Borelioza czy jednak nie ?

Szkolenia, wypadki, choroby, pierwsza pomoc, ocena ryzyka...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szalonasarenka95
początkujący
początkujący

Borelioza czy jednak nie ?

Post autor: szalonasarenka95 »

Dzień dobry. Chciałabym się poradzić ponieważ do lekarzy długa kolejka a może ktoś miał podobnie. Test ELSA wyszedł pozytywny , wykonałam test potwierdzenia i wyszedł w IgM wynik wątpliwy. Nie wiem dalej czy mam tą chorobę czy jednak nie ?codziennie w lesie, kleszczy już wyjęłam nie wiem ile w ostatnim czasie. :/ może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Re: Borelioza czy jednak nie ?

Post autor: Kuna lesna »

Wskazuje na to że miałaś kontakt z wirusem ale nie jesteś zakażona. Obserwacja i po jakimś czasie testy, po za tym lekarz powinien ci wszystko wyjaśnić.
Awatar użytkownika
Blues Brothers
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: Blues Brothers »

Znak czasów, szybka porada internetowa.
Szalona, idź do specjalisty. Przecież po 10 latach nauki, chyba nie chcesz aby i ciebie zastąpił cię internetowy ekspert.
wujek12
podleśniczy
podleśniczy

Post autor: wujek12 »

szalonasarenka95 pisze: środa 17 lip 2024, 19:04 Dzień dobry. Chciałabym się poradzić ponieważ do lekarzy długa kolejka a może ktoś miał podobnie. Test ELSA wyszedł pozytywny , wykonałam test potwierdzenia i wyszedł w IgM wynik wątpliwy. Nie wiem dalej czy mam tą chorobę czy jednak nie ?codziennie w lesie, kleszczy już wyjęłam nie wiem ile w ostatnim czasie. :/ może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć . Pozdrawiam
Zrób badanie testem Western Blott, jeżeli w tym teście wynik IgM będzie dodatni to będzie świadczyło,że masz boreliozę późną.
wujek12
szalonasarenka95
początkujący
początkujący

Post autor: szalonasarenka95 »

Robiłam właśnie tym testem i wyszedł wątpliwy w IgM.
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Idź do speca od boraliozy (a co najmniej od zakaźnych). Bo stres i niewiedza pogłębiają objawy chorobowe, nawet jeśli chora nie jesteś. Zależności psychosomatyczne u człowieka to potężna siła.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Bogi
początkujący
początkujący

Post autor: Bogi »

A ja mam pytanie w sprawie boreliozy. Czy macie konkretnych i dobrych lekarzy którzy mogą poprowadzić człowieka przez tą chorobę? Proszę o nazwiska i gdzie przyjmują.
goralniskopienny
początkujący
początkujący

Post autor: goralniskopienny »

Zrób westerblot i będzie wiadomo czy masz boreliozę czy nie.
Doman123
początkujący
początkujący

Post autor: Doman123 »

Witam jestem nowy na tym forum mam 23lata od 5lat mam dziwne objawy zdrowotne zacznę od początku

Objawy
-5lat temu naderwałem powrozek który objawiał się bólem ale pobrałem leki 2-3mie i przeszło odrazu po tym czasie wyczułem węzeł chłonny pod rzuchwa później następny i następny zaczęły powiększać się coraz niżej i takie już zostawać w tym momecie mam powiększone węzły chłonne(podrzuchwowe,szyjne,obojczykowe,pachowe,pachwinowe) od 5lat żaden z nich się nie zmienia milem robione usg każdego byłem i zawsze wychodziło ze nie są nowotworowe lekarze obstawiali ze to borelioza lub cos odzwierzęcego dokładnie 3lekarzy w tym jeden hematolog.
-Brak energi nie ważne ile bym spał lub nic nie robił nie mam na nic sił
-Od 2 lat doszły takie objawy jak np gdy stojąc wyprostuje przed siebie nogę zaczyna się trząść gdy napne biceps trzesie mi się cała ręka mam tak z całym ciałem
-czuje jak by taka sztywność w mięśniach gdy np zrobię jakoś większa trasę samochodem na drugi dziej bolą mnie plecy na dole lub po środku i dwójki gdy więcej pochodzę łydki mi się spinają
-byłem z tym u lekarza rodzinnego który przestraszył mnie pytając czy ktoś w rodzinie chorował na chorobę neurologiczna skierował mnie do neurologa który mnie odesłał z kwitkiem i powiedział jak węzły powiększone to do hematologa lub onkologa choć widział te mięśnie.
-od 8 do 12 odchyleń w morfologi przez te 5 lat hematolog powiedziała ze tak mogę mieć do starości i stwierdziła ze to cos odzwierzęcego jak na jej doświadczenie.
-miesiąc temu dostałem skierowanie ze szpitala w którym mnie maja mri do innego szpitala na oddział neurologiczny/zakaźny gdyby na neurologicznym nic nie znaleźli bo lekarz z tamtego szpitala powiedziała ze jej to tez bardziej na cos odzwierzęcego wyglada na skierowaniu napisane(borelioza?) lecz na oddział mnie nie przyjęli i odesłali na sor na sorze morfologia i tk o morfologi lekarz powiedział ze są to odchylenia ale tak mogę mieć a tk wporzadku i powiedział ze sm mam sobie z głowy wybić i powiedział ze dla mojego spokoju da mi skierowanie do poradni neurologicznej żeby mi mri zrobili i żebym przestał się martwić sm jutro będę umawial wizytę ?
Strasznie się boje i proszę was powiecie czy moje objawy przypominają sm ja już nie daje rady nie mogę nawet cieszyć się życiem jak kiedyś myśle ciagle tylko o tym ze to może być to?
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Straszyć nie ma co, ale koniecznie należy wykonać badania. To tylko pobranie krwi...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
goralniskopienny
początkujący
początkujący

Post autor: goralniskopienny »

Nic tak dobrze nie działa na kleszcze jak dodawanie do płukania prania olejku kleszcz zawodowiec.
Pryskalem się różna chemią i działała tylko na chwile.
Olejek działa i robi robotę konkretną.
ODPOWIEDZ