Drewno opałowe - refleksje.
Moderator: Moderatorzy
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Re: Drewno opałowe - refleksje.
Trochę ryzykowne ale oczywiście są i tacy odbiorcy którzy ze względu na cenę biorą i W
Jak zwykle ONET ! Całą dobę ,całą prawdę ! W wizjerach aparatów ONETU zimą nawet drzewa mają liście !
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Autor kompletnie nie ogarnia tematu, o którym usiłuje coś mądrego napisać...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Kawałek połupanego drewna o wymiarach 30 cm średnicy i tyleż wysokości, na stacji benzynowej kosztuje 24,99 zł ... 

"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Panią Martę Sirociuk należałoby uprzednio troche podszkolić aby takich bzdur nie pisała, gdzie wyjaśnia definicję metra przestrzennego (nazywając go niesłusznie "kubikiem")
, a potem ceny podaje z cenników, czyli z 1 metr sześciennyKubik to jednostka objętości, którą zwyczajowo stosuje się do określenia ilości drewna. 1 kubik to mniej więcej 1 metr sześcienny. Mniej więcej, ponieważ kubikiem nazywa się cały stos drewna, wraz z przestrzeniami między poszczególnymi polanami.
Do najdroższego gatunku drewna zalicza się dąb: kubik kosztuje ok. 300 złotych. Niewiele tańsze są brzoza i olcha - 250 zł. Za świerk zapłacimy ok. 150 zł za kubik, podobnie jak za sosnę.
-
- leśniczy
Co jest złego w tych artykułach ? Nie zauważyłem. A z tymi kubikami jest różnie od regionu, w moich stronach potocznie, zwyczajowo znaczy m3 drewna w dłużycy i stos drewna stosownego.
U mnie kubik to zawsze metr sześcienny. Poza tym jest jeszcze metr przestrzenny, kładziony, czy rzucany. Z ciekawych gatunków słyszałem np. o dębie afrykańskim (olsza) i sośnie złocistej (choinki So.c z brązowymi końcówkami igieł).
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Zauważ, że w dzisiejszych czasach ktoś nie z twoich stron jako definicję "kubika" przyjmie wyjaśnienia dziennikarki. Choć gdyby coś podejrzewał to zerknął by do encyklopedii. Zaś taka wiki pisze tak:bynajmniej pisze: ↑poniedziałek 11 wrz 2023, 09:01Co jest złego w tych artykułach ? Nie zauważyłem. A z tymi kubikami jest różnie od regionu, w moich stronach potocznie, zwyczajowo znaczy m3 drewna w dłużycy i stos drewna stosownego.
Teraz widzisz różnicę?Kubik (z gr. κύβος sześcian) – potoczna nazwa metra sześciennego, miary objętości.
W leśnictwie termin ten stosowany jest do określania objętości drewna „netto”, to znaczy bez pustej przestrzeni między złożonymi w stos kłodami. To rozróżnienie jest istotne, ponieważ kubik tego surowca zajmuje mniej miejsca niż metr przestrzenny. Dla różnych gatunków i sortymentów drzewnych 1 metr przestrzenny może zawierać od 0,25 do 0,78 kubika (to znaczy kubik drewna zajmować może nawet cztery metry przestrzenne). Miara ta stosowana jest też w papiernictwie i przemyśle drzewnym (ilość desek produkowanych przez tartak mierzy się w kubikach). Masa kubika drewna wynika z jego gęstości, w stanie świeżo ściętym gęstość drewna wynosi od ok. 700 do ponad 1000 kg/m³, w stanie powietrznosuchym (wilgotność 15%) 1 m³ drewna to od ok. 400 do ponad 800 kg.
-
- leśniczy
Szkoły leśne kończyłem i wiem co to kubik a co metr przestrzenny itd.
Jak byłem młody próbowałem tłumaczyć, teraz przestałem zwracać uwagę kupcom detalicznym w tej kwestii. Wiem, że jak chcą kupić 6 kubików opału bo tyle im wchodzi na przyczepę to chcą kupić 6 metrów przestrzennych.
Jak byłem młody próbowałem tłumaczyć, teraz przestałem zwracać uwagę kupcom detalicznym w tej kwestii. Wiem, że jak chcą kupić 6 kubików opału bo tyle im wchodzi na przyczepę to chcą kupić 6 metrów przestrzennych.
Fajnie masz. U mnie chcą kupić, ale co raz im inaczej wychodzi... 

"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
-
- leśniczy
Najczęściej u nas mówi się na drewno stosowe „metry”.
Piotr, zamieścił definicje kubika w której jest napisane ,że współczynniki przeliczając mp na m3 są od 0,25 -0,78, i tu zagadka jaki sortyment miał współczynnik 0,15 mp/m3 dla ułatwienia, miało to miejsce w 99 letniej historii LP.
Piotr, zamieścił definicje kubika w której jest napisane ,że współczynniki przeliczając mp na m3 są od 0,25 -0,78, i tu zagadka jaki sortyment miał współczynnik 0,15 mp/m3 dla ułatwienia, miało to miejsce w 99 letniej historii LP.
-
- podleśniczy
Będę strzelał - to był jakiś chrust. Może opałowy, może hutniczy, a może miotlarski?
-
- leśniczy
Strzał w 10, chrust opałowy cienki.