las na działce rolnej
Moderator: Moderatorzy
las na działce rolnej
przeczytałam poprzedni post na ten temat, jednak chciałabym się upewnić. Więc opisuję
w 2006 r. na działce rolnej ok. 2,7 ha został posadzony las sosnowy. Zalesienie nie zostało zgłoszone. Do tej pory działka w ewidencji jest opisana jako RVI, chciałabym przywrócić grunt do użytkowania rolniczego. Las nigdy nie był pielęgnowany, w zasadzie nie można do niego wejść wszystko jest poprzerastane. W sumie brak na działce bądź jest bardzo niewiele drzew które miałyby obwód pnia powyżej 50 cm. Zgodnie z art. 83f - [Wyjątki od obowiązku uzyskania zezwolenia na usunięcie drzew lub krzewów] - ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 roku o ochronie przyrody (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 1478 z późn. zm.) punkt 3 i 3b w sytuacji przywracania gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego poprzez usunięcie drzewostanu rosnącego na terenie nieruchomości nie jest wymagane uzyskanie zezwolenia. Wiem, że jest okres ochronny od lutego do 15 października. Ale nie chcę czekać do kolejnego roku, wiem że gmina będzie robiła aktualizację planów zagospodarowania przestrzennego i boję się, że sklasyfikują mi ten grunt jako las. Jednak usunięcie drzew i krzewów nie powoduje naruszenia zakazów wobec gatunków chronionych.
Czy mam cokolwiek robić w kontekscie powiadamiania gminy etc.? Nie chciałabym , żeby ktoś przyszedł na działkę i się czepiał, że robię wycinkę etc. Czy wystarczy wtedy powołać się na zaopisy ustawy?
w 2006 r. na działce rolnej ok. 2,7 ha został posadzony las sosnowy. Zalesienie nie zostało zgłoszone. Do tej pory działka w ewidencji jest opisana jako RVI, chciałabym przywrócić grunt do użytkowania rolniczego. Las nigdy nie był pielęgnowany, w zasadzie nie można do niego wejść wszystko jest poprzerastane. W sumie brak na działce bądź jest bardzo niewiele drzew które miałyby obwód pnia powyżej 50 cm. Zgodnie z art. 83f - [Wyjątki od obowiązku uzyskania zezwolenia na usunięcie drzew lub krzewów] - ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 roku o ochronie przyrody (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 1478 z późn. zm.) punkt 3 i 3b w sytuacji przywracania gruntów nieużytkowanych do użytkowania rolniczego poprzez usunięcie drzewostanu rosnącego na terenie nieruchomości nie jest wymagane uzyskanie zezwolenia. Wiem, że jest okres ochronny od lutego do 15 października. Ale nie chcę czekać do kolejnego roku, wiem że gmina będzie robiła aktualizację planów zagospodarowania przestrzennego i boję się, że sklasyfikują mi ten grunt jako las. Jednak usunięcie drzew i krzewów nie powoduje naruszenia zakazów wobec gatunków chronionych.
Czy mam cokolwiek robić w kontekscie powiadamiania gminy etc.? Nie chciałabym , żeby ktoś przyszedł na działkę i się czepiał, że robię wycinkę etc. Czy wystarczy wtedy powołać się na zaopisy ustawy?
Re: las na działce rolnej
Trzeba tylko gdzieś w starej szafie "znaleźć" odręcznie napisany prosty jednostronicowy biznesplan ze szkicem terenowym, zgodnie z którym w roku 2006 na ok. 2,7 ha posadzono sosnę w ramach zakładanej plantacji drzew energetycznych (biomasa przeznaczona na brykiety do spalania w kotłowni). W tym biznesplanie musi być napisane, że grunt jest zbyt suchy na uprawę wierzby energetycznej i dlatego posadzona będzie sosna. Jest to zwyczajna produkcja roślin na cele energetyczne, a nie żaden las, bo przy takim zagęszczeniu nie ma tam runa leśnego, czyli nie spełnia to ustawowych warunków na las.
Teraz sosna na plantacji osiągnęła wiek, w którym opłacalne jest wycięcie i wykorzystanie drewna na cele energetyczne. Tyle że się przez te 20 lat zmieniła technologia i lepsze niż brykiety jest przerobienie drzew na zrębki energetyczne lub na pellet. Uzyskana biomasa to roślinny produkt rolny - tak samo, jak owies odmiany Rodos, który wielu rolników sprzedaje jako materiał energetyczny (lub spala we własnych kotłowniach).
I oczywiście przywraca się grunt po plantacji do standardowej produkcji roślinnej, czyli niepotrzebna niczyja zgoda...
Z biznesplanem wpadłbym jednak do gminy zapytać nieoficjalnie czy możesz "żniwa" zrobić w marcu...
Teraz sosna na plantacji osiągnęła wiek, w którym opłacalne jest wycięcie i wykorzystanie drewna na cele energetyczne. Tyle że się przez te 20 lat zmieniła technologia i lepsze niż brykiety jest przerobienie drzew na zrębki energetyczne lub na pellet. Uzyskana biomasa to roślinny produkt rolny - tak samo, jak owies odmiany Rodos, który wielu rolników sprzedaje jako materiał energetyczny (lub spala we własnych kotłowniach).
I oczywiście przywraca się grunt po plantacji do standardowej produkcji roślinnej, czyli niepotrzebna niczyja zgoda...
Z biznesplanem wpadłbym jednak do gminy zapytać nieoficjalnie czy możesz "żniwa" zrobić w marcu...
na oprocz pomysłu Pana wyżej, ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?
Generalnie jeśli nie było z tego tytułu pobieranych dopłat, nie było umowy z przyrzeczeniem o docelowym przekształceniu gruntu w Ls, to zgodnie z obowiązującymi przepisami można to wyciąć i przywrócić do użytkowania rolniczego. Terminy niby nie obowiazuja, ale jeśli jest to gdzieś w obszarze Natura 2000, w Parku Krajobrazowym czy innym przyrodniczo wyróżnionym, to lepiej poczekać do jesieni. Jeszcze do uściślenia jest kwestia, czy dla tego terenu w chwili obecnej obowiązuje MPZP, czy też nie, a jeśli tak, to z jakim kierunkiem zagospodarowania.
Dziękuję. Zamierzam na jesieni wyciąć wszystko. Czy mam wystąpić o zezwolenie? Nie było dopłat, przyrzeczeń, etc. Dla części działki jest MPZ i jest tam wpisane zabudowa jednorodzinna. Gmina właśnie podjęła uchwałę o wszczęciu opracowania czy też aktualizacji MPZ, za tydzień będzie można składać wnioski. Zamierzam złożyć wniosek o rozszerzenie na większość działki zabudowe jednorodzinną. Jednak rośnie ram regularny prawie 20 letni las. Czy w tym planowanym planie gmina może przekwalifikować moją działkę z rolnej na leśną?
Jeśli sama Piszesz, że to jest las, to Pamiętaj że do wycięcia lasu Potrzebujesz zgody nadzorującego gospodarkę leśną starostwa (lub nadleśnictwa, któremu starostwo nadzór przekazało). To będzie bardzo trudne, jeśli ten las nie ma Uproszczonego Planu Urządzania...
Usiłowałem Ci pomóc wykazać w gminie uprzedzająco (przed nowelizacją miejscowego planu zagospodarowania), że to nie jest las, tylko okresowa plantacja roślin drzewiastych, co pozwoli gminie wpisać w nowelizowanym planie, że to grunt rolny, a Tobie pozwoli dokonać wycinki drzew, aby dalej wykorzystywać grunt do produkcji rolnej... zaś w przyszłości zabudować, zgodnie z Planem Zagospodarowania...
Ale jeśli sama z własnej woli Piszesz że to las - nie wróżę Ci powodzenia.
Jak się chce osiągnąć swój cel prawny, to trzeba uważać na słowa...
fakty są następujące ( i tego bym się trzymał jak pies nogawki listonosza)
1) nie ma u żadnego lasu ( grunt w ewidencji to R, działka nie jest objęta uproszczonym planem urządzenia lasu, w mpzp nie jest przewidziana do produkcji leśnej)
2) masz prawo przywrócić grunt do użytkowania rolnego i kropka ,nie obowiązują wtedy obwody drzew
3) prawo nie zabrania wycinania drzew w okresie lęgowym a jeśli ktoś uważa że zabrania to uprzejmie poproszę o podanie przepisu, ograniczenia dotyczące gatunków chronionych obowiązują cały rok , wystarczy że nie ma gatunków chronionych i heya ( na marginesie PGL LP wykonuje zabiegi gospodarcze związane z wycinką drzew również od marca do lipca, i co? i nic
a ja osobiście w tej sytuacji:
1) nie czekałbym do jesieni,
2) nie zgłaszałbym niczego do żadnego urzędu ani episkopatu
3) ruszyłbym przywracać tę rolę uzbrojony w zapis ustawy o ochronie przyrody ( zrobiono tak już na tysiącach hektarów )
4) nie brałbym do głowy wszystkich głupot wypisywanych na tym forum

1) nie ma u żadnego lasu ( grunt w ewidencji to R, działka nie jest objęta uproszczonym planem urządzenia lasu, w mpzp nie jest przewidziana do produkcji leśnej)
2) masz prawo przywrócić grunt do użytkowania rolnego i kropka ,nie obowiązują wtedy obwody drzew
3) prawo nie zabrania wycinania drzew w okresie lęgowym a jeśli ktoś uważa że zabrania to uprzejmie poproszę o podanie przepisu, ograniczenia dotyczące gatunków chronionych obowiązują cały rok , wystarczy że nie ma gatunków chronionych i heya ( na marginesie PGL LP wykonuje zabiegi gospodarcze związane z wycinką drzew również od marca do lipca, i co? i nic
a ja osobiście w tej sytuacji:
1) nie czekałbym do jesieni,
2) nie zgłaszałbym niczego do żadnego urzędu ani episkopatu
3) ruszyłbym przywracać tę rolę uzbrojony w zapis ustawy o ochronie przyrody ( zrobiono tak już na tysiącach hektarów )
4) nie brałbym do głowy wszystkich głupot wypisywanych na tym forum

"Naturalnym dziedzictwem każdego, kto zdolny jest do życia duchowego, jak dziewicza
puszcza, gdzie wyje wilk i skrzeczy plugawy ptak nocy."
-
- nadleśniczy
Dobrze radzisz. Jeszcze tylko zadeklaruj, że w razie kłopotów poniesiesz konsekwencje wynikłe z Twoich rad.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
W tym przypadku brak kłopotów gwarantuje konstytucja i stosowny przepis ustawy o ochronie (tumanleśny pisze: ↑czwartek 13 mar 2025, 21:04 Dobrze radzisz. Jeszcze tylko zadeklaruj, że w razie kłopotów poniesiesz konsekwencje wynikłe z Twoich rad.

"Naturalnym dziedzictwem każdego, kto zdolny jest do życia duchowego, jak dziewicza
-
- nadleśniczy
Ja tam mądry nie jestem....
Ale...
Teoretycznie to zgodnie z ustawą o ochronie gruntów rolnych ktoś powinien wystawić nakaz przywrócenia gruntu do właściwego stanu....
Słyszał ktoś o czymś takim?
Ale...
Teoretycznie to zgodnie z ustawą o ochronie gruntów rolnych ktoś powinien wystawić nakaz przywrócenia gruntu do właściwego stanu....
Słyszał ktoś o czymś takim?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jako argument zacytuję kluczowy zapis z ustawy o lasach, definiujący czym jest las:
Chyba właściciel najlepiej wie, czy jego grunt jest przeznaczony do produkcji leśnej, czy też nie jest. Ale jeśli właściciel uważa, że to grunt przeznaczony do produkcji rolnej, to pod żadnym pozorem nie powinien nigdy mówić, że tam jestArt. 3. Lasem w rozumieniu ustawy jest grunt: /ciach/ przeznaczony do produkcji leśnej
... zwłaszcza, gdy właściciel obawia się, że gmina nowelizując Plan Miejscowy, może ten grunt przeznaczyć na las...regularny prawie 20 letni las.
Witam po dłuższej przerwie.
Kolega Wiesław ma rację, ale można z tym polemizować. Dla urzędnika podstawą do kwalifikacji, czy coś jest lasem lub nie, są zapisy z Ewidencji Gruntów i Budynków.
Natomiast ja do tego urzędnika bym się udał i porozmawiał - nakreślił temat (że chcę wyciąć dużą ilość 20-letnich drzewek), uprzedzając telefony donosicieli o nielegalnej wycince drzew. Nie wiem, jaką masz sytuację w okolicy. Bo o ile nikt Ci nie da zezwolenia (w sensie decyzji nie wystawi), bo nie musi, to ustawa o ochronie przyrody mówi o obowiązku ZGŁOSZENIA zamiaru usunięcia drzew przez osoby fizyczne, jeśli ich wymiar jest większy niż 50 cm obwodu mierzonego na 5 cm od ziemi (w przypadku sosny).
Co ma być w tym zgłoszeniu określa ustawa i jest tam jeden punkt dotyczący powodu usunięcia. I tu wpisujesz, że chcesz przywrócić grunt do użytkowania rolnego, co dla urzędnika jest podstawą do nienaliczania Ci opłat i traktowania Cię jako przedsiębiorcy. Bo jeśli się powołujesz na art. 83f ust. 1 pkt 3b, to musisz czytać dalej i patrzeć na ust. 4, dotyczącym obowiązku zgłoszenia zamiaru usunięcia drzew.
Pozdrawiam
Kolega Wiesław ma rację, ale można z tym polemizować. Dla urzędnika podstawą do kwalifikacji, czy coś jest lasem lub nie, są zapisy z Ewidencji Gruntów i Budynków.
Natomiast ja do tego urzędnika bym się udał i porozmawiał - nakreślił temat (że chcę wyciąć dużą ilość 20-letnich drzewek), uprzedzając telefony donosicieli o nielegalnej wycince drzew. Nie wiem, jaką masz sytuację w okolicy. Bo o ile nikt Ci nie da zezwolenia (w sensie decyzji nie wystawi), bo nie musi, to ustawa o ochronie przyrody mówi o obowiązku ZGŁOSZENIA zamiaru usunięcia drzew przez osoby fizyczne, jeśli ich wymiar jest większy niż 50 cm obwodu mierzonego na 5 cm od ziemi (w przypadku sosny).
Co ma być w tym zgłoszeniu określa ustawa i jest tam jeden punkt dotyczący powodu usunięcia. I tu wpisujesz, że chcesz przywrócić grunt do użytkowania rolnego, co dla urzędnika jest podstawą do nienaliczania Ci opłat i traktowania Cię jako przedsiębiorcy. Bo jeśli się powołujesz na art. 83f ust. 1 pkt 3b, to musisz czytać dalej i patrzeć na ust. 4, dotyczącym obowiązku zgłoszenia zamiaru usunięcia drzew.
Pozdrawiam
Darz Bór !
ust. 4 dotyczy wyłącznie obowiązku zgłaszania drzew wymienionych w art. 83a ust. 1 - zaś art. 83f 1. jest listą wyjątków od art 83a ust. 1 (wyjątki polegają na tym, że nie trzeba zezwoleń).
Nie wprowadzaj w błąd!
Ale jaki błąd?? To że nie otrzymasz zezwolenia, nie oznacza że nie musisz zgłosić... trochę analogicznie jak w prawie budowlanym.. masz pozwolenia na budowę i zgłoszenia budowlane, no i od jednego i drugiego masz odstępstwa (wyjątki, wyłączenia). Należy rozróżnić zezwolenia i zgłoszenia.
Zezwolenie - wniosek, oględziny i zezwolenie (decyzja organu)
Zgłoszenie - zgłoszenie, oględziny i koniec.
Należy zgłosić zamiar wycinki, jeśli drzewa planowane do usunięcia rosną na nieruchomości, której jesteś właścicielem oraz:
1) jesteś osobą fizyczną,
2) nie prowadzisz działalności gospodarczej,
3) prowadzisz działalność gospodarczą, ale wycinka nie ma z nią związku – wynika na przykład ze zmiany aranżacji przydomowego ogródka.
Generalnie zgłosił bym wójtowi te kilkanaście-kilkaset najgrubszych sosen i po sprawie.
Pozdrawiam
Darz Bór !
Gdyby tak było, jak interpretujesz - każde nadleśnictwo musiałoby zgłaszać do gminy wszystkie swoje wycinki drzew w lasach, w/g Art. 83f. 1. (pkt 4), bo są to drzewa w lasach w rozumieniu ustawy z dnia 28 września 1991 r. o lasach.
Podobnie gminy zostałyby zasypane zgłoszeniami z parków narodowych, ogrodów botanicznych, ogrodów zoologicznych, wnioskami z jednostek PKP, itd...
I wszystkie te instytucje musiałyby czekać 21 dni, aż gmina raczy przyjechać (bądź nie) na wizję i dokumentację drzew, o czym napisane jest w ustępie 6 tego artykułu ustawy, który zalecałeś czytać do końca... , oraz dodatkowo czekać 14 dni na ewentualny sprzeciw gminy...

A przecież tak się nie dzieje w praktyce!
Sprawa dopiero by się zaczęła. Formalnie, w ciągu 21 dni gmina przysłałaby na wizję jakąś panienkę z telefonem komórkowym (do robienia zdjęć) i miarką krawiecką (do mierzenia obwodów)... zestresowana ogromem zadania panienka mierzyłaby i fotografowała... Wyszłaby jej inna ilość drzew o obwodzie ponad 50 cm niż było w zgłoszeniu i zrobiłby się problem... skutkujący protestem gminy w ciągu 14 dni przeciwko całej wycince

Współczuję już teraz tej panience, bo na pow. 2,6 ha miałaby do zmierzenia i sfotografowania blisko 10 tys. drzew...

A co by ta panienka zrobiła w nadleśnictwie? Chyba by rzuciła pracę z rozpaczy...
Takich zgłoszeń gminy wcale nie oczekują i ich składanie to bzdura.
Nie rozwijajmy biurokracji nadgorliwym literalnym interpretowaniem nieprecyzyjnych przepisów prawa...