Dzień dobry
Takie zadanie mam, z pewnością wiele osób zna jego rozwiązanie, ja też chętnie go poznam.
Mamy z bratem dwa pola sąsiadujące ze sobą, rozgraniczone miedzą. Obydwa pola (każde szerokości około 50 m) przechodzą płynnie w las który ciągnie się tak około 300 metrów długości.
W jaki sposób samodzielnie (bez geodety) precyzyjnie wyznaczyć w lesie granicę naszych działek, aby wiedzieć które drzewa są czyje?
Myślałem o silnej wiązce lasera ustawionego wzdłuż miedzy, ale niestety drzewa jako naturalne przeszkody nie pozwalają
Może urządzenie GPS z zewnętrzną anteną które mógłbym pożyczyć?
Wyznaczenie granicy działek w lesie
Moderator: Moderatorzy
-
- początkujący
Wyznaczenie granicy działek w lesie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Wyznaczenie granicy działek w lesie
Prosty GPS w lesie nie bardzo pomoże, bo pod drzewami będzie oszukiwał. Chyba jednak geodeta będzie najpewniejszy, bo co prawda będzie to kosztowało parę groszy, ale w przyszłości nie będzie ewentualnych problemów natury międzyludzkiej.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
-
- początkujący
No właśnie rzecz w tym że to nie jest na tyle istotne aby płacić tysiąc czy więcej na geodetę.
Istnieją jakieś dokładniejsze GPSy poza takim w telefonie który pozwoliłyby wyznaczyć punkty w lesie które będą leżały na linii prostej wraz punktami na miedzy rozdzielającej dwa pola?
To las liściasty, w zimie nie ma liści na drzewach więc wydaje się że można w lesie dokładnie zmierzyć pozycje
Istnieją jakieś dokładniejsze GPSy poza takim w telefonie który pozwoliłyby wyznaczyć punkty w lesie które będą leżały na linii prostej wraz punktami na miedzy rozdzielającej dwa pola?
To las liściasty, w zimie nie ma liści na drzewach więc wydaje się że można w lesie dokładnie zmierzyć pozycje
Są odbiorniki gps, którym wyznacza się punkty z dość dużą dokładnością. U nas jeden taki mamy do użytku służbowego w biurze nadleśnictwa.
Leśniczy ma potrzebę wyznaczenia granicy, to prosi o pomoc kolegę z biura z odbiornikiem.
PS. O szczegóły techniczne mnie nie pytaj. Ja w razie potrzeby zapraszam kolegę z odbiornikiem ...
Leśniczy ma potrzebę wyznaczenia granicy, to prosi o pomoc kolegę z biura z odbiornikiem.
PS. O szczegóły techniczne mnie nie pytaj. Ja w razie potrzeby zapraszam kolegę z odbiornikiem ...
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
-
- nadleśniczy
Jeśli drzewa przeszkadzają to znaczy , że są na granicy. Czyli wspólne.
Według mnie dobrze ustawiony laser i wycinka drzew z granicy sprawę załatwi. Inaczej po co w ogóle tę granicę wyznaczać?
Według mnie dobrze ustawiony laser i wycinka drzew z granicy sprawę załatwi. Inaczej po co w ogóle tę granicę wyznaczać?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj TROLL forumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Zwykły niwelator od budowlańców i pilarka do wytyczrnia przecinki jako granicy