są studia dzienne a np technikum już nie to zawsze była dla mnie zagadką.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
nowylesnik12
początkujący
początkujący

Post autor: nowylesnik12 »

( Temat: doliczenie stażu pracy z poprzedniego miejsca pracy)

Dzień dobry,
Jestem nowym pracownikiem biurowym w LP. Zastanawiam się nad możliwością doliczenia stażu pracy z poprzedniej pracy (także praca biurowa, podobne stanowisko, jednostka samorządowa). Czy ktoś wie czy jest taka możliwość ? Ewentualnie spotkał się z takim przypadkiem? Z góry dziękuję za pomoc.
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: Wiesław »

nowylesnik12 pisze: wtorek 18 mar 2025, 10:10 Zastanawiam się nad możliwością doliczenia stażu pracy z poprzedniej pracy (także praca biurowa, podobne stanowisko, jednostka samorządowa).
To ustalało kiedyś Zarządzenie Ministra Ochrony Środowiska z 27 maja 1992 r. w sprawie stanowisk, wymagań kwalifikacyjnych…:
1. Do stażu pracy w leśnictwie zalicza się okresy przepracowane w Lasach Państwowych, a także - osobom posiadającym wykształcenie leśne - okres zatrudnienia na stanowiskach związanych z leśnictwem lub ochroną przyrody w:
1) naczelnych i centralnych organach administracji państwowej,
2) terenowych organach rządowej administracji ogólnej,
3) administracji samorządowej,
4) związkach zawodowych działających w leśnictwie,
5) zasadniczych, średnich i wyższych szkołach kształcących w zakresie leśnictwa,
6) parkach narodowych i w parkach krajobrazowych,
7) jednostkach badawczo-rozwojowych działających w zakresie leśnictwa lub ochrony przyrody,
8 ) Biurze Urządzenia Lasu i Geodezji Leśnej,
9) innych jednostkach organizacyjnych działających w zakresie leśnictwa lub ochrony przyrody.
2. W stosunku do stanowisk pracy w Służbie Leśnej, dla których wymagania kwalifikacyjne przewidują wykształcenie inne niż leśne, do stażu pracy zalicza się również okresy zatrudnienia w innych zakładach pracy w danym zawodzie.
Później zarządzenie to było nowelizowane i "rozkawałkowane" na kilka różnych (których dat i numerów nie pamiętam), ale sens pozostał...
nowylesnik12
początkujący
początkujący

Post autor: nowylesnik12 »

Dziękuję za odpowiedź. Nie dodałem,że nie jestem pracownikiem Służby Leśnej oraz nie ukończyłem Leśnictwa, więc to zarządzenie nie reguluje mojego przypadku.
ODPOWIEDZ