PSL broni myśliwych
Moderator: Moderatorzy
PSL broni myśliwych
Wege zderzył się z koalicyjno-partnerskim murem:
https://tvn24.pl/polska/psl-zlozy-wnios ... -st8251309
https://tvn24.pl/polska/psl-zlozy-wnios ... -st8251309
"Czasami mam wrażenie, że przeciętny Polak uważa, że jak jego sąsiad złamie nogę, to jemu się będzie lepiej chodzić". Kayah
Re: PSL broni myśliwych
Póki co to tylko zapowiedzi... a zakaz zabierania dzieci i młodzieży nadal obowiązuje ... ja tam pslowcom nie wierzę ...
EDIT: Jednak coś zrobili:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... z,79cfc278
EDIT: Jednak coś zrobili:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... z,79cfc278
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
-
- początkujący
Aha czyli dalej zostajemy w sytuacji "A przepraszam, myślałem, że to dzik". Dalej ludzie którzy maja problemy ze wzrokiem, koordynacją ruchową, a nawet nie rozpoznający tak różnych gatunków jak człowiek i dzik będą sobie biegać po lasach i polach z bronią i ostrą amunicją.
Jak widzę Tygryska to kusza sama mi się napina. Oznacza to tyle, że tam jest cała masa osób, które z bronią nie powinny mieć żadnej styczności skoro tak się tych badań boją.
Jak widzę Tygryska to kusza sama mi się napina. Oznacza to tyle, że tam jest cała masa osób, które z bronią nie powinny mieć żadnej styczności skoro tak się tych badań boją.
Num vino bono in cartono est?
Czy będą obowiązkowe badania dla myśliwych? Sejm zdecydował
... (VIA/RT) nie oznacza moich poglądów ani poparcia dla cytowanych treści...
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
kierowcy zawodowi są badani ? - SĄkonfik pisze: ↑czwartek 09 sty 2025, 23:10 Aha czyli dalej zostajemy w sytuacji "A przepraszam, myślałem, że to dzik". Dalej ludzie którzy maja problemy ze wzrokiem, koordynacją ruchową, a nawet nie rozpoznający tak różnych gatunków jak człowiek i dzik będą sobie biegać po lasach i polach z bronią i ostrą amunicją.
I co , nie powodują wypadków ? - powodują !.
Badania nie mają na to wpływu.
Aktualnie w naszym kraju nie ma mocy w Medycynie Pracy aby takie badania były systematycznie wykonywane..
(Nie jestem myśliwym)
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/ot ... f8b5&ei=22PiS, PSL i Konfederacja odrzuciły ustawę Polski 2050
- góral bagienny
- wiceminister
Re: Czy będą obowiązkowe badania dla myśliwych? Sejm zdecydował
PSL skumał się z PiS i Konfederacją, co prowadzi do utrzymania w statystykach pięciu wypadków śmiertelnych rocznie związanych z bronią myśliwską...
A wystarczyłoby żeby zagłosował (PSL) zgodnie z Koalicją i już nigdy nikt nie pomyliłby kolegi z łosiem!
Pruje się nam koalicyjna fastryga...
A wystarczyłoby żeby zagłosował (PSL) zgodnie z Koalicją i już nigdy nikt nie pomyliłby kolegi z łosiem!
Pruje się nam koalicyjna fastryga...
' P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! !
- góral bagienny
- wiceminister
drwalnik powielił temat w innym wątku to niech drwalnik teraz wątki poskleja@
viewtopic.php?t=59433
viewtopic.php?t=59433
-
- początkujący
Badania okresowe pozwalają wyeliminować przypadki niebezpieczne. Pokaż mi kierowcę zawodowego, który chorując np. na padaczkę lub zaćmę dostanie prawo wykonywania zawodu. Są to choroby, których możesz się nabawić w trakcie życia, a nie wtedy kiedy taki człowiek był często młodszy i w pełni zdrowy wyrabiając sobie kategorię np. C+E. Myśliwy przechodzi takie badania tylko na start przy wyrabianiu pozwolenia. Po 20 latach może się okazać, że taka osoba nie widzi po zmroku, ma trzęsące się ręce, może mylić mojego niufa z niedźwiedziem albo mieć nerwicę. I nikt go nie sprawdzi. Może sobie spokojnie biegać z bronią i ostrą amunicją po lasach i polach.
Idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby znieść badania w zawodach tego wymagających. Po co niszczyć marzenia o byciu pilotem osoby mającej lęk wysokości kosztem bezpieczeństwa pasażerów.
Moce przerobowe są. Jak wykonuję swoje badania to widzę, że są ośrodki gdzie czeka się miesiąc i więcej oraz takie gdzie da się załatwić wszystko do kilku dni (chyba, że tam gdzie miesiąc patrzą bardziej z przymrużeniem oka ). Kwestia organizacji. Podzielmy np. zainteresowanych na 3 grupy i pierwsza (najstarsi) ma badania w pierwszym roku, kolejna w drugim, najmłodsi w trzecim, a później to już samo poleci z górki co 5 lat dla wszystkich. Ale zainteresowani stają tutaj całkowicie okoniem. Tygryska maja na sztandarach i ani kroku wstecz.
Można mówić, że to dodatkowe koszty. Oczywiście ale należy mieć świadomość, że żadne hobby związane z bronią nie jest tanie. Ja idąc na szczelnice liczę się z tym, że min. 500zł na ammo nie moje. Skoro potrafimy wydać x zł na full wypas broń, do tego opto lvl expert, często inne spersonalizowane dodatki to koszt badań niknie w tym jak grzyb w bukowych liściach.
Boją się tych badań jak diabeł święconej wody. Moim zdaniem mają świadomość, że wielu z nich by tych badań nie przeszło co mnie każe przypuszczać jak wielu myśliwych stanowi zagrożenie w związku z posługiwaniem się bronią palną.
... i szczelasz. Panu Bogu w okno ...... idąc na szczelnice...
W artykule napisano:
ps. nie jestem myśliwym ...w ciągu ostatnich pięciu lat doszło do co najmniej 13 wypadków śmiertelnych związanych z polowaniami.
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
-
- początkujący
I za cholerę trafić nie mogę.
Sten nie wiem, nie czytałem. Przeważnie w pracy leci mi radio bo nie trzeba skakać po wszystkich portalach.
PS.
Nie jestem myśliwym... podaj dalej...
Witaj w klubie niemyśliwych ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
- góral bagienny
- wiceminister
Wsiadając do samochodu nie udaję że nie wiem ile osób rocznie ginie w wypadkach na drogach. Znam dane statystyczne i akceptuję ryzyko. Czynię to średnio 100 razy w trakcie roku.
Większość ofiar pomyłki myśliwego (lub nieszczęśliwego wypadku na polowaniu) to myśliwi. Tak jak i kierowca myśliwy powinien mieć świadomość te kilka razy w roku, co i w jakim statystycznym wymiarze mu grozi.
Nie znam takich sondaży ale jestem pewien że istnieje ścisła korelacja pomiędzy wiedzą na temat łowiectwa a poparciem dla ograniczeń w dostępie do możliwości polowania. Korelacja ujemna.
Mieszczuchu! Nie łaź do lasu bo tam jest niebezpiecznie! Spadające gałęzie, wywracające się drzewa, bąblowce i kleszcze, niedźwiedzie i wilki, żmije i osy, czerwone mrówki i podstępna atropa belladonna... A jeśli jesteś jeszcze większym pechowcem to zbłąkana kula pijanego myśliwego.
To byłem ja, bagienny, niegdyś myśliwy. Od ćwierćwiecza jednak nie, bo przestało mi się podobać...
Większość ofiar pomyłki myśliwego (lub nieszczęśliwego wypadku na polowaniu) to myśliwi. Tak jak i kierowca myśliwy powinien mieć świadomość te kilka razy w roku, co i w jakim statystycznym wymiarze mu grozi.
Nie znam takich sondaży ale jestem pewien że istnieje ścisła korelacja pomiędzy wiedzą na temat łowiectwa a poparciem dla ograniczeń w dostępie do możliwości polowania. Korelacja ujemna.
Mieszczuchu! Nie łaź do lasu bo tam jest niebezpiecznie! Spadające gałęzie, wywracające się drzewa, bąblowce i kleszcze, niedźwiedzie i wilki, żmije i osy, czerwone mrówki i podstępna atropa belladonna... A jeśli jesteś jeszcze większym pechowcem to zbłąkana kula pijanego myśliwego.
To byłem ja, bagienny, niegdyś myśliwy. Od ćwierćwiecza jednak nie, bo przestało mi się podobać...
-
- początkujący
Sten mnie trochę zmotywował żeby pogmerać w internetach i znalazłem fajny artykuł.
https://oko.press/mysliwi-badania-projekt-przepadl
Znaczy 3/4 od początku można przewinąć bo to pewnie wszyscy znają natomiast pewne wypowiedzi z debaty parlamentarnej (ostatnia ćwiartka artykułu) przyprawiają o lepszy humorek.
Aż sobie musiałem sprawdzić kto to jest ów poseł Szałabawka bo jego argumenty (np. niebieskie włosy) są zacne. Zwłaszcza cieszy mnie (jako członka rezerwy aktywnej), że w przypadku jakiegoś ataku nie będę się musiał nigdzie wybierać ponieważ myśliwi zadziałają niczym traperzy w wojnach w Ameryce Północnej i wystrzelają wszystkich agresorów nim ci zdążą się przedrzeć przez nadgraniczne lasy.
https://oko.press/mysliwi-badania-projekt-przepadl
Znaczy 3/4 od początku można przewinąć bo to pewnie wszyscy znają natomiast pewne wypowiedzi z debaty parlamentarnej (ostatnia ćwiartka artykułu) przyprawiają o lepszy humorek.
Aż sobie musiałem sprawdzić kto to jest ów poseł Szałabawka bo jego argumenty (np. niebieskie włosy) są zacne. Zwłaszcza cieszy mnie (jako członka rezerwy aktywnej), że w przypadku jakiegoś ataku nie będę się musiał nigdzie wybierać ponieważ myśliwi zadziałają niczym traperzy w wojnach w Ameryce Północnej i wystrzelają wszystkich agresorów nim ci zdążą się przedrzeć przez nadgraniczne lasy.
Ty chyba s statystyce robisz,
Zejdź na ziemię
Zejdź na ziemię
- Dziad Borowy
- początkujący
Podczas wielu lat polowań spotkałem mnóstwo myśliwych, którzy nie powinni być myśliwymi. Choroby wzroku, problemy z poruszaniem się, problemy psychiczne, trzęsące się dłonie, niezrównoważone zachowanie, nadużywanie alkoholu, wybuchowość itd.
Nie można porównywać posiadania broni do posiadania samochodu. To broń. Narzędzie do zabijania, jak najszybszego. Osoba posługująca się nią POWINNA być w pełni zdrowa i sprawna. Nie podlega to według mnie żadnej dyskusji. Jeśli ktoś uważa inaczej, to zachęcam do uczestnictwa w polowaniu zbiorowym wśród myśliwych 70+.
Wystrzelonej kuli nie da się zatrzymać. Jeśli nie czuję się na siłach, to nie przechodzę badań, ale mam przerwę by podreperować zdrowie i stawić się za jakiś czas. Dlaczego to takie k@#$% ciężkie i trudne?!
Nie można porównywać posiadania broni do posiadania samochodu. To broń. Narzędzie do zabijania, jak najszybszego. Osoba posługująca się nią POWINNA być w pełni zdrowa i sprawna. Nie podlega to według mnie żadnej dyskusji. Jeśli ktoś uważa inaczej, to zachęcam do uczestnictwa w polowaniu zbiorowym wśród myśliwych 70+.
Wystrzelonej kuli nie da się zatrzymać. Jeśli nie czuję się na siłach, to nie przechodzę badań, ale mam przerwę by podreperować zdrowie i stawić się za jakiś czas. Dlaczego to takie k@#$% ciężkie i trudne?!
- góral bagienny
- wiceminister
Jeśli nie widzisz czemu miałyby dziś takie przepisy to też jesteś ślepy.
Zresztą - osoby zdające sobie sprawę z ograniczeń są dużo ostrożniejsze niż młodzi bogowie.
Zresztą - osoby zdające sobie sprawę z ograniczeń są dużo ostrożniejsze niż młodzi bogowie.