KB4560960 - wadliwa aktualizacja Windows 10

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

magda55 pisze:o czym rozmowa
O najnowszej aktualizacji Windowsa :) Do niedawna sprawiała problemy, potem ją usunięto, chyba przerobiono i wstawiono na nowo. Z tym, że nie do każdego komputera. Na cztery komputery w domu, trzy już aktualizację mają, czwarty czeka, bo dla niego jeszcze aktualizacji nie ma. Zrobisz to sama bez problemu jeśli tylko masz parę minut. Klikasz na symbol windowsa w lewym dolnym rogu ekranu, potem na te kółko zębate (druga ikona od dołu po lewej), na nowym ekranie wybierasz "Aktualizacja i zabezpieczenia". W nowym okienku na górze ujrzysz informację "Wszystko jest aktualne", ewentualnie inną, mówiącą o dostępnej aktualizacji systemu. Klikasz "zainstaluj" i to cała filozofia :)
Oczywiście pokazać możesz, ale zanim pokażesz popełnij co napisałem. Możliwe, że jeszcze nie jest dostępna dla Twojego komputera (też będzie stosowna informacja) i tylko się nałazisz niepotrzebnie z pudłem pod pachą :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
magda55
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 16521
Rejestracja: środa 22 mar 2006, 17:24
Lokalizacja: krakow

Post autor: magda55 »

Dzięki Koziołku :przytul:
Dobry humor nie załatwi wszystkiego ale wkurzy tyle osób, że warto go mieć :)
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

No i kicha. Drukarka milknie po aktualizacji do Windows 10 ver. 2004. Musiałem odinstalować. A teraz jadę na koncert trochę ukoić nerwy. :D
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
zulus
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1441
Rejestracja: czwartek 29 cze 2006, 20:53
Lokalizacja: Beskidy

Post autor: zulus »

Drukarka zreanimowana?
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

zulus pisze:Drukarka zreanimowana?
Po przywróceniu ver. 1903 wszystko wróciło do normy. :)
PS. "Małymiętki" obiecał na piśmie, że powiadomi mnie kiedy będzie gotowa wersja Preview okienek. Już się boję, bo skoro wersja Release tak zadziałała to co może uszkodzić taka wersja przedsprzedażna...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
zulus
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1441
Rejestracja: czwartek 29 cze 2006, 20:53
Lokalizacja: Beskidy

Post autor: zulus »

No to ja zaczekam z aktualizacją. Jak to dobrze uczyć się na czyichś błędach :D
Dzięki.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Piotrek pisze:Drukarka milknie po aktualizacji do Windows 10 ver. 2004.
Nie pisałeś - próbowałeś podłączyć ją do routera i wykorzystać jako sieciową? U mnie drukarka i wszystkie jej dodatki działają bez problemu :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:próbowałeś podłączyć ją do routera i wykorzystać jako sieciową?
Nie da rady. Podłączona do routera przez kabelek USB nadal milczy. Windowsowi jest wszystko jedno czy drukarka jest podpięta do portu USB w kompie czy w routerze. Spool w ogóle nie wysyła do niej sygnału i nie melduje przy tym żadnego błędu drukowania. Zachowuje się tak jakby wysłane zadanie druku zakończyło się powodzeniem.
Może gdyby drukarka miała kartę wifi i po wifi łączyłaby się z routerem coś by z tego wyszło. Albo może gdyby komp łączył się z routerem przez wifi? Tak jak u mnie (karta sieciowa w komopie - kabel ethernet - router - port USB - kabel USB - drukarka) to nie bangla. :evil:
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Piotrek pisze:Podłączona do routera przez kabelek USB nadal milczy.
To na pewno. Najpierw wypada sterowniki przeinstalować wskazując drukarkę jako sieciową. Właśnie o to pytam. Ja tak stareńkiego hapeka zainstalowałem podłączonego do routera. Tak coś czuję, że i tak będziesz za miesiąc musiał się z tym uporać, więc pomyśleć warto :)

Zerknij na to Może sporo ułatwić. Zwłaszcza, że możesz to zrobić już teraz, przed instalacją kolejnej wersji systemu. Te sterowniki na pewno się nie stracą, a być może zyskasz nieco wygody, bo nie będziesz zależny od kabla, no i z telefonu też będziesz drukować mógł. Do tego nie jest potrzebna karta sieciowa w drukarce :)
Dodam w uzupełnieniu tekstu lektorki, że jeśli ktoś posiada urządzenie wielofunkcyjne, to lepiej użyć oprogramowania dostarczonego przez producenta niż uaktualniać listę przez WU, bo tylko sterownik drukarki się zainstaluje zamiast wszystkich urządzeń.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:Najpierw wypada sterowniki przeinstalować
Nieprawda. Podczas instalacji wykrywa istniejące w systemie sterowniki (producenta) i proponuje ich wykorzystanie. Więcej może napiszę po obejrzeniu filmiku.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Piotrek pisze:Nieprawda. Podczas instalacji wykrywa istniejące w systemie sterowniki (producenta) i proponuje ich wykorzystanie.
No i wówczas powinieneś postąpić tak jak pani pokazuje, bo system musi nieco inaczej skonfigurować drukarkę. Chodzi o to, by windowsowi wskazać nową lokalizację drukarki, a dzięki kreatorowi będzie to banalne. W przeciwnym wypadku będzie czekał na podpięcie kabelka, a nie szukał jej przy routerze.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
zulus
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1441
Rejestracja: czwartek 29 cze 2006, 20:53
Lokalizacja: Beskidy

Post autor: zulus »

Sam Microsoft sugeruje już wstrzymanie się z aktualizacją do czasu rozwiązania przez nich tego problemu.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Tak, ale chodzi tylko o konkretny sposób podłączenia. Bladego pojęcia nie mam, czy drukarka mi zadziała pod USB, ale mnie na tym nie zależy, więc... :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

No więc to jest dokładnie to samo, co w samouczku na stronach Orange: https://www.orange.pl/kid,4004094945,id ... ticle.html
Co prawda ja nie użyłem nazwy ale adresu IP lecz (jak piszą) nie ma to znaczenia. Można pisać http://funbox:631 lub http://192.168.1.1:631 To jest to samo.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:No i wówczas powinieneś postąpić tak jak pani pokazuje
Pani pokazuje, że należy odnaleźć drukarkę na liście i ja wskazać. A dopiero gdy jej nie ma to instalować sterowniki, najlepiej z dysku producenta. Ja odnalazłem (przy czym instalator pokazał wszystkie drukarki i urządzenia wielofunkcyjne Brother, do których istniejące sterowniki pasują) więc nie muszeinstalować ich jeszcze raz. Całość tego rozwiązania polega na wskazaniu drukarce nowego portu (631 na http://funbox/ ) zamiast dotychczasowego USB001.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Piotrek pisze:Ja odnalazłem (przy czym instalator pokazał wszystkie drukarki i urządzenia wielofunkcyjne Brother, do których istniejące sterowniki pasują) więc nie muszeinstalować ich jeszcze raz.
No dobrze, poszedłem na skróty. Jeśli system wynalazł drukarkę to owszem, wystarczy wskazać sterownik. Problem jest niestety taki, że często system nie potrafi znaleźć nowego urządzenia. Osobiście musiałem wskazywać za każdym razem ręcznie wspomnianego wyżej hapeka, a nieraz wprost mu wpisywać adres IP urządzenia, bo inaczej nijak się jej znaleźć nie dało. Dlatego napisałem jak napisałem, bo jeśli znajdzie to nie ma problemu, a gdyby drukarki nie znalazł mógłbyś uznać, że jej zwyczajnie nie zobaczy i odpuścić :)
Rozumiem więc, że drukarka podłączoną do routera udało się zainstalować i co ważniejsze działa?
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:Rozumiem więc, że drukarka podłączoną do routera udało się zainstalować i co ważniejsze działa?
Nie. Odinstalowałem tę nieszczęsną ver. 2004 i przepiąłem drukarkę z powrotem do kompa. Bo gdy działa po USB to bez sensu jest podpięcie pod router i tworzenie takiej długiej kombinacji połączeń jak pokazałem wcześniej. Nie odczuwam potrzeby drukowania z pozostałych urządzeń w sieci.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Niby tak, ale wiecznie nie będziesz mógł unikać tej aktualizacji... :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 95590
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Capricorn pisze:Niby tak, ale wiecznie nie będziesz mógł unikać tej aktualizacji... :roll:
Nie wiecznie tylko do momentu gdy USB zadziała. :)
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 58513
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 23:18

Post autor: Capricorn »

Znaczy pewnie do jesieni... ;)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
ODPOWIEDZ