Gołdap
Moderator: Moderatorzy
-
- początkujący
Re: RDLP Białystok
Gołdap , jako miejscowość to z Gołdapii
Z Gołdapi. Polska język ,trudna język. 

-
- początkujący
Wkradł się mały chochlik
Gołdapi 
Przykro mi, nie masz racji. Przy odmianie przez przypadki rzeczownika Gołdap nie powstaje forma zakończona dwoma "i". Czy to w dopełniaczu, czy celowniku i miejscowniku formą prawidłową jest "Gołdapi". No i dochodzi jeszcze poboczna forma wołacza, też tak brzmiąca i zapisywana. Komplet wygląda tak:
mianownik Gołdap dopełniacz Gołdapi celownik Gołdapi biernik Gołdap narzędnik Gołdapią miejscownik Gołdapi wołacz Gołdapio lub Gołdapi
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
-
- nadleśniczy
Trzebaby spojrzeć do urzędowego wykazu miejscowości. Tam oprócz nazw są też i celowniki. Czasem całkowicie dziwaczne.
A co do miejscowości zwanej Gołdap.....
Na mój rozum to rodzaj męski, więc nie: z Gołdap( z ilomaś tam ii), a raczej Gołdapia?
Jeśli jednak miałoby się kończyć na i to analogicznie do Warmii powinny być dwa "i" choć przecież to sugeruje jakoby dwie Warmie były choć jest jedną, a jednak tak to się pisze.
A coby jeszcze więcej namieszać to wyobraźcie sobie, że możecie pojechać do: Suwałk, Suwałek, albo do Suwałków. I wszystko to ma jakieś swoje uzasadnienia oprócz czysto gramatycznych. No bo co to były/ są te suwałki?
A co do miejscowości zwanej Gołdap.....
Na mój rozum to rodzaj męski, więc nie: z Gołdap( z ilomaś tam ii), a raczej Gołdapia?
Jeśli jednak miałoby się kończyć na i to analogicznie do Warmii powinny być dwa "i" choć przecież to sugeruje jakoby dwie Warmie były choć jest jedną, a jednak tak to się pisze.
A coby jeszcze więcej namieszać to wyobraźcie sobie, że możecie pojechać do: Suwałk, Suwałek, albo do Suwałków. I wszystko to ma jakieś swoje uzasadnienia oprócz czysto gramatycznych. No bo co to były/ są te suwałki?
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKTORi TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Akurat Gołdap to rodzaj żeński. Mamy tu zatem do czynienia z deklinacją żeńską (ta Gołdap), nie męską (błędne: ten Gołdap). Decyduje o tym czynnik historyczny, tj. pochodzenie nazwy: słowo to ma swoje źródło w żeńskich nazwach rzeki i jeziora.
Może wydzielcie ten wątek językowy ... 

"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Legenda mówi, iż nazwa - Suwałki, pochodzi od słowa suwałka, która w dialekcie "ziuków" - Litwinów zamieszkujących Suwalszczyznę - oznacza "zbieraninę".
Ok. W takim razie poprawiam...
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin