Jak dbać o las?

Selekcja drzew, szkółki, odnowienia, zalesienia, pielęgnowanie, inne...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
asaledr
początkujący
początkujący

Jak dbać o las?

Post autor: asaledr »

Witam,

Posadziłem las w tym roku, jak powinienem o niego dbać? Buki, dęby i jodły. Bruzdy robione pługiem leśnym.
Bo chwasty już urosły i nie wiem zbytnio co z tym zrobić. Opryskac się tak nie da bo przy więźbie 1 metra, ciężko opryskiwać żeby nie poleciało na drzewko. Kosić kosą też nie wykoszę w bruździe chwasta skoro obok jest sadzonka a chwast np. 10 cm od niej.
Plewić motyką? Ale hektar cały? Nie wierze że tak w nadleśnictwach robią...
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Re: Jak dbać o las?

Post autor: Capricorn »

Trawa 10-15 cm od sadzonki nie przeszkadza, a nawet pomaga, więc propnuję kosić tylko pozostałą trawę i chwasty. Możesz to robić kosą, możesz kosiarką, byle nie za blisko drzewek
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Wykaszarka na wysięgniku i jedziesz.
toma1
początkujący
początkujący

Post autor: toma1 »

Witam czy mogę młody las pryskac wiadomo tak aby nie pryskac drzewek sosne mam posadzoną i dęba. Dodam że pryskalem już dwa razy środkiem który zwalcza wszystkie chwasty łącznie z trawą i jak na razie jest ok z drzewkami.
Trawy nie ma a drzewka są ładne zielone i moje pytanie jak będę tak pryskac kilka razy w roku czy nie zaszkodzi to młodej sadzonce.
Wiesław
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: Wiesław »

toma1 pisze: niedziela 09 lip 2023, 16:07 czy mogę młody las pryskac
Skoro już pryskałeś, to znaczy że można (jest to fizycznie możliwe do wykonania). :wink:
Natomiast zachodzi pytanie czy pryskanie jest legalne...
Istnieją przepisy prawne regulujące opryskiwanie roślin, takie jak rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2014 r., rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 kwietnia 2013 r. w sprawie wymogów stosowania integrowanej ochrony roślin, itp. Określają one między innymi maksymalną prędkość wiatru przy której oprysk można stosować, minimalne strefy buforowe i wskazują inne uwarunkowania.
Strefa buforowa to na przykład wymagana odległość od dróg publicznych, zbiorników, cieków i źródeł wody, pasiek, itp., itd.
Informacje o tych aktach prawnych powinny być na etykietach preparatów chemicznych.
Opryski, niezależnie od rodzaju zastosowanego preparatu, należy wykonać późnym wieczorem, po zakończonym dziennym locie pszczół.
Jest też instytucja odpowiedzialna za nadzór i kontrolę nad prawidłowym stosowaniem środków ochrony roślin, czyli Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). Jeśli inspektor dostanie powiadomienie o nieprawidłowościach i uzna, że nieprawidłowości zaszły, może nałożyć karę grzywny i kary administracyjne.
toma1
początkujący
początkujący

Ok rozumiem dzięki za info.
A co dosadzić między drzewami w starym lesie mówią że buk można sadzić prawda to.
Wiesław
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: Wiesław »

toma1 pisze: niedziela 09 lip 2023, 19:49 A co dosadzić między drzewami
W lesie jak na polu:
- na żyznych czarnoziemach źle rośnie żyto, bo ono lubi gleby niezbyt żyzne;
- na piaskach źle rośnie dąb, bo on lubi gleby żyzne;
Dodatkową zmienną jest ilość światła dostępnego w dole lasu, bo są gatunki światłożądne i są gatunki cienioznośne... Kolejną zmienną jest wilgoć w glebie...

O glebie i świetle w twoim lesie nic nie wiemy, to ci nie możemy doradzić, bo za mało danych. Proponuję poprosić o doradztwo (bezpłatne) miejscowego leśniczego nadzorującego lasy prywatne. On obejrzy jak tam jest i doradzi fachowo...
Podobnie co do środków chemicznych: nie wiemy jakim diabelstwem opryskiwałeś i w jakiej dawce na hektar - to nie możemy przewidzieć skutków tego... :wink:
toma1
początkujący
początkujący

No waśnie mój lesniczy powiedział że będę miał ładny bukowy tu las i żeby dosadzić bo pod pokrywą tylko buk:)
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: Kuna lesna »

To urozmaicić np.grabem , lipą
toma1
początkujący
początkujący

Wolę sadzic drzewa bardziej użyteczne dąb buk sosna itd. Bo z lipy co mi w lesie
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Tobie być może nic ale lasowi jednak robi to dobrze. Poczytaj o gatunkach domieszkowych i ich roli w lesie.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
MichuSz
początkujący
początkujący

Post autor: MichuSz »

Mam również las za domem i też chętnie dowiem się, co mogę robić, aby był on w jak najlepszej kondycji. Oczywiście nie jest to mój las, ani nie leży na mojej działce. Na pewno wymaga on posprzątania, bo ostatnio na spacerze kilka śmieci się uzbierało.
ODPOWIEDZ