VPN ....MAĆ !

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Naj
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 19906
Rejestracja: czwartek 20 mar 2008, 21:08
Lokalizacja: PL

Post autor: Naj »

Fichtel pisze:Ja chyba już jestem - żona to sugeruje.
Nie przejmuj się. One wszystkie tak mówią... :P :roll:
"Pałkami prawdy nie da się zabić" 1968
Encyklopedia piwa | Bobry online
Awatar użytkownika
Blues Brothers
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3433
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

Nie wszystkie :D
Awatar użytkownika
Naj
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 19906
Rejestracja: czwartek 20 mar 2008, 21:08
Lokalizacja: PL

Post autor: Naj »

Prawie wszystkie. A jak nie mówią, to myślą... :wink:
"Pałkami prawdy nie da się zabić" 1968
Encyklopedia piwa | Bobry online
Awatar użytkownika
falszywyfaraon
początkujący
początkujący
Posty: 91
Rejestracja: piątek 16 lis 2018, 12:47

Post autor: falszywyfaraon »

Kuna lesna pisze:VPN powinien chodzić cały czas , są przerwy ale najczęściej kilkugodzinne . Tak raz w tygodniu w celach konserwacyjnych . Jeżeli wyślesz po południu nic się nie stanie bo z drugiej strony automatycznie ci to zatwierdzi .
słowo "powinien" jest tutaj kluczowe. Nasz VPN jest goofniany tak samo jak SILPWeb jest goofniany.
Wyobraźcie sobie , że tak jak nasz SILPWeb działa na przykład system płatności Visa albo albo jakikolwiek system sieciowy np w PKO.

Trudno to sobie wyobrazić.

To dziadostwo utrzymuje się u nas tylko dla tego, bo nie ma bezpośredniego przełożenia na klienta. Fakt, że pracowników trafia szlag i że marnujemy tysiące godzin pracy rocznie widać średnio leśnych decydentów interesuje.

a właściwie dlaczego kupiliśmy VPN w Izraelu?
większość rzadko miewa rację
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95589
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

falszywyfaraon pisze:dlaczego kupiliśmy VPN w Izraelu
Bo robił to Orange?
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

A ja zauważyłem pewną prawidłowość.
15min połączenia VPNowego i "ciach"!!!
Wyczytałem, że to np. Firewall albo protokoły.
Pracuję na KNX-e. U kolegi na tej samej konfiguracji (update) jest OK.
Został jednak wymieniony router i może jego ustawienia są inne. Wprawdzie Firewall-a na routerze wyłączyłem ale dalej jest to samo.
Ma może ktoś jakieś pomysły co do innych ustawień? W ciemno trudno szukać. :wink:
Dzieki
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

To chyba zamierzone
Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Już przetestowałem, że to zrywanie jest także przy połączeniu na karcie APN-owej.
Także to nie router. :?
P.S. Przyjdzie czasochłonne gmeranie w serwisie zgłaszania błędów... :x
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Nie masz co zgłaszać bo tak zrobiono to umyślnie dla komputerów spoza nadleśnictwa .Po kilkunastu minutach choć połączenie niby trwa ale przesył ustaje .
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95589
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

A jak to uzasadniono? Klasycznym "bo tak" czy coś bardziej wymyślnego?
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Kuna lesna pisze:Nie masz co zgłaszać bo tak zrobiono to umyślnie dla komputerów spoza nadleśnictwa .Po kilkunastu minutach choć połączenie niby trwa ale przesył ustaje .
Coś nie tak...
Bo ja jestem aktywny. Korzystam np. z mapy aby przeglądać historię wydzielenia i nie mam przerw w pracy... ;/
Zresztą to tylko u mnie.

Może jestem napiętnowany. :oops:
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin
Posty: 21462
Rejestracja: wtorek 25 lis 2008, 21:16
Lokalizacja: Wlk. Ks. Maz.

Post autor: j24 »

Wielce kłopotliwe to jest. ;/
Podczas przeglądania poczty i odpisywania na maile ... nawet nie wiesz kiedy cię rozłączy.
I od nowa - rozłącz aplikacje natywne, ponownie połącz, odśwież stronę... i otwórz kopię roboczą - oczywiście zapisaną kilka / kilkunastu minut wcześniej ... :twisted:
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Ciebie też tak rozłącza?
Może wybrali konkretny rocznik? :lol:
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
j24
Admin
Admin
Posty: 21462
Rejestracja: wtorek 25 lis 2008, 21:16
Lokalizacja: Wlk. Ks. Maz.

Post autor: j24 »

Fichtel pisze:Ciebie też tak rozłącza?
Może wybrali konkretny rocznik? :lol:
Raczej tną po terenie jak leci... ;/
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Przeciążenie, często nieuzasadnione np.nie wyłączanie vpn po transferze w rejestratorze co powoduje że przepustowość spada. Oczywiście to informacje z drugiej ręki, ale z tego co słyszałem są pracownicy którzy przy zapietym vpn odwiedzają różne strony co powoduje dalsze spowolnienie.
Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Kuna lesna pisze:Przeciążenie, często nieuzasadnione np.nie wyłączanie vpn po transferze w rejestratorze co powoduje że przepustowość spada. Oczywiście to informacje z drugiej ręki, ale z tego co słyszałem są pracownicy którzy przy zapietym vpn odwiedzają różne strony co powoduje dalsze spowolnienie.
To jest tłumaczenie od czapy. :x
w dzisiejszych czasach nie przemawia do mnie fakt, że sprzęt nie jest wstanie obsłużyć 20tyś połączeń jednocześnie. :x
A tym bardziej jeśli ktoś na poziomie programowym ustawił takowy KILL to tylko świadczy o dyletanctwie zarządzających systemem. :help:
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Kuna lesna pisze:Przeciążenie, często nieuzasadnione np.nie wyłączanie vpn po transferze w rejestratorze co powoduje że przepustowość spada. ....
To się kupy nie trzyma!!!
Obciążenie jest jak jest ruch. Czyli przepływ bajtów. A nie jak użytkownik jest zalogowany, bo to jest sesja a nie obciążenie. :wink:
P.S. Chyba można rozpoznać sesję z karty APN-owej i te KILL-owoać a nie te z Panelu.
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Fichtel tam gdzie zabezpieczeń jest tak dużo zawsze powoduje to zmniejszenie przepustowości. Nie tłumaczę projektantów systemu ale scentralizowanie i praca w tym czasie nie tylko tych kilkudziesięciu tyś użytkowników ale też nie wyłączone vpn w rejestratorach spowodowałoby zwolnienie do granic absurdu. Stąd praca w nocy przy projektach jest szybsza i wręcz jedyna w czasie produkowania tych projektów w całym LP.
Fichtel
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3609
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Kuna lesna pisze:Fichtel tam gdzie zabezpieczeń jest tak dużo zawsze powoduje to zmniejszenie przepustowości. Nie tłumaczę projektantów systemu ale scentralizowanie i praca w tym czasie nie tylko tych kilkudziesięciu tyś użytkowników ale też nie wyłączone vpn w rejestratorach spowodowałoby zwolnienie do granic absurdu. Stąd praca w nocy przy projektach jest szybsza i wręcz jedyna w czasie produkowania tych projektów w całym LP.
Przeczytaj co napisałeś. ;/
:help: :help: :help:
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Kuna lesna
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1844
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Napisałem to z przekąsem :lol: :lol: . Po prostu nasze IT nie nadążają za naszą biurokracją .
ODPOWIEDZ