Szkicownik leśniczego

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Forester8520
początkujący
początkujący
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2024, 09:52

Szkicownik leśniczego

Post autor: Forester8520 »

Dzień dobry,

jak w SILP, szk. leśniczego pobrać warstwy np. szkicu odnowieniowego aby wgrać np. na QGIS-a?
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Nie da rady.
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Możesz jedynie warstwy pobrać wraz z całą paczką i tam pokombinować.
karoleks
początkujący
początkujący
Posty: 8
Rejestracja: piątek 10 sie 2007, 00:30
Lokalizacja: polska

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: karoleks »

Forester8520 pisze: poniedziałek 26 lut 2024, 09:58 jak w SILP, szk. leśniczego pobrać warstwy np. szkicu odnowieniowego aby wgrać np. na QGIS-a?
Przechodząc poprzez "szkice zarządzanie" kopiując elementy szkicu do bufora mapy, a dalej w "edytorze mapy" można pobrać poszczególne elementy szkiców do warstw ESRI *shp
Kamilek
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Szkice zarządzanie jest dostępny dla lesniczych ?
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 67066
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Capricorn »

Nie
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Forester8520
początkujący
początkujący
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2024, 09:52

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Forester8520 »

Dziękuję.
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Ja też . Ale spytam trochę inaczej Forester8520 jak ty chciałeś z tym pracować na Qgisie ? Może uda mi się coś wymyślić .
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 67066
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Capricorn »

Można pokombinować - w szkicowniku należy wejść do szkicu, wybrać dany poligon sprawdzając jego nazwę. Następnie należy w polu wyboru tabeli obiektów szkicownika znaleźć poligon, o który chodzi i zaimportować warstwę. Trochę naokoło, ale da się pobrać warstwy.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Też tak bym kombinował. Choć nie bardzo wiem jaki obecnie jest sens bawienia się z wyciąganiem warstw .Pracując na Mlasie jest to teraz nawet lepiej skonstruowane niż w mapie + .Ze względu na czas wolę transferować warstwy z mapy + ale dla wprawy i nie zawsze noszę rejestrator czasami mlas jest też świetnym narzędziem.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 67066
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Capricorn »

A ja odwrotnie. Jakoś tak się do Mlasu przyzwyczaiłem, że ciężko mi się do mapy+ zabrać. Dzisiaj próbowałem i wymiękłem. Pół godziny się zaciągały mapy po chyba wczorajszej, czy przedwczorajszej aktualizacji, a że program (chyba) przechodzi wraz z wygaszeniem ekranu w tryb uśpienia, to w końcu wyłączyłem to w diabły i olałem. Nie mam czasu trzymać palca na łechtaczce pół dnia żeby mapy się wreszcie zaciągnęły.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Ale jak ściągniesz mapy masz wszystko na bieżąco i już jest z górki . Tzn jednym transferem wymieniasz wszystkie dane w dwu kierunkach tzn . warstwy np .inż nadzoru po pomiarach jak i twoje wysyłane pojawiają się od razu na szkicu LMN lub zrębowym , odnowieniowym i odwrotnie na rejestratorze . Jedyny gruby minus mapy + jest edycja punktu bo ciężko trafić w edytowany punkt . Pracuje na obydwu programach i każdy ma swoje zalety i wady .
Forester8520
początkujący
początkujący
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2024, 09:52

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Forester8520 »

Pytanie dlaczego nie widzę warstw np. odnowienia w tabeli obiektów szkicownika. Warstwa ma status ZATWIERDZONY
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2612
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Szkicownik leśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Na tabeli ? A kto zakładał?
ODPOWIEDZ