Prośba o identyfikację poczwarek - szkodnik lasu ?

Szkodniki, pożyteczna fauna, profilaktyka i zwalczanie...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Syk
początkujący
początkujący

Prośba o identyfikację poczwarek - szkodnik lasu ?

Post autor: Syk »

Witam,

Opublikowałam zdjęcie na forum entomologicznym https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=47606 z prośbą o identyfikację, i nic.
Nie wierzę, że znalazłam UFO, to na pewno jakiś dobrze znany owad - możliwe, że szkodnik lasu.
Znalezione w środku Puszczy Noteckiej. Poczwarki w dużych, białych kokonach. Obecnie kokony stwardniały i są brązowe. Wyglądają na formę przetrwalnikową - na zimę ?
Wielkość kokona: ok. 2,5 cm x 1,5 cm. Kokonów w altanie jest ok. 15. Przyklejone do poduszki. od czerwca.
Zabić czy chołubić ?

Czy ktoś mógłby poradzić, gdzie się zwrócić o identyfikację lub znaleźć odpowiedź ?

Pozdrowienia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tumanleśny
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Re: Prośba o identyfikację poczwarek - szkodnik lasu ?

Post autor: tumanleśny »

Jak na forum entomologiczny nie pomogli to tutaj nie sądzę aby ktoś pomógł. Dziwne te kokony, larwy przeświecają..... .Dziwne.
Może zwróć się bezpośrednio do forumowicza. np. do Jacka Kurzawy albo Mokrzyckiego?
Możesz to sobie przetrzymać i poczekać co wylezie. Ale najlepiej zredukować zagrożenie ewentualne i potraktować Toto ogniem. Lutlampa idealnie sprawę załatwi.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj TROLL forumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Mantichora
początkujący
początkujący

Re: Prośba o identyfikację poczwarek - szkodnik lasu ?

Post autor: Mantichora »

Może to być to co napisali albo jakiś obnażacz berberysowy. Zgodnie ze wskazówkami z forum entomologicznego sprawdzić jak wygląda larwa w kokonie.
ODPOWIEDZ