Jaki był zamysł tworzenia SŁUŻBY leśnej?

Co drzewiej bywało w leśnictwie w Polsce i na świecie...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Re: Jaki był zamysł tworzenia SŁUŻBY leśnej?

Post autor: Capricorn »

Prawda. Nawet nam swego czasu automatyczne sekretarki do telefonów zafundowali, co by można było oddzwonić do nadleśnictwa w razie czego. Z urlopu też korzystałem. Całkiem bez problemu...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
podleśniczy3klasy
początkujący
początkujący

Post autor: podleśniczy3klasy »

g pisze: poniedziałek 03 mar 2025, 21:16
podleśniczy3klasy pisze: niedziela 02 mar 2025, 18:01
Widzisz i tu jest problem, że patrzysz na to co jest w obecnej sytuacji a nie co było w latach 90tych czyli wtedy, kiedy wprowadzono Ustawę. Wtedy, podejmując pracę w większości przypadków oferowane było mieszkanie (jaki był standard to już inna sprawa). Co do urlopu dla poratowania zdrowia - może odmówił, bo podleśniczy nie jest chory, sytuacji nie znam, więc nie oceniam, natomiast u mnie, ci którzy potrzebowali takiego urlopu to go otrzymali. Co do oczekiwania, że masz być w 5 minut od zgłoszenia pożaru... Nikt Ci nie broni siedzieć w nadleśnictwie i czekać.
Sorry, że tak piszę ale w latach 90 nikogo nie obchodziło, czy jesteś już 10 godzinę w pracy czy 24, bo praca miała być zrobiona, a pensja była... no co tu gadać na tyle niska, że ktoś kto nie miał mieszkania to mieszkanie służbowe naprawdę było rekompensatą (przynajmniej dla mnie).
Z tego co wiem przepisy należy dostosowywać do aktualnych sytuacji. Więc i ten zapis zmienić ale to drobnostka.
Nie mogę być w nadleśnictwie gdyż wtedy musieli bi mi płacić za nadgodziny normalną stawkę bo w przepisach jest że trzeba być pod telefonem ale po za nadleśnictwem wtedy stawka wynosi 38zł netto za 13h. matematykę zostawiam tobie.
Sorry ja pracuję od 13 lat i nikogo nigdy nie obchodziło że jestem już 10 godzin (dziś wróciłem po 11h w pracy)praca ma być zrobiona a pensja co tu gadać przelicznik 3,30 czyli 4400zł na rękę. i nikogo nie obchodzi że pozyskujesz od 14tys m3 do 7tys m3
a mieszkanie to sobie wynajmij.
podleśniczy3klasy
początkujący
początkujący

tumanleśny pisze: niedziela 02 mar 2025, 12:09 "Tylko nie pisz o ubraniu za punkty. Bo to żaden przywilej."
No cóż. Wielu by się z Tobą nie zgodziło. Rozporządzenie ministra dając wielu ludziom prawo do noszenia munduru jednocześnie precyzuje, że na koszt własny uprawnionego.
Leśnicy mają je " za darmo". Czyż nie jest to przywilej?
I jeszcze jedno. Jest pewna różnica między: kompletnie, a mylisz się. W czasach o których pisałem podleśniczych było jak kot napłakał pomimo, że według przepisów było takie stanowisko. Dopiero w latach 70 tych pokazało się ich więcej. Było to spowodowane chyba większym dostępem do szkół leśnych i stopniowo gajowi zaczęli być eliminowani.
Tak mówią moi informatorzy, którzy w LP wiele lat przepracowali.
Po pierwsze prawo noszenia munduru to nie NAKAZ jak w LP.
Po drugie wymień jakie to formacje mogą nosić mundur który muszą sami kupować. Tylko nie myl odzieży roboczej z mundurem.
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Post autor: góral bagienny »

To jest ta zmiana w mentalu.
Gdy byłem leśniczym i trzeba było ochrzcić naszą drugą córkę, a z garnituru ślubnego już wyrosłem, to z radością, a nawet dumą, stawiłem się w kościele w mundurze.
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

podleśniczy3klasy pisze: wtorek 04 mar 2025, 18:43

Po pierwsze prawo noszenia munduru to nie NAKAZ jak w LP.
Po drugie wymień jakie to formacje mogą nosić mundur który muszą sami kupować. Tylko nie myl odzieży roboczej z mundurem.
Pytałeś o przywilej?
Pokazałem Ci go.
Że się nie podoba?
O gustach podobno się nie dyskutuje.

Jakbyś rozumiał co czytasz (a odnoszę wrażenie , że ta sztuka może być dla Ciebie obca), zwróciłbyś uwagę, że rozporządzenie ministra daje Ci prawo do noszenia munduru.
Jak sobie kupisz.
Lasy Państwowe te mundury fundują w zamian wymagając aby w nich chodzić.
Co tutaj niejasne?
A jakie formacje?
Podejrzewam, że podobnie jest wszędzie, gdzie mundury się nosi. Nawet u księży.
I myślę ,że mijasz się nieco z prawdą. Bo nawet jeśli sam mundur kupujesz to nadleśnictwa zwraca Ci za faktury.
Oczywiście, wartość umundurowania jest Twoim dochodem. Czy słusznie? Nie mnie o tym rozstrzygać.
W innym wątku pytałem czy wobec tego uprawniony może nie wziąć umundurowania od pracodawcy i chodzić "po cywilu"?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: Wiesław »

podleśniczy3klasy pisze: wtorek 04 mar 2025, 18:43 wymień jakie to formacje mogą nosić mundur który muszą sami kupować.
Nie tylko mogą nosić, ale muszą nosić...
Od 2009 r. w Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej istnieje zasada: albo mundur, albo tzw. mundurówka, będąca składnikiem comiesięcznego wynagrodzenia. Czyli pracownik który dostaje mundur – mundurówkę dostaje pomniejszoną o wartość pobranego elementu. Tylko ten kto munduru nie pobiera wcale – dostaje wynagrodzenie z pełną kwotą mundurówki, a mundur musi sobie sam kupić, bo nawet pracownik cywilny policji ma sytuacje, gdy musi wystąpić w mundurze (bez oznak funkcyjnych)…

A jeśli chcesz przykład z formacji „mniej mundurowych”, to w regulaminach kół łowieckich jest zapisane, że w określonych przypadkach wszyscy członkowie KŁ muszą występować w stroju organizacyjnym członka PZŁ (czyli w ichniejszych mundurach)… i oczywiście kupują je ze swoich własnych funduszy…
https://www.pzlow.pl/attachments/article/71/uchwala.pdf

PS
zazwyczaj myśliwi będący leśnikami występują wtedy w mundurach leśnych, jest to tolerowane i dlatego akurat leśnicy łowieckiego stroju organizacyjnego nie posiadają... podobnie jest w kołach łowieckich wojskowych, policyjnych, górniczych, itp...
podleśniczy3klasy
początkujący
początkujący

Wiesław pisze: wtorek 04 mar 2025, 20:28
podleśniczy3klasy pisze: wtorek 04 mar 2025, 18:43 wymień jakie to formacje mogą nosić mundur który muszą sami kupować.
A jeśli chcesz przykład z formacji „mniej mundurowych”, to w regulaminach kół łowieckich jest zapisane, że w określonych przypadkach wszyscy członkowie KŁ muszą występować w stroju organizacyjnym członka PZŁ (czyli w ichniejszych mundurach)… i oczywiście kupują je ze swoich własnych funduszy…
https://www.pzlow.pl/attachments/article/71/uchwala.pdf

PS
zazwyczaj myśliwi będący leśnikami występują wtedy w mundurach leśnych, jest to tolerowane i dlatego akurat leśnicy łowieckiego stroju organizacyjnego nie posiadają... podobnie jest w kołach łowieckich wojskowych, policyjnych, górniczych, itp...
Ok dzięki za ciekawostkę.
Awatar użytkownika
Argon2
podleśniczy
podleśniczy

Post autor: Argon2 »

podleśniczy3klasy pisze: niedziela 02 mar 2025, 10:09
tumanleśny pisze: sobota 01 mar 2025, 19:56 1. Podleśniczych też kiedyś nie było. Byli tylko gajowi. W początkach lat siedemdziesiątych była jakaś reforma. Pozmieniano zasięg nadleśnictw, połączono leśnictwa tworząc większe, utworzono stanowisko podleśniczego.
1. czyli nie masz kompletnie wiedzy w tej materii.
W nadleśnictwie, którego jestem pracownikiem, pierwszych (dwa etaty) podleśniczych zatrudniono 01.03.1956 r.
"Czasami mam wrażenie, że przeciętny Polak uważa, że jak jego sąsiad złamie nogę, to jemu się będzie lepiej chodzić". Kayah
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: Kuna lesna »

tumanleśny pisze: poniedziałek 03 mar 2025, 20:19 W latach 90-tych?
Wydaje mi się ,że nieco później...
Tobie się wydaje ja mam w papierach . Jestem chyba jednym z ostatnich :D
tumanleśny
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: tumanleśny »

Ciekawe to co piszesz. Bardzo ciekawe.
Jakbyś jeszcze raz spojrzał na mój post, który zacytowałeś i post wyżej to może jednak zmieniłbyś zdanie?
No chyba, że faktycznie za nołplisa robiłeś.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
ODPOWIEDZ