Napęd 4x4

Samochody terenowe, testy, opinie, informacje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aslan123
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek 20 sie 2018, 16:43

Napęd 4x4

Post autor: Aslan123 »

Jestem w trakcie kupna jakiejś suzuki grand vitary. Oglądałem wczoraj bardzo interesujący egzemplarz, jedynym mankamentem dla mnie jest fakt, że jest to wersja pozbawiona napędu 4x4.

I tu pytanie, czy jest możliwe późniejsze zainstalowanie w takiej wersji napędu 4x4 i z jakim kosztem mogłoby się to wiązać plus minus?
Lub czy może bawił się ktoś w coś takiego i ma jakieś doświadczenie.

Samochodu oczywiście jeszcze nie kupiłem, to teoretyczne rozważania.
goralniskopienny
początkujący
początkujący
Posty: 104
Rejestracja: niedziela 23 kwie 2017, 14:32

Re: Napęd 4x4

Post autor: goralniskopienny »

Z którego roku ta granda?
Dokładnie napędu, sterownika itp to raczej nieopłacalny biznes.
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2253
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Napęd 4x4

Post autor: Kuna lesna »

Ja ostatnio przerabiałem napędy do Jimny gdyż załączam napęd elektroniczne ale się nie sprawdzał więc zainstalowałem na koła mechaniczne przełączanie na napęd wydałem 700 zł
Aslan123
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek 20 sie 2018, 16:43

Re: Napęd 4x4

Post autor: Aslan123 »

goralniskopienny pisze: sobota 31 gru 2022, 10:10 Z którego roku ta granda?
Dokładnie napędu, sterownika itp to raczej nieopłacalny biznes.
2010
goralniskopienny
początkujący
początkujący
Posty: 104
Rejestracja: niedziela 23 kwie 2017, 14:32

Re: Napęd 4x4

Post autor: goralniskopienny »

Lepiej kupić z napędem 4x4 a nie bawić się w dokładanie bo to nieopłacalny kompletnie interes.
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2253
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Re: Napęd 4x4

Post autor: Kuna lesna »

Przy takim roczniku już się nie dokłada tylko eksploatuje do jego naturalnej śmierci,no ewentualnie małe naprawy nie inwestycje.
Wiesław
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3390
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 19:30

Re: Napęd 4x4

Post autor: Wiesław »

goralniskopienny pisze: sobota 31 gru 2022, 20:40 Lepiej kupić z napędem 4x4 a nie bawić się w dokładanie bo to nieopłacalny kompletnie interes.
Moim zdaniem Vitara 2 generacji (od 2005 do 2014) miała wyłącznie napęd na obie osie. Skoro ten egzemplarz nie ma, to znaczy że z jakiegoś powodu był przerabiany... A ten powód może wynikać z uszkodzenia czegoś, co teraz może być bardzo kosztowne.
Oryginalne części do Vitary 2 są horrendalnie drogie...
Aslan123
początkujący
początkujący
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek 20 sie 2018, 16:43

Re: Napęd 4x4

Post autor: Aslan123 »

Hm no nie wiem, poza tym, że sprzedawca wspomniał, że tego napędu nie ma, to nie widziałem też tego przycisku/sterownika do załączania napędu, w miejscu gdzie występuje w tych vitarach.
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Posty: 72548
Rejestracja: wtorek 13 lip 2004, 00:00
Lokalizacja: z drewna
Kontakt:

Re: Napęd 4x4

Post autor: drwalnik »

... może napęd włącza się z automatu jak w z hondzie cr-v?
... (VIA/RT) nie oznacza moich poglądów ani poparcia dla cytowanych treści...
"wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą" - marek aureliusz
Wiesław
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3390
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 19:30

Re: Napęd 4x4

Post autor: Wiesław »

Aslan123 pisze: niedziela 01 sty 2023, 15:20 Hm no nie wiem, poza tym, że sprzedawca wspomniał, że tego napędu nie ma, to nie widziałem też tego przycisku/sterownika do załączania napędu, w miejscu gdzie występuje w tych vitarach.
Bo Vitara II generacji ma stały napęd na obie osie, zaś najprostsze wersje (z silnikiem 1,6) nie miały też reduktora, czy blokady dyferencjału.
Może samochód, który oglądałeś ma napęd na obie osie, a twój sprzedawca nie wieco sprzedaje, więc nie wie o tym, a "brakujący przycisk przełączania" to blokada... :wink:
ODPOWIEDZ