Lasy i społeczeństwo
Moderator: Moderatorzy
-
- zastępca nadleśniczego
Re: Lasy i społeczeństwo
Szkoda, że temu Żmihorskiemu nie odpowie profesor leśnictwa.
Wybory idą. Wczoraj dawałem link, że leśnicy chcą uwalić prezydenta że PO, a teraz artykuł, że lesnicy to zło najgorsze. Kampania znaczy...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Co 20 drzewo? To bzdura... sadziliśmy po 16tszt na hektar, dożywa 0,5tszt czyli co 32 drzewo. Najwięcej zaś haraczemy odnowienia naturalne gdzie czasem pozwalamy dożyć do wieku rebnosci co 100 sztuce.
-
- początkujący
W czerwcu ub.roku poznałem profesora na pożarzysku jakbym znał jego opinie na temat leśnictwa to ręki by mu nie podał
- kukaburra
- nadleśniczy
Raz do roku wypływa artykuł z Gazety (chyba) Bydgoskiej jakie to mianowicie kokosy średnio zarabiamy... Już za chwileczkę, już za momencik....
I am not altogether on anybody’s side, because nobody is altogether on my side - Treebeard
Z prawdą jest jak z d... Każdy ma inną i każdy ma swoją... I nie każdy powinien ją pokazywać
Z prawdą jest jak z d... Każdy ma inną i każdy ma swoją... I nie każdy powinien ją pokazywać

Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
- góral bagienny
- wiceminister
Mego buka piłą rżnęli!150-letnie buki rżnięte przez piły
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 

Teraz leśnicy będą alarmować że, na terenie gdzie miały by powstać wiatraki, występuje stanowisko rzadkiego tupaka wschodnioeuropejskiego !
: 

- Blues Brothers
- dyrektor regionalny
-
- początkujący
To dobra metoda.
Niestety nie. Zetknąłem się z sytuacją, gdzie pewien rzadki pierzak wybudował sobie chałupinkę w lesie. Gdy tylko się dowiedziały ekoświry, natychmiast zaczęli uskuteczniać pielgrzymki, tańce dziewic z odzysku (Wyborcza je pokazała) wokół drzewa, sprowadzano tabunami reporterów, telewizje i kogo tylko się dało tak długo, aż pierzak raczył się wściec, po czym odleciał w kierunku nieznanym ekoświrom. W ten sposób można się każdego tupaka pozbyć w ramach protestów przed budową śmigieł, a po chwili, za odpowiednią kasę będzie można stwierdzić, że tupaka nie ma i nie ma powodu, by cokolwiek jeszcze chronić...
Tak więc uzupełniając mogę powiedzieć "To dobra metoda... by pod pretekstem ochrony siedliska tupaka zarobić kupę kasy".
Tak więc uzupełniając mogę powiedzieć "To dobra metoda... by pod pretekstem ochrony siedliska tupaka zarobić kupę kasy".
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
-
- podleśniczy
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... BoxMMtImg1
Taaa. Na 100% koalicja wygrała wybory bo obiecała 20% wyłączenia.
Uwielbiam te artykuły
Taaa. Na 100% koalicja wygrała wybory bo obiecała 20% wyłączenia.
Uwielbiam te artykuły
Pic wiecznie żywy. Zwłaszcza, jeśli to jest grinpic...
Wyobraźcie sobie sytuację, że nie zaliczymy na przykład śródleśnych mokradeł do terenów chronionych i jakiś nadleśny zadecyduje, że osuszy je i posadzi krzaki. Ja już słyszę oczyma wyobraźni te wycie. A jednak teraz nagle nie zależy im na ochronie mokradeł, bo akurat tam drzew nie ma, więc nie będzie tam cięć...
Wyobraźcie sobie sytuację, że nie zaliczymy na przykład śródleśnych mokradeł do terenów chronionych i jakiś nadleśny zadecyduje, że osuszy je i posadzi krzaki. Ja już słyszę oczyma wyobraźni te wycie. A jednak teraz nagle nie zależy im na ochronie mokradeł, bo akurat tam drzew nie ma, więc nie będzie tam cięć...
- góral bagienny
- wiceminister
Już cieszę się na walkę wiatrakowych lobbystów z Don Kichotami!
'
P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! 

-
- podleśniczy
Mnie frapuje ta "ogromna większość społeczeństwa". Jak ogromna? Jak ustalono, że są za wyłączeniem 20% z użytkowania?
Telefoniczna ankieta na próbce 1500 osób?
A gdyby poszło w eter, że ogromna część społeczeństwa chce zachowania obecnych rozwiązań?
A gdyby poszło w eter, że ogromna część społeczeństwa chce zachowania obecnych rozwiązań?
Wyłączą telefony 

-
- podleśniczy
To byłoby, że to plebiscyt.lesny.sceptyk pisze: ↑wtorek 04 lut 2025, 17:11 Mnie frapuje ta "ogromna większość społeczeństwa". Jak ogromna? Jak ustalono, że są za wyłączeniem 20% z użytkowania?
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
-
- podleśniczy
Ktoś liczył ile razy słowo "starolas" pojawiło się w tekście
Co do lasów społecznych i rezerwatów. Społeczeństwo chce żeby takie powstały ale niekoniecznie tam, gdzie owo społeczeństwo mieszka. Może to moje okoliczne jakieś rozbestwione, ale kiedy się dowiedzieli, że jezioro w którym łowią ryby i się kąpią ma zostać fragmentem rezerwatu stanowczo zaprotestowali.
Lasy społeczne mają w ich mniemaniu "kanalizować" ruch, stwierdzili, że będzie jak w parku i wolą "normalne" lasy. Efekt jest taki, że z 7 lokalizacji proponowanych przez nadleśnictwo przeszły cztery, a rezerwatu ma nie być.
Żebyście widzieli miny niektórych aktywistów....
Społeczeństwo tak wybrało