IVd

Geodezja, teledetekcja, inwentaryzacja, plan urządzenia lasu...

Moderator: Moderatorzy

ferszta
leśniczy
leśniczy

Re: IVd

Post autor: ferszta »

leszek_tax Potwierdzasz to powyżej napisałem. jeszcze podczas trzeciej rewolucji przemysłowej , która nieliczni pamiętają obecni na tym forum, była społeczna i państwowa presja na dostarczenie drewna dla przemysłu , bo budownictwo i przemysł były jeszcze w dużym stopniu uzależnione od drewna. Dodatkowo do 1989 r każdy dolar za eksport był na wagę złota (co wynikało z przyjętej strategii zimnej wojny). Drewno było reglamentowane - zatem trudne do zdobycia. obecnie tak jak piszesz przeciętny śmiertelnik miejski drewna po pierwiastkowym przerobie w ogóle nie widzi i nie potrzebuje. Wydaje mu się, że nie jest to surowiec strategiczny. mało tego media mainstreamowe podają mu narrację że leśnicy niszczą mu las po którym on jeździ rowerem. Rząd mediom w tym wtóruje ze względu na sondaże. Coś mi się zdaje że bilbordy (te czy inne) jeszcze się przydadzą.
leszek_tax
początkujący
początkujący

Re: IVd

Post autor: leszek_tax »

Bilbordy już niech może zgniją. Teraz muszą być inne środki przekazu i są, ale PGL LP lekko je zlekceważyła. Jeśli w Ministerstwie wcześniej wiedzą, że na krańcu Polski ZUL tnie w pobliżu stanowiska chronionego gatunku, niż w Nctwie - to o czymś świadczy. Bilbordy są za wolne :(

Gdzie indziej Panowie wspomnieliście o Strategii PGL LP 2014-2030 . Nigdy do tego nie sięgnąłem, bo wtedy jeszcze nie "dorosłem" (dużo czytania).
Teraz przerzuciłem i stwierdzam, że to mądry dokument. Tylko czy był tak rozumiany w 2014 r., przez tego co go pisał, jak ja go rozumiem teraz?? Na ile jest realizowany? Jakie na jakie zagadnienia kładło się do tej pory naciski, a na jakie nie???
Ogólnie mogę stwierdzić, róbmy wszystko tak samo, tylko trochę inaczej.

Strategi PGL LP w kwestiach społeczno-informacyjnych nie widzę. Są to tylko lokalne kontakty mniej lub bardziej udane. Właściwie zapanował chaos i przestrach.

Wracając do RbIVd - w przyrodzie wiele rzeczy trzeba tłumaczyć, żeby zrozumiał każdy przeciętny słuchacz. W PGL LP nie robi się tego.
W końcu zagłębiłem się w Zarządzenie 58 z 2022 GDLP - ZESPOŁY LOKALNEJ WSPÓŁPRACY - ZLW

Wielu kolegów tłumaczyło mi to zarządzenie, ale odnoszę wrażenie, że czytali do połowy.
TO ono wprowadza IVd do lasów społecznych - dalej podtrzymuję swoje wielkie wątpliwości co do takiego zapisu. Czy aby opracowujący to zarządzenie rozumiał co robi.
Ale jest tam bardzo mądry ostatni paragraf. Wiąże wprost zarządzenie z ustawą OOŚ. To jest bardzo ważne dla PGL LP.
ODPOWIEDZ