Nie studia, to ludzie się zmienili....
Czy warto zostać leśniczym szanse?
Moderator: Moderatorzy
- malkontent2
- leśniczy
Re: Czy warto zostać leśniczym szanse?
Nie napisałem , że studia się zmieniły. Proszę sprawdzić wpis. Ten powyższy cytat to z góralaniskopiennego. Pozdrawiam serdecznie.
A przy okazji, jeśli jak piszesz zmienili się ludzie to i studia przez nich prowadzone też...
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Ale skończyłeś szkołę średnią, więc pracę możesz podjąć w formie jaką ci pisałem.Studiowac zawsze możesz np.po stażu, będziesz wiedział czy chcesz iść w tym kierunku.
Jestem po lic mat/fiz więc jak dostać się na taki staż jeśli nie kończyłem szkoły leśnej?Kuna lesna pisze: ↑piątek 09 cze 2023, 08:33 Ale skończyłeś szkołę średnią, więc pracę możesz podjąć w formie jaką ci pisałem.Studiowac zawsze możesz np.po stażu, będziesz wiedział czy chcesz iść w tym kierunku.
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Bo na staż jaki może zagwarantować Urząd Pracy odbywa się to aby nabrać doświadczenia,tzw pierwsza praca, nie będziesz zdawał egzaminu postażowego ,bo to inny staż niż po szkole leśnej.Pozostaje tylko kwestia dogadania się z nadleśniczym aby pozwolił ci pracować w jednym z leśnictw bo możesz wylądować np w biurze.
Dobrze a czym z czymś takim spotkał się pan w praktyce czy tylko teoretycznie jest to możliwe?Kuna lesna pisze: ↑piątek 09 cze 2023, 17:05 Bo na staż jaki może zagwarantować Urząd Pracy odbywa się to aby nabrać doświadczenia,tzw pierwsza praca, nie będziesz zdawał egzaminu postażowego ,bo to inny staż niż po szkole leśnej.Pozostaje tylko kwestia dogadania się z nadleśniczym aby pozwolił ci pracować w jednym z leśnictw bo możesz wylądować np w biurze.
Czy jako stażysta mógłbym jeździć z leśniczym i obserwować lub nawet pomagać w realizacji zadań?
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Wykonujesz pracę, jesteś ubezpieczony, i wszystkie wymagania przy zatrudnieniu musisz przejść.Różnica jest taka że pracodawca nie ponosi kosztów zatrudnienia a UP .Znam co najmniej 3 osoby które tak pracowały. Pozostaje kwestia czy nadleśnictwo będzie chciało umożliwić ci taki staż oraz czy twój UP ma jeszcze pieniądze na staż. Ważne jest aby nadleśnictwo było w zasięgu terytorialnym twojego UP
A ja to z kolei jestem bardzo ciekawy, jakie wykształcenie trzeba posiadać, aby zostać leśniczym? I kto w takim przypadku jest organem zatrudniającym? Gdzie sprawdzać oferty pracy?
Wszystko znajdziesz tu na Forum ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Wykształcenie leśne średnie lub jeszcze lepiej wyższe. Zatrudnia nadleśniczy jak jest wakat lub na staż roczny.
A najważniejsze to właściwe "ukierunkowanie", bo nie matura ale chęć szczera zrobi z ciebie oficera...
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Wyższe leśne i 2 lata pracy w leśnictwie lub średnie leśne i 4 lata pracy w leśnictwie.Oferty na stronie L.P.w odpowiedniej zakładce.
- Blues Brothers
- nadleśniczy
Optymista
Od listopada 2021 praktycznie codziennie sprawdzam PP pod kątem nowych naborów wewnętrznych i jak do tej pory, był tylko jeden nabór na leśniczego.

Na leśniczych na ogół awansują miejscowi podleśniczowie ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
- malkontent2
- leśniczy