Choroba drzew?
Moderator: Moderatorzy
-
- początkujący
Choroba drzew?
Czy ktoś spotkał się z takim nalotem na korze? Co to może być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Choroba drzew?
Wygląda na porosty proszkowate.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Również wydaje mi się, że to porosty. Internet też tak podpowiada, więc najlepiej chyba przeczytać sobie nieco więcej na ich temat, aby wiedzieć, co robić.
Nic nie robić. Porosty nie są chorobą ani w niczym nie zagrażają drzewom.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Mam ogromna prośbę....mój syn posadził sobie topole, uwielbia to drzewo. W ubiegłym roku zamocował miedzianym drutem karmnik, żeby nie używać gwoździ. Drut wrósł w drzewo, więc syn musiał ten drut wyrwać i naciąć korę. od tamtej pory powstał rana drzewa. Syn naczytał się w internecie, że to jest zgorzel i jego drzewo zmarnieje. Proszę o wyjaśnienie, czy rzeczywiście ta rana drzewa jest poważna[img]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szkoda, że wyciągał ten drut. Zarósł by sobie i został w drzewie. Ale nie podejrzewam zgorzeli. Ranę można zamalować jakimś preparatem np. "Sztuczną korą" - do nabycia w sklepach ogrodniczych. Topola łatwo zarasta rany.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Syn się na pewno uspokoi. Pozdrawiam serdecznie
-
- początkujący
Witam, wow! Nie widziałem tego nigdy wcześniej