Budynki i budowle służące gospodarce leśnej

Kto nie chciałby być właścicielem lasu, ale to nie jest takie proste...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Piotrek
VIP
Kontakt:

Re: Budynki i budowle służące gospodarce leśnej

Post autor: Piotrek »

leszek_tax pisze: niedziela 12 maja 2024, 05:27dlaczego PGL LP może mieć takie grunty?
Ponieważ wszystkie grunty w zarządzie PGL LP są gruntami leśnymi bądź związanymi z gospodarką leśną. Nie znam przypadku innego.
I jeszcze to, że wyłączenie gruntu spod zarządu PGL LP może spowodować zniknięcie powiązania z gospodarką leśną.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Ja tylko dodam, że w części pytania dotyczącej linii energetycznej, nadleśnictwo zarządza gruntem pod tą linią energetyczną, a nie samą linią. Dlatego też niczym dziwnym nie jest uznanie tego gruntu jako związany z gospodarką leśną.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
yarnot
początkujący
początkujący

Post autor: yarnot »

Piotrek pisze: niedziela 12 maja 2024, 06:18
leszek_tax pisze: niedziela 12 maja 2024, 05:27dlaczego PGL LP może mieć takie grunty?
Ponieważ wszystkie grunty w zarządzie PGL LP są gruntami leśnymi bądź związanymi z gospodarką leśną. Nie znam przypadku innego.
I jeszcze to, że wyłączenie gruntu spod zarządu PGL LP może spowodować zniknięcie powiązania z gospodarką leśną.
Znam przykłady działek 4,5ha i >8ha gdzie właścicielem jest PGL LP (lokalne nadleśnictwo) a klasoużytki są pastwisko, rolna, łaka, itp.. Ani grama Ls, żadnej drogi, skladnicy itp. Od lat jak tamtędy jeżdżę sa to uprawiane pola i łaki, częśc zrosło drzewami i krzewami. Zakładam, że ktoś to dzierżawi bo to dawny teren wiejski.
leszek_tax
początkujący
początkujący

Post autor: leszek_tax »

Piotrek pisze:
Nie do końca się zgodzę i zawsze mnie interesowało, gdzie jest granica "związanie z gospodarką leśną".
yarnot pisze:
Znam przykłady działek 4,5ha i >8ha gdzie właścicielem jest PGL LP (lokalne nadleśnictwo) a klasoużytki są pastwisko, rolna, łaka, itp.. Ani grama Ls, żadnej drogi, skladnicy itp. Od lat jak tamtędy jeżdżę sa to uprawiane pola i łaki, częśc zrosło drzewami i krzewami. Zakładam, że ktoś to dzierżawi bo to dawny teren wiejski.
Są rezerwaty z powierzchnią łąk pond 100 ha w zarządzie PGL LP, gdzie chroni się siedliska przyrodnicze w ramach rezerwatu i obszaru N2000.

Trochę dziwacznych rozważań:
Czy pastwisko (Ps) w zarządzie PGL LP, na którym pasie się krowa dzierżawiącego je rolnika, jest związane z gospodarką leśną? Czy Nadleśnictwo na tym pastwisku realizuje "gospodarkę leśną" żeby móc mówić o "związaniu go z gospodarką leśną"?
Czy pastwisko (Ps), na którym pasie się daniel w ramach OHZ może być związany z gospodarką leśną? A co w wypadku kiedy to ogrodzę i rozpocznę zwykłą hodowlę na ubój?
Czy pastwisko (Ps) na którym leśniczy składa drewno w ramach prowadzonej gospodarki leśnej może być związane z gospodarką leśną?
Mówimy cały czas o jednym teoretycznym pastwisku, które z czasem zmienia swoje funkcje.
Do tego jeszcze dojdzie zamieszanie z łąkami, które utrzymują Nctwa, gdyż chronią siedliska przyrodnicze w ramach N2000 i jeszcze ta "Szczególna ochrona", która pozwala na użytku klasyfikowanym jako Ls, chronić trawę. Jak to się ma do podstaw PGL LP? (W statucie jestem kiepski, więc nie zacytowałem)
Może są to śmieszne dywagacje, ale kiedy coraz więcej bogatych osób prywatnych ma grunty leśne trzeba będzie do takich rozważań powracać, bo pokusa niskich podatków będzie bardzo prowokowała, co widać na początku tego wątku.

Zgadza się, ze zbycie gruntu przez PGL LP może skutkować zmianą opodatkowania gruntu, poprzez ściągnięcie z niego "związane z gospodarką leśną".
Słowo "związanie z gospodarką leśną" przypisane jest do gruntu i w jaki sposób jest użytkowany i nie ma znaczenia kto nim zarządza (teoretycznie).
Natomiast ma znaczenie czy realizuje gospodarkę leśną i jest to jego główny dochód. - wydaje się, że w tej kwestii UoL powinien być lekko zmieniony, bo tak naprawdę, to PGL LP zaklepało sobie posiadanie infrastruktury na takim samym opodatkowaniu co Ls - zresztą prawidłowo, ale wydaje się, że żadna osoba prywatna w Polsce nie może spełnić odpowiednio warunku, żeby mieć "grunt związany z gospodarką leśną".

Z liniami energetycznymi było i jest zamieszanie. A wszystko rozchodzi się o podatki, bo nawet porozumienie z PGE nie załatwiło tego do końca. Niektóre gminy już się w tym zorientowały i zaczynają chodzić koło tego.

Ciekawe, czy wspólnota Witów ma grunty związane z gospodarkę leśną?
yarnot
początkujący
początkujący

Post autor: yarnot »

leszek_tax pisze: poniedziałek 13 maja 2024, 15:57

Są rezerwaty z powierzchnią łąk pond 100 ha w zarządzie PGL LP, gdzie chroni się siedliska przyrodnicze w ramach rezerwatu i obszaru N2000.

Nie są to żadne rezerwaty, użytki ekologiczne itd. Nie wnikałem jakim cudem są własnością nadleśnictwa. Po prostu wiem kto jest właścicielem tych konkretnych dwóch działek.
Widziałem też działki należące do nadleśnictwa w środku miasta- kawałek chodnika i trawnika przy nim. Są różne przypadki wynikające z różnych sytuacji, podziału gruntów, zbywania gruntów, zamiany gruntów z gminami itd itp. i zawsze się trafi jakiś kwiatek, który wyjdzie i potem jest "jakim cudem?".

Co zaś do tematu budynków i budowli wznoszonych na cele gospodarki leśnej, bo chyba zaczyna się temat rozmywać. Z całym szacunkiem ale jaki budynek/budowle na cele gospodarki leśnej na 0,6ha chce się wznieść? Grabie tam trzymać czy szpadel? Do czego. Nie chcę obrazić właściciela tych 0,6ha lasu ale o jakiej gospodarce leśnej tam rozmawiamy?
W LP budynki/budowle na cele prowadzenia gospodarki leśnej to będą m. in. różnego rodzaju obiekty spełniające swoją role dla leśnictwa/nadleśnictwa lub kilku leśnictw/nadleśnictw. Deszczownie, lodownie, szkółki kontenerowe itp łapią się chyba w takie budynki. Wiadomo jaką spełniają rolę, wiadomo dlaczego nie będzie tam lasu tylko budynek z betonu czy z czego tam powstanie. Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć sensu i pożytku takich budynków wznoszonych na cele gospodarki leśnej.
Więc jaki budynek na cele gospodarki leśnej powstanie dla lasu 0,6ha? Bo wg mnie to po prostu obchodzenie prawa i naginanie rzeczywistości, żeby sobie postawić garaż, domek letniskowy czy coś innego i trzymać w nim siekierkę, którą raz w roku albo dwa wyjmę żeby podkrzesać jakieś drzewko ale będzie się twierdziło, że to budynek na cele gospodarki leśnej.
Martinho
początkujący
początkujący

Post autor: Martinho »

Dlatego przepisy muszą być precyzyjne. Kto tworzy to prawo? Oczekiwanie, że każdy będzie je stosował z myślą o wszystkich oprócz siebie jest bezdenną naiwnością. Wszelkie luki będą wykorzystywane.
Kilka działek dalej, w szczerym lesie, lane są fundamenty między sosnami, jeździ straż leśna, i jedyne co mówią to "taaak, nielegalne, nielegalne, kiedyś za to odpowiedzą". Podobno buduje to jakiś policjant z miasta wojewódzkiego. Dalej nie będę drążył. A na moje 6 arów podjeżdża 2 fury i 3 lesniczych, bo skleciłem wiatę, którą mogę w pół godziny rozkręcić. Ręce opadają.
Dziś dzwoniłem, bo postępowanie w jej sprawie trwa już 2 miesiące.
Dla zainteresowanych, miła pani poinformowała mnie, że jeśli wiata jest zgodna z MPZP to luz.
Awatar użytkownika
Piotrek
VIP
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Martinho pisze: wtorek 21 maja 2024, 16:45Dlatego przepisy muszą być precyzyjne. Kto tworzy to prawo?
Z drugiej strony musi być uniwersalne, dające się zastosować w każdej sytuacji, bez tworzenia nowych (szczegółowych) norm. Ato oznacza ogólność i dopuszczenie interpretacji.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

AlaK
początkujący
początkujący

Post autor: AlaK »

Witam. Mam pytanie i z góry dziękuję za odpowiedź. Sporo tu na forum kompetentnych osob. Mam działkę ok. 1200m2 w mpzp widnieje jako teren ZL czyli tereny lasu. Grunt to: RVI. Czy można postawić domek gospodarczy niezwiazany z gruntem na potrzeby lesne czyli będę dolesiac dzialke itp. Wiem że jest nieduża ale ma przyłącza. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ