Nie znasz dnia ani godziny...Kubuś Puchatek pisze:Albom jest jeleń...
PS. Też jadałem. Bóla nie pamiętam.
Coś dla niektórych forumowiczówOrzeszki bukowe (bukiew) są jadalne i smaczne. Zawierają m. in. do 16% oleju, cukry, skrobię, kwas jabłkowy, cytrynowy, oraz niewielką ilość trującej i halucynogennej substancji faginy. Ponieważ jednak tej ostatniej jest naprawdę mało, spożywanie niewielkiej ilości orzeszków nie grozi zatruciem. Jednak - zamiast surowych, winno się orzeszki spożywać po uprzednim uprażeniu, bowiem fagina, pod wpływem wysokiej temperatury ulega całkowitemu rozkładowi.
Z orzeszków uzyskujemy przez wytłoczenie na zimno olej jadalny, a na gorąco - olej techniczny.
Odwar z orzeszków bukowych może stanowić namiastką kawy; 2 łyżeczki zmielonych bukwi zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odstawić na 20 minut; przecedzić, osłodzić do smaku. Odwar z bukwi, ale gorzki znakomicie leczy biegunkę, niestrawność i nieżyt jelit.
Można również przyrządzić kawę bukowo-zbożową; żyto, pszenicę, jęczmień oraz korzeń cykorii podróżnika w równych częściach wymieszać i wysypać na czystą patelnię; uprażyć na brązowy kolor, zmielić w młynku do kawy, dodać trochę wanilii, cynamonu i gałki muszkatołowej, przechowywać w szczelnym opakowaniu. Sposób przyrządzania; 2 łyżki kawy zalać 200 - 300 ml wrzącej wody, gotować 3 minuty, odstawić na 5 minut, osłodzić do smaku. Warto pić z mlekiem i miodem przed snem.
NALEWKA NA ORZESZKACH BUKOWYCH.
Składniki:
1 kg świeżych orzeszków bukowych, 1 litr spirytusu 70% , 5 - 6 goździków, 5 g mielonego cynamonu, skórka z pomarańczy, 25 dag cukru, 0,25 litra wody.
Wykonanie:
Orzeszki wyłuskać z twardych łupin, zagotować, ostudzić, osuszyć, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia i zalać alkoholem.
Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić na słońcu na 4 tygodnie (często potrząsając słojem).
Po 4 tygodniach wyjąć orzeszki, na ich miejsce dodać cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.
Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na jeszcze jeden tydzień.
Następnie zlać płyn, przefiltrować i wlać do gorącego syropu zrobionego z wody i cukru.
Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek, szczelnie zamknąć. Nalewka powinna dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.
Nalewka jest wonna i aromatyczna, z wyraźnym posmakiem orzeszków bukowych. Zalecana jest przy wyczerpaniu psychicznym.