Staż - informacje
Moderator: Moderatorzy
-
- początkujący
Staż - informacje
Witam,
Jestem w ostatniej klasie TL i zacząłem interesować się stażem rocznym po szkole. Mam do niego kilka pytań, a mianowicie:
-od kiedy zaczyna się staż? Czy zawsze jest to od października czy da się szybciej?
-jak wygląda staż? Czy jesteś tylko w jednym leśnictwie cały czas czy w różnych podczas trwania stażu?
-Ile obecnie wynosi wynagrodzenie stażysty? Wiem, że jest to najniższe stanowisko i nie liczę na nie wiadomo jakie kokosy, ale ile tak mniej więcej wynosi. Czy da radę się z tego utrzymać?
Dziękuję z góry za odpowiedzi oraz życzę miłego dnia/nocy
Jestem w ostatniej klasie TL i zacząłem interesować się stażem rocznym po szkole. Mam do niego kilka pytań, a mianowicie:
-od kiedy zaczyna się staż? Czy zawsze jest to od października czy da się szybciej?
-jak wygląda staż? Czy jesteś tylko w jednym leśnictwie cały czas czy w różnych podczas trwania stażu?
-Ile obecnie wynosi wynagrodzenie stażysty? Wiem, że jest to najniższe stanowisko i nie liczę na nie wiadomo jakie kokosy, ale ile tak mniej więcej wynosi. Czy da radę się z tego utrzymać?
Dziękuję z góry za odpowiedzi oraz życzę miłego dnia/nocy
Re: Staż - informacje
Przejrzyj forum. Jest wiele wątków na ten temat. A informacji o terminach stażu szukaj na stronach poszczególnych regionalnych dyrekcji LP.
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
-
- początkujący
Ja staż zaczynam w grudniu rok temu, ale wiem że też w listopadzie zaczynają , może to zależy od dyrekcji , wynagrodzenie niby minimalne ale potem jakieś wyrównanie było czy tam na punkcie podwyzka coś takiego była . To zależy jak się dogadasz z nadleśniczym, ja byłam na jednym leśnictwie gdyż nadleśnictwo duże więc poprosiłam o leśnictwo najbliżej miejsca zamieszkania. Staż fajny, szkoda że pracy po nim brak ( chyba że ktoś ma znajomości to bez problemu ). Ja niestety kończę staż i do widzenia
-
- początkujący
Czy się utrzymać, zależy czy wynajmujesz mieszkanie i masz rodzinę
W tamtym roku widziałem, że ludzie zaczynali staż w lutym. Wcześniej niż październik raczej nie ma opcji, bo większość rdlp ogłasza nabory jakoś w lipcu, z możliwością składania dokumentów do końca września.
-
- początkujący
Kończę staż w styczniu i wynagrodzenia mam 4300 na rękę + nagrody kwartalne itd. (Zaczynałam ze stawką 3200)
Papiery składałam we wrześniu, bo była informacja do RDLP z nakierowaniem gdzie chcę iść na staż + opis co potrafię, wyniki egzaminów i wcześniejszą pracę związaną z lasem.Pismo przyszło mi w grudniu, a staż zaczęłam w lutym. Szczerze chciałabym zostać, ale każdy wie jakie podjeście mają lasy do kobiet. Jak nie utrzymam się tu gdzie jestem szukam dalej.
Papiery składałam we wrześniu, bo była informacja do RDLP z nakierowaniem gdzie chcę iść na staż + opis co potrafię, wyniki egzaminów i wcześniejszą pracę związaną z lasem.Pismo przyszło mi w grudniu, a staż zaczęłam w lutym. Szczerze chciałabym zostać, ale każdy wie jakie podjeście mają lasy do kobiet. Jak nie utrzymam się tu gdzie jestem szukam dalej.
Jakie? U nas kobitki pracują zarówno w biurze, jak i w terenie...ZielarkaMZ pisze: ↑środa 30 paź 2024, 07:49Szczerze chciałabym zostać, ale każdy wie jakie podjeście mają lasy do kobiet. Jak nie utrzymam się tu gdzie jestem szukam dalej.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
-
- początkujący
Seksistowskie, że kobiety nadają się tylko do damskich zawodów. Ogólnie to jest mi przykor, że tak mężczyźni na wyższych stanowiskach(nadleśniczy) podchodzi do tematu. Mimo, że jestem po technikum robię 2x więcej na stażu niż mężczyźni co są równo ze mną, a i tak jestem sprowadzona do poziomu "kobieta do lasu się nie nadaje" i to mnie bardzo boli. Leśnicy mają ze mnie więcej pożytku na lesie niż z innych stażystów męskiej płci, co wolą biuro. A i tak jestem sprowadzana do poziomu sprzątaczki. Chce mi się dosłownie płakać przez to, że praca w lasach to moje marzenie, mimo, że nie jestem po studiach, a robię wszystko to co podleśniczy i każdy jest zadowolony.... a dalej boję się o to, że nigdzie nie dostanę zatrudnienia...
Cóż można powiedzieć, widać trafiłaś w złe miejsce, albo... wręcz przeciwnie. Nie rezygnuj z marzeń, jednak jeśli zwykłe gadanie potrafi spowodować łzy i stres, to zderzenie z ludźmi w terenie spowoduje depresję, albo co gorszego.
W lesie trzeba być twardym i nie zwracać uwagi na ludzkie gadanie. Nie znam motywacji nadleśniczego, ale może właśnie próbował uświadomić melodię przyszłości. Robota w terenie jest coraz bardziej stresogenna. Wiesz, jaką mamy prasę, wiesz słyszałaś na pewno co ludzie potrafią nam opowiadać i jak się potrafią odnosić. Ba, zdarzają się wepchnięte do rowów samochody, czy poprzebijane opony. Tak więc parę cierpkich słów nie powinno powodować stersów. Pamiętaj i powtarzaj sobie, że zwykłą stal może być albo wytopiona i odlana w formie, albo wykuta na kowadle, zahartowana i twarda. Zastanów się jakim materiałem jesteś, i hartuj się dziewczyno, bo kiedy jak nie teraz
Przy okazji - zastanów się mocno nad studiami to bardzo pomaga w karierze, a przy okazji da na podjęcie decyzji o jej kierunku. Poza tym, jak pisałem, lasy się zmieniają, nauka leśna ewoluuje w szybkim tempie i to, co wyniosłaś z technikum może nie wystarczyć. Kto wie, co będzie za parę lat.
W lesie trzeba być twardym i nie zwracać uwagi na ludzkie gadanie. Nie znam motywacji nadleśniczego, ale może właśnie próbował uświadomić melodię przyszłości. Robota w terenie jest coraz bardziej stresogenna. Wiesz, jaką mamy prasę, wiesz słyszałaś na pewno co ludzie potrafią nam opowiadać i jak się potrafią odnosić. Ba, zdarzają się wepchnięte do rowów samochody, czy poprzebijane opony. Tak więc parę cierpkich słów nie powinno powodować stersów. Pamiętaj i powtarzaj sobie, że zwykłą stal może być albo wytopiona i odlana w formie, albo wykuta na kowadle, zahartowana i twarda. Zastanów się jakim materiałem jesteś, i hartuj się dziewczyno, bo kiedy jak nie teraz
Przy okazji - zastanów się mocno nad studiami to bardzo pomaga w karierze, a przy okazji da na podjęcie decyzji o jej kierunku. Poza tym, jak pisałem, lasy się zmieniają, nauka leśna ewoluuje w szybkim tempie i to, co wyniosłaś z technikum może nie wystarczyć. Kto wie, co będzie za parę lat.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
dziwnie się to czyta, normą jest, że podleśniczowie, którzy są mocno po 30, często nie mają współczynnika 3.2 (jeżeli dobrze rozumiem "Zaczynałam ze stawką 3200"). Wychodzi na to, że Nadleśniczy nie lubi kobiet, ale przynajmniej Je docenia...ZielarkaMZ pisze: ↑środa 30 paź 2024, 07:49 Kończę staż w styczniu i wynagrodzenia mam 4300 na rękę + nagrody kwartalne itd. (Zaczynałam ze stawką 3200)