Praca jako strażnik
Moderator: Moderatorzy
Praca jako strażnik
Cześć. Niedługo w mojej jednostce będzie wakat na strażników leśnych i jestem jednym z potencjalnych kandydatów szefa na to stanowisko. Czy chciałby ktoś opowiedzieć coś więcej jak wygląda ta praca od środka? Pytam nawet o podstawowe rzeczy. Czy jest jakaś większa różnica we współczynnikach w porównaniu do podleśniczych? Do tej pory pracuje jako podleśniczy i się zastanawiam. Mogę też porozmawiać na priv jeśli ktoś by tak wolał.
-
- początkujący
Re: Praca jako strażnik
Witam, zależy kto co lubi,
w Straży Leśnej masz wiele możliwości rozwoju, ciekawe szkolenie w różnej tematyce, delegacje służbowe. Moim zdaniem pracując jako podleśniczy jesteś przywiązany do jednego leśnictwa jedynie. Jeżeli masz chęci do pracy, jesteś otwarty na różnego rodzaju szkolenia i delegacje to nie masz co się zastanawiać. Ja nigdy bym nie rzucił pracy w straży na rzecz terenu. Pozdrawiam.
w Straży Leśnej masz wiele możliwości rozwoju, ciekawe szkolenie w różnej tematyce, delegacje służbowe. Moim zdaniem pracując jako podleśniczy jesteś przywiązany do jednego leśnictwa jedynie. Jeżeli masz chęci do pracy, jesteś otwarty na różnego rodzaju szkolenia i delegacje to nie masz co się zastanawiać. Ja nigdy bym nie rzucił pracy w straży na rzecz terenu. Pozdrawiam.
Straż leśna w nadleśnictwach powinna być zlikwidowana, żenujące jest patrzeć na co dzięń na ich nicnierobienie ..... Główne ich zadanie to podpisanie listy obecności i jazda na uroczystości jako przedstawiciel nadleśnictwa ....
PARANOJA
Ojciec i matka uczyli mnie, abym się w miarę możliwości powstrzymywał od publicznego wygłaszania inwektyw. Dlatego taktownie zamilczę...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
A ja myślę, że w tej sytuacji nie mieliby z tym problemów.
Poza tym sam napisałeś:"w miarę możliwości...."
Tak więc: ten, tego.........

Poza tym sam napisałeś:"w miarę możliwości...."
Tak więc: ten, tego.........

Ale...
Prawda was wyzwoli...
Problemem, Naj-u, jest czy owo "was" odnosi się do "mnie"...

Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
Też miałbym pytanie do was odnośnie straży leśnej. Skończyłem właśnie liceum mundurowe co się równa z tym że mam wykształcenie średnie, napisałem maturę i czekam na wyniki. Zastanawiam się teraz co dalej, czy iść na studia leśne i po skończeniu inżynierki pójść do nadleśnictwa i spytać co dalej czy po prostu przez ten czas robić sobie różne kursy leśne tego typu i pracować, a wieku 21 lat pójść do nadleśnictwa. Praca w lesie jest mi bliska od małego ponieważ, mój wujo ma firmę leśna i należy do nadleśnictwa. Moglibyście mi doradzić i pomóc podjąć decyzję? Co dalej ?
... minimalne wymagane wykształcenie strażnika leśnego to średnie leśne. Skoro nie jesteś technik leśnik, to teraz musisz robić wykształcenie wyższe leśne...
Pozostaje pytanie czy jakiekolwiek wykształcenie (bez koneksji) za kilka lat da ci możliwość załapać się do tej pracy, bo perspektywy są niepewne... spodziewane jest ograniczanie zatrudnienia w branży leśnej...
Otóż to ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Do tej służby nie garną się ludzie za bardzo wiec jest większa szansa niż na leśniczego . Obalam mit o tym że wszystko załatwiane jest w lesie po koneksji . Było gorzej w latach 90 a i tak mi się i paru innym którzy pracują udało . Kwestia tylko szukania i wszyscy pracowaliśmy po za terenem gdzie się wychowaliśmy . Ale ja uważam tam dom gdzie praca a nie odwrotnie .