Likwidacja stanowiska

Prawo pracy, prawo karne, zmiany w ustawodawstwie w LP...

Moderator: Moderatorzy

Renifer
początkujący
początkujący

Likwidacja stanowiska

Post autor: Renifer »

Mam pytanie. Z uwagi na ogólną sytuację w styczniu `25 zostanie zlikwidowane moje stanowisko pracy w dziale technicznym. Ja odchodzą za porozumieniem stron 31.12.24 . Czy są prawne przeciwwskazania by to stanowisko zlikwidować jeszcze w tym roku i wówczas mógłbym np. ubiegać się o zasiłek od razu a nie po trzech miesiącach ?
uva uvam vivendo varia fit
Andrew34
początkujący
początkujący

Re: Likwidacja stanowiska

Post autor: Andrew34 »

A jakie to stanowisko?w sensie czym się zajmujesz?
Renifer
początkujący
początkujący

Praca z zakresu tzw. "materiałówki" FV, transfery, reklamacje, detal itp
Renifer
początkujący
początkujący

Coś mi się zdaje że to nie będzie możliwe. Doczytałem że nie można zlikwidować stanowiska osobie znajdującej się w okresie ochronnym a tak jest w moim przypadku. I wygląda na to że sam sobie odpowiedziałem ale gdyby Koledzy stwierdzili że się mylę to proszę o info.
Andrew34
początkujący
początkujący

Post autor: Andrew34 »

nie wiem, czy porozumienie stron by tu nie pomogło - wtedy i okres wypowiedzenia można chyba skrócić.. może na tej podstawie..
crocidura
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: crocidura »

Renifer pisze: środa 25 wrz 2024, 12:14 Praca z zakresu tzw. "materiałówki" FV, transfery, reklamacje, detal itp
W jakiej to dyrekcji w dziale technicznym robią takie rzeczy?
Renifer
początkujący
początkujący

Redukcję pracowników już można odczuć w nadleśnictwach. Zakresy obowiązków związane z pełną materiałówką są przydzielane pracownikom zajmującym się użytkowaniem lasu, sprzedażą czy marketingiem.
Mantichora
początkujący
początkujący

Post autor: Mantichora »

Część nadleśnictw ma po prostu zakaz zatrudniania i przy odejściu 2-3 osób na emeryturę jest problem i "wiszące etaty", zakres obowiązków jest niczyj więc z dwojga złego lepiej zaplanowana redukcja niż taki chaos.
crocidura
nadleśniczy
nadleśniczy

Renifer pisze: piątek 27 wrz 2024, 10:33 Redukcję pracowników już można odczuć w nadleśnictwach. Zakresy obowiązków związane z pełną materiałówką są przydzielane pracownikom zajmującym się użytkowaniem lasu, sprzedażą czy marketingiem.
Skoro w innych dyrekcjach nie istnieją stanowiska specjalistów działu technicznego zajmujących się tym tematem (a ten zakres czynności jest dorzucony do stanowisk zajmujących się czymś innym) ... nie rozumiem zdziwienia.
Renifer
początkujący
początkujący

To nie zdziwienie a stwierdzenie faktu. I dobrze, szukamy oszczędności. Odblokowuję etat i po prostu szukałem sposobu by móc skorzystać z zasiłku od razu i znaleźć jakieś pół etatu. Dziękuję za pomoc.
tumanleśny
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: tumanleśny »

Szukanie oszczędności.....
W zakresie stanowisk obsługujących produkcję i handel. Czyli tam gdzie powstają dochody.....
Tworzenie nowych stanowisk nieprodukcyjnych typu konsultant społeczny, specjalista od sygnalistów i inne takie.....
Moim zdaniem prędzej czy później choćby z braku kasy to musi pierdolnąć.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj TROLL forumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

I pierdyknie ... wcześniej niż później ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Renifer
początkujący
początkujący

Ostatnio ze smutkiem pomyślałem że o ile mam nadzieję leśnictwo jako takie nie padnie to powoli zamiera to co miało dla mnie dużą wartość. Gdy zaczynałem w latach 80-tych było biednie, goście przynosili ziemniaki zamiast ciastek. Jednak jeden leśnik za drugiego w ogień by skoczył a przynajmniej byliśmy jak rodzina, mogliśmy na sobie polegać i się wspierać. Oczywiście jak to w rodzinie bywały wyjątki...To co się dzieje teraz, od ładnych paru lat boli, żal tych co zostaną zaczynają się bać że stracą pracę a stracą jak nie przez efekty moratorium to przez Nadleśnictwa puszczańskie czy inne. Nie neguję zmian, są nieuniknione a czasem nawet dobre niemniej uznałem że to czas by odejść. Miałem dobrą pracę, dobrych kolegów, koleżanki, tego nikt mi nie zabierze. Darz bór.
tumanleśny
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Ej, ej!
Nie tak szybko z tym Darzborem!
Nie jesteś z tych co to po nich choćby potop.....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj TROLL forumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Renifer
początkujący
początkujący

O ile się nie mylę to darzbór oznacza również życzenie powodzenia czego Wam wszystkim z serca życzę.
tumanleśny
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

To też.
Ale napisałeś tak jakbyś się z forum miał zwijać.....
crocidura
nadleśniczy
nadleśniczy

Chodzą plotki, że redukcje stanowisk jakie początkowo miały dotknąć ściany wschodniej... będą w całej Polsce.

Skupiono się na biurach RDLP i biurach nadleśnictw (bez ruchów w terenie). Każda dyrekcja ma różne pomysły na osiągnięcie wskaźników. Gdzieniegdzie są w planach usuwane osobne stanowiska ds. mediów, gdzie indziej ograniczana księgowość, a gdzie indziej informatycy. Szczecin ma ambitny plan ograniczyć informatyków w nadleśnictwie- zostawiając jednak bez zmiam tych w biurze RDLP (ewentualnie trochę powiększyć ilość by mogli pracowac zdalnie).
Mantichora
początkujący
początkujący

Post autor: Mantichora »

A gdzieniegdzie są tworzone nowe stanowiska, utrzymywani 4-5 brakarze regionalni, zatrudniani konsultanci społeczni... te działania chyba nie mają za zadanie osiągnięcia wskaźników tylko zatrudnienie tych, co chce się zatrudnić i zwolnienie tych, których chce się zwolnić a redukcja stanowiska najłatwiejszym sposobem.
bynajmniej
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: bynajmniej »

Optymalnym sposobem redukcji zatrudnienia to zwolnienie tych którzy doprowadzili do tego przerostu!
crocidura
nadleśniczy
nadleśniczy

https://nowaruda24.pl/wiadomosci/gmina- ... rk8y9AXou5

Można być zadowolonym podleśniczym? Można.
ODPOWIEDZ