Witam,
Nurtuje mnie pytanie w temacie. Wg ustawy Art 3 pkt 1 lasem "jest grunt co najmniej 0 10ha".
Mam działkę 696m2, sąsiaduję po obu stronach z bardzo podobnymi działkami. W ewidencji Ls.
To moja działka jest lasem czy nie, skoro jest mniejsza niż 0.1ha? Dlaczego w ewidencji gruntów takie małe działki są oznaczane jako Ls?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Las powyżej 0,1ha - co oznacza ten zapis
Moderator: Moderatorzy
-
- nadleśniczy
Re: Las powyżej 0,1ha - co oznacza ten zapis
Grunt o powierzchni to nie to samo co działka.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
-
- nadleśniczy
Las nie jest ograniczony do granic jednej działki. Inaczej mając ileś tam hektarów wystarczyłoby je podzielić na małe działki i po lesie.
Przy klasyfikacji gruntów były brane pod uwagę również zalesione działki sąsiednie.
A że zainteresowany odlesieniem interpretuje po swojemu to inna sprawa. A przecież i puszcza największa składa się z działek. Niektóre mają poniżej 10 arów. Czy ktoś będzie twierdził, że to nie las?
Przy klasyfikacji gruntów były brane pod uwagę również zalesione działki sąsiednie.
A że zainteresowany odlesieniem interpretuje po swojemu to inna sprawa. A przecież i puszcza największa składa się z działek. Niektóre mają poniżej 10 arów. Czy ktoś będzie twierdził, że to nie las?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Witam.
Wiem, że minął już rok od tego postu ale mam ten sam dylemat co kolega zakładający temat i czytając różne przepisy widzę, że każdy interpretuje tą wykładnie przepisów na swój sposób.
Jak mam rozumieć to postanowienie sądu że las nie jest lasem gdy:
orazUznanie za grunt leśny działki o powierzchni mniejszej od ustawowego minimum doprowadziłoby do naruszenia przepisów ustawowych (wyr. WSA w Krakowie, II SA/Kr 320/16).
Ogólnie ciekawy temat, ponieważ kupiłem działkę rolną o.30h przed podziałem miała oznaczenie RVI i RV po podziale nagle zrobiło się w tej działce 0.0021h Ls, nie wiem z jakiego powodu(będę to wyjaśniał).W lasach państwowych Ciechanów powiedzieli mi, że tam nie ma żadnego lasu i na żadnych mapach także nie widnieje, są tam samosieje sosny, w około są działki z oznaczeniem RV i RVI, moja działka styka się z jedną działką która jest Ls ale na mojej rosła kukurydza i przed podziałem w KW oraz EG widniała jako działka rolna. Ogólnie mi to nie przeszkadza ale zacząłem się zastanawiać czy nie będzie problemu z wydaniem WZ do domku letniskowego oraz podłączenia prądu, szambo itd,itp.Ważne
Sąd analizując argumentację skarżących uznał, że nie ma znaczenia wpis w ewidencji gruntów, ponieważ ustawodawca uzależnia uznanie za grunt leśny od powierzchni lasu. Granicę 0,10 ha wyznaczają przepisy ustawy z 3.2.1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (t.j. Dz.U z 2015 r., poz 909 ze zm.).